Κυριακή, Οκτωβρίου 03, 2010

ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΔΕΝ ΦΕΡΝΟΥΝ ΕΣΟΔΑ …ΣΥΝΕΠΩΣ…ΚΑΠΩΣ ΑΛΛΙΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΛΕΦΤΑ…ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟ ΛΕΓΑΜΕ ΠΩΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΟΣ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ...

Απέναντι σε σοβαρά συνταγματικά εμπόδια μπορεί να βρεθεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να γεμίσει τα ταμεία, «επεκτείνοντας» το μέτρο της περαίωσης και στον τομέα των πολεοδομικών παραβάσεων με την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων κτισμάτων.Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναζητώντας απεγνωσμένα λύσεις για να εξασφαλίσει απολύτως αναγκαία έσοδα, εξέτασε προτάσεις με τις οποίες θα μπορούσε να έχει άμεσα πόρους, «τακτοποιώντας» έναντι τιμήματος, τις τεράστιες αμφισβητούμενες δημόσιες εκτάσεις που φέρονται ως καταπατημένες, αλλά και τα αυθαίρετα «νέας γενιάς» εισπράττοντας σοβαρά κονδύλια από τους ιδιοκτήτες ή κατόχους τους.

Οι σκέψεις για τη «νομιμοποίηση» των καταπατημένων μέσω οικονομικού ανταλλάγματος φαίνεται να εγκαταλείπονται ύστερα από ενδοκυβερνητικές ενστάσεις, αλλά και μετά από σαφέστατες προειδοποιήσεις δικαστικών κύκλων ότι μια τέτοια ρύθμιση θα προσέκρουε σε σοβαρά συνταγματικά ζητήματα.

Αν και οι επιτελείς περί τα οικονομικά δεν έχουν πειστεί απόλυτα για την εγκατάλειψη του σχεδίου (συζητούνταν, άλλωστε, και επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης) προς το παρόν φαίνεται να το αφήνουν στην άκρη, για να επανέλθουν σε περίπτωση που υπάρξει έκτακτη ανάγκη και δεν αποδίδουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για εξεύρεση πόρων.

Ετσι το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από την πλευρά της κυβέρνησης προς τη μόνιμη ανοικτή πληγή των αυθαιρέτων, που με επιεικείς υπολογισμούς έχουν ξεπεράσει τα 500.000 στη χώρα μας. Οι σκέψεις που κυριαρχούν σε αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό μεταξύ παραγόντων συναρμόδιων υπουργείων είναι να γίνει «σαφάρι» για τον πλήρη εντοπισμό των αυθαιρέτων και την επιβολή σε όλες τις περιπτώσεις προστίμων για την ανέγερση και τη διατήρησή τους.

Στα... ύψη
Επειδή, όμως, τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία πρόστιμα είναι πολύ υψηλά και σε κάποιες περιπτώσεις έχουν φθάσει μέσω προσαυξήσεων σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα πολλές φορές να μην εισπράττονται, σχεδιάζεται τώρα η μείωση των συγκεκριμένων ποσών, έτσι ώστε να γίνει πιο ελκυστική η σχετική διαδικασία και να εμφανιστούν οι αρμόδιοι για να πληρώσουν.

Ωστόσο και η διαδικασία αυτή μπορεί να «σκοντάψει» σε σοβαρά συνταγματικά εμπόδια, όπως επισημαίνουν έγκυροι δικαστικοί κύκλοι υπογραμμίζοντας ότι η νομολογία που διαμορφώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ -και μάλιστα ομόφωνα- δεν δέχεται τη διαιώνιση του φαινομένου, κρίνοντας ότι τα αυθαίρετα νέας γενιάς (όσα δηλαδή κτίστηκαν μετά τα δηλωθέντα το 1983 και διασωθέντα με τον «νόμο Τρίτση» 1337/83) δεν μπορούν να αποφύγουν την κατεδάφιση και οποιαδήποτε διάταξη τα εξαιρεί είναι αντισυνταγματική και ανίσχυρη.

Κατά τους ίδιους κύκλους, η επιβολή των υψηλών προστίμων ανέγερσης και διατήρησης (που ανέρχονται στο 30% και στο 5% επί της αντικειμενικής αξίας, αντίστοιχα) έγινε στη λογική να αποβεί εντελώς ασύμφορη η διατήρηση του αυθαιρέτου λόγω του εξοντωτικού ποσού και έτσι να εξαναγκαστεί να οδηγηθεί έμμεσα ο ιδιοκτήτης του στην κατεδάφιση. Ομως με την επιβολή «ελκυστικότερων» προστίμων επιτυγχάνεται τελικά η διατήρηση επί μακρόν των αυθαιρέτων νέας γενιάς και αποτρέπεται η κατεδάφισή τους, που είναι η μόνη συνταγματικά ανεκτή προοπτική.

Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι το πρόβλημα καθίσταται εντονότερο αφού η είσπραξη τέτοιων ποσών δεν γίνεται καν για ένα «πράσινο ταμείο» που θα αποσκοπούσε στον ορθολογικότερο χωροταξικό σχεδιασμό, αλλά για να ενισχυθεί ο κρατικός κορβανάς.

Ετσι με μια προσφυγή από περιβαλλοντικούς συλλόγους, θιγόμενους νομοταγείς πολίτες κλπ. θα μπορούσε να «τιναχθεί στον αέρα» όλο το σύστημα της τακτοποίησης των αυθαιρέτων. Οι ανάλογοι φόβοι που διατυπώθηκαν και για τους ημιυπαίθριους χώρους οδήγησαν τελικά σε μικρή προσέλευση και σε πολύ λιγότερα έσοδα από τα αναμενόμενα, ενώ είναι πάντα ανοικτός ο κίνδυνος δικαστικών ανατροπών.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

ΠΡΕΖΑ TV
4-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: