Κυριακή, Οκτωβρίου 03, 2010

ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ ΘΑ ΒΓΑZΟΥΝ ΤΟΝ... ΜΙΣΘΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ !!!

Συμβάσεις δύο...ταχυτήτων -με τους μισθούς να είναι σε άμεση συνάρτηση με τα ποσοστά ανεργίας και τα οικονομικά δεδομένα των επιχειρήσεων- θα εφαρμοστούν στην ελληνική αγορά εργασίας.
Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να υπερισχύουν των κλαδικών, με το υπουργείο Εργασίας να αναζητά τη «χρυσή τομή» ανάμεσα στα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο και στα όσα ζητούν τα συνδικάτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα προβλέπει πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να υπερισχύουν των κλαδικών σε δύο περιπτώσεις:
Σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και οδηγούνται σε «λουκέτο». Βέβαια θα υπάρξουν ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να μην μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση υγιείς επιχειρήσεις που αναζητούν έναν εύκολο τρόπο να μειώσουν το κέρδος.
Για τον σκοπό αυτό θα λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. το αν μία επιχείρηση έχει προχωρήσει σε στάση πληρωμών) πριν ληφθεί απόφαση για την «παράκαμψη» της κλαδικής σύμβασης. Σε όσες περιπτώσεις τηρούνται αυτά τα κριτήρια και η επιχείρηση επικαλείται λόγους επιβίωσης θα μπορεί το σωματείο να υπογράφει συμβάσεις με υποδεέστερο περιεχόμενο από την ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Σε συγκεκριμένες περιοχές και μόνο σε όσους κλάδους πλήττονται από την ανεργία (έπειτα από σύμφωνη γνώμη των τοπικών οργανώσεων).
Συγκεκριμένα θα μπει ένα ποσοτικό όριο -πιθανότατα το ποσοστό ανεργίας να είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο της χώρας- για να καθοριστεί σε ποιες περιπτώσεις θα... προηγούνται οι επιχειρησιακές συμβάσεις.
Σημειώνεται πως στο μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να υπερισχύουν των κλαδικών. Αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και τώρα η νέα υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη προσπαθεί να «λειάνει» την επίμαχη διάταξη και να αποφύγει γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας έχει επισημάνει στους εκπροσώπους της τρόικας πως δεν μπορεί να προχωρήσει σε γενικευμένη εφαρμογή της επίμαχης διάταξης. Οπως επεσήμανε κάτι τέτοιο θα έπληττε την ανταγωνιστικότητα και θα οδηγούσε σε μείωση των μισθών.
Η τελική πρόταση του υπουργείου Εργασίας για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας θα είναι έτοιμη στα μέσα Οκτωβρίου και αναμένεται να συζητηθεί τόσο με τους κοινωνικούς εταίρους όσο και με τους εκπροσώπους της τρόικας (που θα... επισκεφτούν τη χώρα μας στις αρχές Νοεμβρίου).

ΤΟ ΚΡΑΣ ΤΕΣΤ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

* Οι μέσες ετήσιες αποδοχές στην Ελλάδα ανέρχονται σε 28.548 ευρώ, έναντι 39.562 του κοινοτικού μέσου όρου. Μόνο σε τρεις χώρες οι αποδοχές είναι μικρότερες από ό,τι στην Ελλάδα.
* Ενας στους επτά εργαζόμενους έπαιρνε το 2008 λιγότερα χρήματα από όσα όριζε η συλλογική σύμβαση, σύμφωνα με έρευνα που είχε κάνει η ΓΣΕΕ (ποσοστό που έχει αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.
* Στη Γαλλία σε περιοχές με υψηλή ανεργία υπήρξε «παράκαμψη» των κλαδικών συμβάσεων, αλλά οι απώλειες στο εισόδημα των εργαζομένων αναπληρώθηκαν από τους τοπικούς ΟΑΕΔ.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Οι 5 αλλαγές στo Διάταγμα

Αλλαγές στη διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) προβλέπονται στο σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος, που έστειλε στους κοινωνικούς εταίρους η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη. Σημειώνεται πως η αλλαγή της διαδικασίας προσφυγής στον Οργανισμό προβλέπεται στο μνημόνιο, ενώ στο παρελθόν είχαν κατατεθεί ανάλογα αιτήματα από την εργοδοτική πλευρά.
Πέντε είναι οι κυριότερες αλλαγές στον ΟΜΕΔ, που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος:

1. Το πρώτο στάδιο συμφιλίωσης και συμβιβασμού παραμένει η μεσολάβηση, όπου μπορεί να προσφεύγει είτε ο εργοδότης είτε τα συνδικάτα.

2. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, θα μπορεί είτε ο εργοδότης είτε το συνδικάτο να καταφύγει στη διαιτησία. Μέχρι τώρα το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία το είχαν μόνο τα συνδικάτα, ενώ τώρα ανάλογο δικαίωμα αποκτούν και οι εργοδότες.

3. Η διαιτησία θα ασκείται πλέον από τρία μέλη (και όχι μόνο από έναν διαιτητή). Για την έκδοση των αποφάσεων θα σταθμίζονται μία σειρά παραγόντων, όπως για παράδειγμα τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης και γενικότερα του κλάδου.

4. Για την επιλογή μεσολαβητών και διαιτητών απαιτείται ομοφωνία των εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΜΕΔ. Το ίδιο ισχύει και για την ανανέωση της θητείας τους.

5. Διευκρινίζεται ο δικαστικός έλεγχος των αποφάσεων διαιτησίας και προβλέπονται δικονομικές ρυθμίσεις για την ταχεία εκδίκαση των σχετικών αγωγών. Στόχος είναι σε όσες περιπτώσεις υπάρχει προσφυγή στη δικαιοσύνη, να βγαίνει σύντομα η σχετική απόφαση.

ΤΟ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Οι επικίνδυνες περιφέρειες και οι κλάδοι στη χώρα

Οι περιφέρειες και οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των αλλαγών που αφορούν στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Σε γεωγραφικό επίπεδο «πρωταθλήτριες» στην ανεργία αναδεικνύονται οι περιφέρειες της Αττικής, της Μακεδονίας, της Ηπείρου και του νοτίου Αιγαίου.

Οσον αφορά σε επίπεδο κλάδου, οι περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας αφορούν στην κλωστοϋφαντουργία, στα τρόφιμα και ποτά (π.χ. στις κομπόστες), στον τουρισμό (ιδίως στο νότιο Αιγαίο) αλλά και στις κατασκευές.

«Εκρηξη»
Πάντως το συνδικαλιστικό κίνημα είναι κατηγορηματικά αντίθετο με οποιαδήποτε απόπειρα «περιθωριοποίησης» των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.

Μία τέτοια κίνηση εκτιμούν ότι ουσιαστικά θα ανοίξει τον... ασκό του Αιόλου και θα οδηγήσει σε δραματική μείωση των μισθών.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, Σάββας Ρομπόλης, τονίζει χαρακτηριστικά πως οι προωθούμενες αλλαγές υπονομεύουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας αλλά ακόμα και την ίδια την εθνική συλλογική σύμβαση.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΠΡΕΖΑ TV
4-10-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: