Παρασκευή, Δεκεμβρίου 10, 2010

ΑΜΦΙΒΟΛΟ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ,ΈΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε σήμερα Παρασκευή «μεγάλη ανησυχία» για την απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων να μην επιτρέψει το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, παρά τις προτροπές των κυβερνήσεων της ΕΕ.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι "της προκαλεί μεγάλη ανησυχία η πιθανότητα το Γκουαντάναμο να μην κλείσει όπως προβλεπόταν έπειτα από μία πρωτοβουλία του Κογκρέσου και ελπίζει η Γερουσία να μην ακολουθήσει την ίδια γραμμή όπως η Βουλή των Αντιπροσώπων", όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της, Μισέλ Τσερκόνε.

Η Μάλμστρομ "έθεσε αυτό το θέμα" κατά τη διάρκεια συναντήσεών της στην Ουάσινγκτον με Αμερικανούς αξιωματούχους, κυρίως με την Τζάνετ Ναπολιτάνο, υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, όπως διευκρίνισε η Τσερκόνε.

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι χώρες μέλη της ΕΕ έχουν εργαστεί έντονα για να υποστηρίξουν την προσπάθεια των ΗΠΑ, κυρίως δεχόμενες τη μεταφορά στην Ευρώπη κάποιων πρώην κρατουμένων της φυλακής του Γκουαντάναμο", υπενθύμισε.

Το κλείσιμο του Γκουαντάναμο είναι αμφίβολο μετά την υιοθέτηση χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 212 ψήφους υπέρ έναντι 206 κατά, ενός οικονομικού νομοσχεδίου για το 2011 στο οποίο περιέχεται μία παράγραφος η οποία απαγορεύει "τη χρήση πόρων για τη μεταφορά ή απελευθέρωση σε αμερικανικό έδαφος (...) οποιουδήποτε κρατούμενου του Γκουαντάναμο".

Το νομοσχέδιο πρέπει να υιοθετηθεί από τη Γερουσία και να υπογραφεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για να ισχύσει.

ΠΡΕΖΑ TV
10-12-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: