Δευτέρα, Μαΐου 30, 2011

Ευρωπαϊκή... Ενωση των «Αγανακτισμένων»

Συνεπείς στο ευρωπαϊκό ραντεβού τους, που κλείστηκε μέσω του ίντερνετ σε μια πρωτοβουλία Ελλήνων και Ισπανών χρηστών του διαδικτύου, χιλιάδες «αγανακτισμένοι πολίτες» πλημμύρισαν τις πλατείες στην Αθήνα και σε άλλες 100 πόλεις. Μια ειρηνική διαμαρτυρία που έχει πάρει πλέον τη μορφή κινήματος, καθώς πλήθος κόσμου διαμαρτύρεται καθημερινά για τα μέτρα λιτότητας, την ανεργία και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους που πλήττουν όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα ήταν να μην... ξυπνήσουν, καθώς για πέμπτη ημέρα το Σύνταγμα, ο Λευκός Πύργος και πολλές πλατείες σε μεγάλες πόλεις γέμισαν με κεντρικό σύνθημα «η πιο μεγάλη βία είναι η φτώχεια». Η μεγαλύτερη συγκέντρωση από όλες όσες έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες, χαρακτηρίστηκε η χθεσινή, καθώς οι Ελληνες ήταν ακριβείς στο ραντεβού που δόθηκε στις 6 το απόγευμα σε όλη την Ευρώπη.




30.000
Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι (κάποιοι ανέφεραν ότι ξεπερνούσαν τις 50.000) έφτασαν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ πολλοί από αυτούς είχαν κατασκηνώσει από την προηγούμενη ημέρα σε μια ειρηνική συγκέντρωση, χωρίς κομματικές σημαίες, με πολλή μουσική και σύνθημα: «όχι κόμματα, αλλά πραγματική δημοκρατία».

Συντονίστηκαν μέσω Facebook και Twitter να κατέβουν σήμερα στους δρόμους και τις πλατείες για «την Ευρωπαϊκή Επανάσταση της 29ης Μαΐου», όπως την αποκαλούν. «Απαιτούμε τώρα πραγματική δημοκρατία. Ενωθείτε μαζί μας, όποια κι αν είναι τα πολιτικά σας πιστεύω για να ακουστούμε όλοι με μια φωνή», έλεγαν.

Το εντυπωσιακό είναι ότι μέσα σε λίγα 24ωρα οι Ελληνες διαμαρτυρόμενοι προχώρησαν σε αυτο-οργάνωση. Συγκρότησαν ομάδες σίτισης, καθαριότητας, νομικής υποστήριξης, ιατρείο, μέχρι και σχεδιασμό του χώρου, ενώ οι σκηνές σήμερα είναι περισσότερες από όλες τις προηγούμενες μέρες. Κεντρικό σύνθημα «Μαζί τα φάγανε, να φύγουν όλοι» ενώ έγιναν πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα. Ατυχη στιγμή ο ελαφρύς -ευτυχώς- τραυματισμός διαδηλώτριας από διερχόμενο αυτοκίνητο.

Σκηνές
Μέχρι αργά το βράδυ στην πλατεία Συντάγματος αλλά και τη Θεσσαλονίκη, περνούσαν εκατοντάδες πολίτες για να διαδηλώσουν, ενώ εκατοντάδες έμειναν στις σκηνές που είχαν στήσει. Πάντως, και το Σάββατο το Σύνταγμα γέμισε κόσμο και πολλοί παρέμειναν μέχρι το πρωί.

Την Κυριακή όμως τους ξύπνησαν παραγωγοί που είχαν προγραμματίσει έκθεση ελληνικών προϊόντων στον ίδιο χώρο. Υστερα από αντεγκλήσεις ο δήμος Αθηναίων κάλεσε για «μετακόμιση» της έκθεσης ελληνικών προϊόντων κι έτσι οι παραγωγοί πήγαν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Τη συμπαράστασή τους στους «Αγανακτισμένους» εξέφρασαν ο Μίκης Θεοδωράκης, αλλά και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Ανθιμος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιτήδειοι βρήκαν την ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν καθώς έστησαν πάγκους και πωλούσαν νερά, σάντουιτς και άλλα προϊόντα σε ιδιαίτερα τσουχτερές τιμές.

Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στο Μιλάνο, το Παρίσι, τη Μαδρίτη, ενώ στη Βαρκελώνη, τα ξημερώματα της Κυριακής ξέσπασαν αιματηρά επεισόδια στους κεντρικούς δρόμους, καθώς αστυνομικοί συγκρούστηκαν με οπαδούς που πανηγύριζαν τη νίκη της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αντιπαράθεση με Θ. Πάγκαλο
Αγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των «Αγανακτισμένων», καθώς ο Θ. Πάγκαλος, σε συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», τους χαρακτήρισε «μόδα των τεχνολογιών», ενώ έκανε λόγο για «ανώδυνη εκτόνωση, που δεν ενδιαφέρει καν την πολιτική». Οπως τόνισε: «Η διαμόρφωση ενός πολιτικού κινήματος όσο και αν αυτό δυσαρεστεί ορισμένους, που ακολουθούν τη μόδα των τεχνολογιών, δεν εξαρτάται από τα like και τα unlike του Facebook». Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των συγκεντρωμένων στο Σύνταγμα, που καταφέρθηκαν με συνθήματα κατά του κ. Πάγκαλου.

ΠΡΕΖΑ TV
30/5/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: