Σάββατο, Ιουνίου 18, 2011

ΣΤΟ EUROGROUP ΤΗΣ 11ΗΣ ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΙΔΙΩΤΩΝ


Αρχίζει και ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι αναμένεται κατά την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αύριο το βράδυ στο Λουξεμβούργο, η οποία θα είναι και η παρθενική εμφάνιση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην οικογένεια των 17.
Οι δηλώσεις της Ανγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί από το Βερολίνο ισχυροποίησαν την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης: Στήριξη της Ελλάδας με λήψη το συντομότερο δυνατόν συγκεκριμένων αποφάσεων, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα ψηφιστεί από ελληνικής πλευράς το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.



Την τάση αυτή επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ο οποίος καλεί την Ελλάδα να πράξει όσα της αναλογούν, με άλλα λόγια την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, και ζητεί για μία ακόμη φορά τη συναίνεση των κομμάτων. Κατά την αυριανή, λοιπόν, σύνοδο των 17 στο Μεγάλο Δουκάτο, αναμένεται:

**Λήψη απόφασης για την εκταμίευση στις αρχές του Ιουλίου της 5ης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ. Στο τραπέζι θα βρίσκεται η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία, με βάση το πόρισμα της τρόικας, εισηγείται την απεμπλοκή των 12 δισ. ευρώ. Φυσικά , υπό την προϋπόθεση ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του μήνα.

** Επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας για τη χορήγηση νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, η οποία θα ανακοινωθεί επίσημα τη Δευτέρα στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας των εργασιών της συνόδου. Η συζήτηση για τις τεχνικές πτυχές του πακέτου και ιδίως το επίμαχο θέμα της μορφής που θα πάρει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενδέχεται να συνεχιστεί με στόχο να ληφθούν αποφάσεις στην επόμενη υπουργική σύνοδο της 11ης Ιουλίου. Ολα αυτά βέβαια πάντα υπό την προϋπόθεση της ψήφισης του προγράμματος.

Λίγες πιθανότητες έχει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί το θέμα της συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στη διήμερη σύνοδο κορυφής που αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη. Κανείς από τους 17, με πρώτη την Ελλάδα, δεν επιθυμεί να «μπλέξουν» οι αρχηγοί κρατών και μάλιστα σε επίπεδο των 27 σε μία τέτοια συζήτηση.

Τα δημοσιεύματα αγγλοσαξωνικής προέλευσης ότι η Γερμανία επιθυμεί να ληφθούν αποφάσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα το φθινόπωρο, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Ο Γιουνκέρ δεν θέλει καθυστερήσεις

Αλλωστε, ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του σε μία τέτοια καθυστέρηση των αποφάσεων.

Ο Ζ. Μπαρόζο από την πλευρά του προέβη σε δήλωση στην οποία

** εκφράζει την ελπίδα «ότι η νέα κυβέρνηση θα λάβει γρήγορα ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε να συνεχιστεί ομαλά η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα

** καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να διασφαλίσουν ευρεία πολιτική υποστήριξη στην οικονομική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η Ελλάδα

** προσβλέπει ότι η κυριακάτικη σύνοδος της ευρωζώνης θα καταλήξει σε συμφωνία για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα. Και αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να πράξει όσα της αναλογούν, προκειμένου να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη στη χώρα και στην Ευρώπη. Αν η Ελλάδα κάνει όσα της αναλογούν, και η Ε.Ε. πρέπει να κάνει αυτά που της αναλογούν.

Του ΚΩΣΤΑ ΜΟΣΧΟΝΑ

ΠΡΕΖΑ TV
18-6-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: