Δευτέρα, Ιουλίου 04, 2011

ΜΠΟΡΕΙ Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΑΪΟΥ, ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ ΟΥΤΕ ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ!!!


Μόνο ικανοποίηση δεν μπορεί να αισθανθεί κανείς, αναζητώντας στο υπουργείο Περιβάλλοντος τα κονδύλια, που διατίθενται φέτος, για έργα αντιπυρικής προστασίας.Λεφτά υπάρχουν για τη διαφύλαξη του φυσικού πλούτου της χώρας, αλλά δυστυχώς μόνο στα χαρτιά!
Αν και η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου, μέχρι τώρα δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ για την θωράκιση της χώρας, πλην 2,5 εκατομμυρίων από πιστώσεις της προηγούμενης χρονιάς.



«Παρά τις προσδοκίες μας, ότι θα βελτιωθούν τα μέτρα δασοπυρόσβεσης, βλέπουμε ότι υπάρχουν περιορισμοί σε σχέση με τις διαθέσιμες πιστώσεις, την επάρκεια του προσωπικού και τις δυνατότητες της δασικής υπηρεσίας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα θέματα της δασοπυρόσβεσης» τονίζει ο Νίκος Μπόκαρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων.


Και φέτος, δηλαδή, θα δοθεί βάρος στην καταστολή, ήτοι στη δασοπυρόσβεση. Η πυροπροστασία, η οποία αποτελεί το σημαντικότερο σκέλος της αποφυγής πυρκαγιών μπαίνει στο περιθώριο, καθώς η δασική υπηρεσία η οποία έχει τη γνώση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, λειτουργεί με πιστώσεις που ακόμη δεν έχει λάβει και με ανεπαρκή αριθμό εργαζομένων.


Μόλις προχθές, υπογράφηκε κοινή υπουργική απόφαση για την ενσωμάτωση των αγροφυλάκων στις περιφερειακές δασικές υπηρεσίες, οι οποίοι θα δώσουν ανάσα στις υποστελεχωμένες δασικές υπηρεσίες. Ανάσα την οποία κόβει το μεσοπρόθεσμο, που εκτός των άλλων βλάπτει σοβαρά και το δασικό πλούτο. Ο εφαρμοστικός νόμος προβλέπει μείωση της υπερωριακής απασχόλησης, από 40 σε 20 ώρες για λόγους οικονομίας. «Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί στο μισό το πρόγραμμα δασοπροστασίας, ή θα χρειαστούν διπλάσιοι υπάλληλοι» εξηγούν οι δασολόγοι.


Ποιο είναι το φετινό κονδύλι αντιπυρικής προστασίας; Τα χρήματα προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό (11 εκατομμύρια ευρώ). Με αυτά θα λειτουργούσαν οι δασικές υπηρεσίες τις απογευματικές ώρες, κάνοντας περιπολίες και λαμβάνοντας καταγγελίες και θα προσλαμβανόταν εποχικό προσωπικό (380 υπαλλήλων οκτάμηνης θητείας και 270 τρίμηνης). Ακόμη όμως δεν έχει δοθεί έγκριση για την πρόσληψή τους και τίποτα δεν έχει εκταμιευτεί.


Προς διάθεση είναι ακόμα 13,5 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν από το πράσινο ταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο και αποτελεί, σύμφωνα με τις εξαγγελίες, το πλέον οργανωμένο εργαλείο άσκησης περιβαλλοντικής και πολεοδομικής πολιτικής. Στο πράσινο ταμείο έχει ενσωματωθεί το ΕΤΕΡΠΣ (Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων) και ο ειδικός φορέας Δασών.


Ομως τα 13,5 εκατ. ευρώ είναι μόνο στα χαρτιά. Δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ, καθώς οι αποκεντρωμένες διοικήσεις (πλην Ηπείρου- Δ. Μακεδονίας, Μακεδονίας-Θράκης και Αττικής) δεν έχουν υποβάλει προγράμματα δασοτεχνικών έργων και παρεμβάσεις αντιπυρικής προστασίας. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε; Πριν από δέκα ημέρες έλαβαν τη σχετική εγκύκλιο από το Πράσινο Ταμείο, το οποίο οι δασολόγοι λένε ότι «αντιμετωπίζει εγγενείς δυσκολίες οργάνωσης και προφανώς ιεράρχησης προτεραιοτήτων». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από ένα μήνα συστάθηκε το διοικητικό του συμβούλιο.


Για την πυροπροστασία, προορίζονται ακόμη 3,5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα των δημόσιων επενδύσεων, το οποίο όμως για φέτος δεν έχει εγκριθεί. Εκατομμύρια «ρέουν», θεωρητικά τουλάχιστον, κι από το πρόγραμμα «Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2007-2013». Συγκεκριμένα, προβλέπονται 40,5 εκατ. ευρώ για την εκτέλεση έργων αντιπυρικής προστασίας.


Και σ' αυτήν την περίπτωση όμως, λείπουν δύο βασικές συνισταμένες: «Να υπάρχουν τα χρήματα αυτά και να εγκριθούν οι δράσεις. Ακόμη όμως κι αν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τα χρήματα θα δοθούν μετά από ένα χρόνο» σχολιάζουν δασολόγοι.


Αγνοώντας τις καταγγελίες αυτές, οι υπεύθυνοι στο ΥΠΕΚΑ έλεγαν ωστόσο στην «Κ.Ε.», ότι «παρά τη δημοσιονομική κρίση, τα χρήματα είναι κατά 50% αυξημένα». Στην αναμονή βρίσκονται και οι ΟΤΑ, καθώς περιμένουν να εκαμιευτούν τα 23 εκατ. ευρώ που διατίθενται για πυροπροστασία από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ). «Η χρονιά είναι μία από τα ίδια ή και χειρότερη. Περιμένουμε ακόμη τις 87 χιλιάδες ευρώ, τόσα μας αναλογούν, από τη ΓΓΠΠ. Ο κίνδυνος φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερος. Οι δασικοί δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση. Το χορτάρι λόγω των βροχών έχει φτάσει το 1,5 μέτρο» λέει ο δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου-Καψάλης.


«Ολα ξεκινάνε», προσθέτει, «από τον τελείως λανθασμένο σχεδιασμό που ακολουθεί η κεντρική διοίκηση στο ζήτημα πυροπροστασίας-πυρασφάλειας στην Ελλάδα. Εχει αποδειχθεί χρόνια τώρα, παρ' όλο που πρέπει να δίνεται έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Το μήνυμα προς αυτούς που αποφασίζουν τον κεντρικό σχεδιασμό είναι "Αλλάξτε τα όλα", αν θέλουν να διασώσουν ό,τι απέμεινε από το δασικό μας πλούτο».
Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ κaratziou@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
4-7-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: