Μαχαίρι µπαίνει σε συντάξεις και επιδόµατα, µετά το τελεσίγραφο της τρόικας για δραστικές παρεµβάσεις στο ασφαλιστικό σύστηµα µε στόχο τη µείωση των δαπανών. Οι αλλαγές θα αφορούν στις κύριες συντάξεις (δηµόσιο, ΝΑΤ κ.ά.), στις επικουρικές συντάξεις (µε τη µείωση να φτάνει έως και 75%) αλλά και στα επιδόµατα (µε καθιέρωση εισοδηµατικών και άλλων κριτηρίων).
Μέσα στην εβδοµάδα δίνεται στη δηµοσιότητα η νέα λίστα µε τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλµατα, µε τον αριθµό των εργαζοµένων που υπάγονται στο ειδικό αυτό καθεστώς να περιορίζεται στις 420.000. Σε εκκρεµότητα είναι και το θέµα των αναλογιστικών µελετών στα ταµεία πρόνοιας, καθώς θα υπάρξουν µειώσεις στο εφάπαξ σε όσους φορείς έχουν οικονοµικό πρόβληµα (η αρχή έγινε από τα ταµεία των δηµοσίων υπαλλήλων και των εργαζοµένων στη ΔΕΗ).
Ουσιαστικά η τρόικα στέλνει τελεσίγραφο πως δεν είναι δυνατόν να δοθεί επιπλέον χρηµατοδότηση στο ασφαλιστικό σύστηµα. Αυτό σηµαίνει πως όσα ταµεία έχουν ελλείµµατα θα πρέπει να µειώσουν τις παροχές τους, ενώ δεν προβλέπονται αυξήσεις στις συντάξεις µέχρι το 2015.
Ενδεικτικό των πιέσεων που ασκούνται είναι πως σύµφωνα µε πληροφορίες η τρόικα έχει µεταξύ άλλων ζητήσει:
Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ (πρέπει να σηµειωθεί πως το καλοκαίρι πέρασε ρύθµιση για το ΝΑΤ, η οποία ακόµα δεν έχει εφαρµοστεί).
Πάγωµα συντάξεων έως το 2015.
Νέο νόµο για τη µείωση των συντάξεων στον ΟΓΑ.
Σηµειώνεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη καταλήξει στην αλλαγή του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων στον δηµόσιο τοµέα για "παλαιούς" και "νέους" ασφαλισµένους. Στόχος είναι το ποσοστό να πέσει στο 60%, µέτρο που θα τρέξει άµεσα, αφού θα συνδυαστεί µε την καθιέρωση νέου µισθολογίου στον δηµόσιο τοµέα.
Ριζικές θα είναι οι µειώσεις και στις επικουρικές συντάξεις, όπου το ποσοστό αναπλήρωσης σε καµία περίπτωση δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20% του συντάξιµου µισθού. Οι αλλαγές θα είναι σαρωτικές, µε τις µειώσεις στις καταβαλλόµενες συντάξεις να φτάνουν έως και το 75%.
Οι αλλαγές αγγίζουν κατά κύριο λόγο τους εργαζόµενους σε ΔΕΚΟ, τους τραπεζικούς υπαλλήλους και γενικά όσους παίρνουν υψηλές επικουρικές συντάξεις. Μεγάλες απώλειες θα έχουν και οι µισθωτοί του ιδιωτικού τοµέα, καθώς σήµερα το ποσοστό αναπλήρωσης στο ΕΤΕΑΜ κυµαίνεται από 25% έως και 45% (υπολογίζεται πως 500.000 ασφαλισµένοι στο ταµείο θα δουν τις συντάξεις τους να µειώνονται).
Σηµειώνεται πως τα πρώτα προβλήµατα έχουν ήδη καταγραφεί σε επικουρικά ταµεία, κυρίως του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, τα οποία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Πέρσι ο φορέας της Γενικής πήρε τον δρόµο για το ΕΤΕΑΜ, ενώ από τον Οκτώβριο την ίδια πορεία θα ακολουθήσει το ταµείο της ΕΥΔΑΠ.
Ενδεικτικό της κρισιµότητας της κατάστασης είναι πως, µε βάση πληροφορίες, οι µελέτες δείχνουν πως το έλλειµµα φέτος στα επικουρικά ταµεία αγγίζει τα 750 εκατοµµύρια ευρώ.
ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΟΙ ΑΝΑΠΗΡΙΚΕΣ
Νέα, αυστηρά κριτήρια για τα επιδόµατα
Αυστηρά κριτήρια θα καθιερωθούν για χορήγηση των επιδοµάτων από Ταµεία και οργανισµούς, ενώ από "κόσκινο" περνούν οι αναπηρικές συντάξεις. Τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας προχώρησαν στην καταγραφή όλων των επιδοµάτων, προκειµένου να δηµιουργηθεί κατάλογος δικαιούχων και να θεσπιστούν κοινές προϋποθέσεις χορήγησής τους.
Το πρώτο βήµα θα γίνει µε την καθιέρωση νέων εισοδηµατικών κριτηρίων σε µία σειρά παροχών που χορηγούν οργανισµοί (π.χ. Εργατική Κατοικία, Εργατική Εστία) και Ταµεία (π.χ. πολυτεκνικά επιδόµατα). Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόµενο επιβολής "πλαφόν", προκειµένου να υπάρχει ένας συγκεκριµένος αριθµός επιδοµάτων που θα δίνεται στους δικαιούχους.
Στο "µικροσκόπιο" βρίσκονται και οι αναπηρικές συντάξεις, µε στόχο το ποσοστό να πέσει από το 14% στο 9% µε 10%. Γι' αυτόν τον σκοπό δηµιουργήθηκε Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, από το οποίο θα περνούν όλοι οι ασφαλισµένοι (Δηµόσιο, ευρύτερο Δηµόσιο και ιδιωτικός τοµέας).
Ουσιαστικά µε το ΚΕΠΑ θα εξασφαλιστεί ένα ενιαίο σύστηµα αξιολόγησης όσον αφορά τον καθορισµό του βαθµού αναπηρίας, το οποίο θα αφορά και όσους πολίτες έχουν εκκρεµείς υποθέσεις. Πλέον οι Υγειονοµικές Επιτροπές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ είναι αρµόδιες για τον καθορισµό του ποσοστού, το οποίο θα χρησιµοποιείται από τους πολίτες για τη χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, τον χαρακτηρισµό τους ως ΑµεΑ καθώς και για όλες τις κοινωνικές και οικονοµικές παροχές για τις οποίες απαιτείται γνωµάτευση αναπηρίας.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο επανέλεγχος συντάξεων που ήδη χορηγούνται, για να διαπιστωθεί αν καταβάλλονται σε ανάπηρους-µαϊµού. Σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον των υπηρεσιών εστιάζεται σε 55.000 µε 60.000 ύποπτες συντάξεις και στη συνέχεια οι έλεγχοι θα επεκταθούν.
ΒΑΡΕΑ
Στη λίστα µόνο 420.000 άτοµα
Μαχαίρι θα µπει στη λίστα µε τα βαρέα και ανθυγιεινά επιδόµατα, µε τις αλλαγές να προχωρούν µε διαδικασίες-εξπρές. Μέσα στην εβδοµάδα αναµένεται να ανακοινωθεί ο νέος και σαφώς περιορισµένος κατάλογος, που θα περιλαµβάνει µόνο 420.000 άτοµα.
Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και στο Μνηµόνιο, όπου αναφέρεται πως ο αριθµός όσων υπάγονται στο ειδικό αυτό καθεστώς δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10%. Σε όσα επαγγέλµατα εξαιρεθούν από τα βαρέα έρχεται:
Αύξηση των ορίων ηλικίας κατά µία πενταετία, καθώς θα κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από το 65ο έτος.
Μείωση των µισθών από 50 έως 200 ευρώ, αφού οι εργαζόµενοι θα χάσουν το ειδικό επίδοµα.
Μείωση σε δεύτερη φάση των συντάξεων έως και 12%, λόγω της περικοπής των µισθών.
Στόχος των προωθούµενων ρυθµίσεων είναι να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες σε δηµόσιο και ιδιωτικό τοµέα. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόµενο να καθιερωθεί ανάλογο καθεστώς και για ορισµένες ειδικότητες ασφαλισµένων του ΟΓΑ, που µέχρι σήµερα δεν προβλέπονταν (π.χ. αγρεργάτες).
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
kokkaliari@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ
ΠΡΕΖΑ TV
19-9-2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου