Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2012

ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΙ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΜΙΑ ΤΡΙΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΟΥ ΖΟΖΕ ΜΠΑΡΟΖΟ


Το ενδεχόμενο μιας τρίτης θητείας για τον Ζοζέ Μπαρόζο αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα στον απόηχο μιας αψιμαχίας που είχε η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντινγκ, με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας.


Σε συνέντευξή της στην «Le Monde» η κ. Ρέντινγκ αναφέρθηκε δηκτικά στην κυβέρνηση της Ρουμανίας -κατήγγειλε το «πραξικόπημα» που συντελείται στη χώρα και σημείωσε το ενδεχόμενο αποκόλλησης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας από τον χώρο Σένγκεν.

Σε απάντησή, ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Β.Πόντα απαξιωτικά δήλωσε, πως το θέμα άπτεται των «προεκλογικών φιλοδοξιών» της κ. Ρέντινγκ, καθώς επιθυμεί να οριστεί ως η επόμενη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ανταπαντώντας η κ. Ρέντινγκ, σε συνέντευξή της στην ιταλική έκδοση της ιστοσελίδας «Euractiv», εκφράζει την ευχή να παραμείνει ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και για τρίτη θητεία στη θέση του προέδρου της Επιτροπής.

«Χρειαζόμαστε συνέχεια και σταθερότητα στα ηνία της Επιτροπής, για να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη και πιο ανθεκτική στις μελλοντικές κρίσεις» δήλωσε η Β.Ρέντινγκ, η οποία εξέφρασε τον θαυμασμό της για τη «δύναμη, τη νομική αντίληψη, την υπομονή και τη σοφία» του Ζοζέ Μπαρόζο.

Υπενθυμίζεται πως αν και δεν υπάρχει προηγούμενο τρίτης θητείας στη θέση του προέδρου της Επιτροπής, δεν υπάρχει νομικό κώλυμα που να αποκλείει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Οι προθέσεις του ίδιου του κ. Μπαρόζο πάντως, ενδέχεται να φανερωθούν στην «Ομιλία της Ένωσης» που θα απευθύνει στις 12 Σεπτεμβρίου.

Πολλοί τονίζουν ότι υποψηφιότητα για τη θέση εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έχει (ατύπως) θέσει ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντ.Τουσκ, ενώ από τη Σοσιαλιστική Ομάδα, ο ηγέτης της Μάρτιν Σουλτς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΕΖΑ TV
4-9-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: