Παρασκευή, Ιουνίου 07, 2013

ΒΟΛΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

Θύματα της πολιτικής πλήρους εμπορευματοποίησης του κοινωνικού αγαθού της Υγείας, που εφαρμόζει, με συνέπεια, πρόγραμμα και ζήλο, η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, πέφτουν οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ στο Βόλο καθώς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για την περίθαλψή τους στη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Αλτσχάιμερ (ΜΑΝΑ).


Το εν λόγω ίδρυμα θεωρείται μη κερδοσκοπικό και λειτουργεί με χρηματοδότηση από την ΕΕ (ποσοστό 75%), βάσει του προγράμματος «Ψυχική Υγεία - Αποασυλοποίηση, μέτρο 2.1» και από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, (ποσοστό 25%), ενώ στις δομές του περιλαμβάνονται ένα οικοτροφείο φιλοξενίας ασθενών και ένα Κέντρο Ημέρας που λειτουργεί καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και μπορεί να φιλοξενεί προσωρινά άτομα στα οποία πρέπει να παρέχονται ασκήσεις μνήμης, φυσιοθεραπεία, ένα ανοιχτό θεραπευτικό πρόγραμμα και δημιουργική απασχόληση.

Σύμφωνα με καταγγελίες συγγενών ασθενών που ήρθαν στη δημοσιότητα, η πληρωμή γίνεται με τη μορφή των «δωρεών», τα ποσά των οποίων είναι, συνήθως, σταθερά και προκαθορισμένα, δίνονται σε μηνιαία βάση και αφορούν την κάλυψη της νοσηλείας. Ουσιαστικά, πρόκειται για τροφεία και οι αποδείξεις που λαμβάνουν οι καταβάλλοντες τα ποσά αναφέρονται σε «δωρεές» που γίνονται, υποτίθεται, προς την Ελληνική Εταιρεία Νόσου και Συγγενών Διαταραχών Βόλου.

Οι καταγγελίες γι' αυτό το «εμπόριο δωρεών», καθώς και τις συνθήκες λειτουργίας και διαμονής των ασθενών, έφτασαν και στο αρμόδιο υπουργείο, αλλά αυτό αρκέστηκε ν' απαντήσει πως θα διενεργήσει έλεγχο, προκειμένου να διαπιστώσει εάν πράγματι έχουν βάση οι ισχυρισμοί των καταγγελλόντων.

Η νέα περικοπή στη χρηματοδότηση του ΜΑΝΑ, που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής δραστικών περικοπών στα κονδύλια για Υγεία - Πρόνοια, έχει ως αποτέλεσμα και την παραπέρα όξυνση των προβλημάτων των 25 εργαζομένων του ιδρύματος, που παραμένουν απλήρωτοι για έναν ολόκληρο χρόνο και, πλέον, αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.  http://www.902.gr/
  

ΠΡΕΖΑ TV
7-6-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: