Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 25, 2013

ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΕΣ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΕΣΒΟΥ

Της Ανθής Παζιάνου

Αρκεί κάποιος να κοιτάξει τις φωτογραφίες για να δει τι μέλλον προετοιμάζεται για τους μελλοντικούς έγκλειστους μετανάστες που θα «υποδεχτεί» το νέο κέντρο κράτησης στη Μόρια, σε πρώην στρατόπεδο της Λέσβου. Αυτό καταγγέλλουν οι εθελοντές του «Χωριού τού Ολοι μαζί», που διαφωνούν με τη λειτουργία του κέντρου κράτησης, χαρακτηρίζοντάς το «φυλακή», και προτάσσουν την αναγκαιότητα λειτουργίας ανοιχτού κέντρου υποδοχής.


Κοντέινερ στη σειρά, με λιγότερο από τρία μέτρα διάδρομο προαυλισμού, χωρίς στέγαστρα για προστασία από τον ήλιο ή τη βροχή, δημιουργούν τις προϋποθέσεις «για μία απαράδεκτη κατάσταση που βασίζεται στην καταστολή τύπου Παγανής και Αμυγδαλέζας». Αυτή τη «φυλακή» δεν τη θέλουν στη Λέσβο οι εθελοντές που έχουν αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει με επιτυχία ένα ανοιχτό κέντρο υποδοχής, ελεύθερο σε πρόσβαση στους πολίτες και σε οργανώσεις: «Το έχουμε ήδη καταφέρει με την επιτυχή λειτουργία του πρώτου αυτοδιαχειριζόμενου κέντρου υποδοχής στο ΠΙΚΠΑ, που στηρίχτηκε αποκλειστικά σε εθελοντές και στον κόσμο της Λέσβου».

Στο μεταξύ, και λίγες εβδομάδες πριν ανοίξει το κλειστό κέντρο κράτησης, ο πολιτικός προϊστάμενος του λιμενικού σώματος, υπουργός κ. Βαρβιτσιώτης, ήρθε, εξήγγειλε στους εθελοντές κονδύλι σίτισης, ατομικό πακέτο υγιεινής για κάθε πρόσφυγα και απήλθε, «χωρίς να πραγματοποιήσει τίποτα από αυτά που ο ίδιος υποσχέθηκε», τονίζουν οι εθελοντές και προσθέτουν: «Πρόλαβε μόνο να κλείσει το λιμάνι και να κρύψει το “πρόβλημα” οκτώ χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της πόλης, δίνοντας εντολή να μεταφέρονται εφεξής οι συλληφθέντες μετανάστες από το λιμενικό στο ΠΙΚΠΑ. Απλά τους μετέφερε εκεί, χωρίς να δώσει οποιαδήποτε λύση στην ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή του χώρου (σ.σ.: χαρακτηριστικό είναι ότι οι εθελοντές εξασφάλισαν χρήματα από τους Γιατρούς του Κόσμου για να αδειάσουν τον βόθρο), ούτε φυσικά να προβλέψει κάτι για τη σίτιση που συνεχίζει να παρέχεται σε καθαρά εθελοντική βάση από τους πατέρες της εκκλησίας, τους εθελοντές του «Χωριού τού Ολοι Μαζί» που παρίστανται, μάλιστα, καθημερινά στον χώρο, με βάρδιες».

Η μη συνεργασία μεταξύ αστυνομίας και λιμενικού, που διαφωνούν για το ποιος έχει την ευθύνη της καταγραφής των νεοεισερχομένων, έχει οδηγήσει σε «δικαιολογημένη» υποτίθεται αδράνεια. Το αποτέλεσμα είναι να μένουν παρατημένοι στο ΠΙΚΠΑ μετανάστες οι οποίοι παρακαλούν να συλληφθούν, αλλά κανείς δεν ασχολείται μαζί τους. Σε αυτή την κατάσταση έμειναν 56 μετανάστες στις 17/9 (10 παιδιά, μία καρκινοπαθής και μία έγκυος μεταξύ αυτών) και 30 στις 19/9 (13 Σύροι ανάμεσά τους).
    
 http://www.efsyn.gr/ 

ΠΡΕΖΑ TV
25-9-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: