Πέμπτη, Ιανουαρίου 09, 2014

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ - ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΩΣΕΙΣ

Στη Γερμανία της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης και των υπερκερδών των μονοπωλίων, το δικαίωμα στη στέγη είναι κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένο για τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Μάλιστα τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση τόσο στο κόστος της στέγασης όσο και στις εξώσεις που γίνονται σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους.


Ενδεικτική είναι η κατάσταση στο Βερολίνο, όπου με τις τεράστιες αυξήσεις ενοικίων στην πόλη, αυξάνονται και οι εξώσεις. Οι έξι δημοτικές εταιρείες κατοικιών (που δεν διαφέρουν σε τίποτε από ιδιώτες ιδιοκτήτες) έχουν προχωρήσει από το 2008 σε 17.500 εξώσεις, ενώ μόνο το 2013 (ως τον Αύγουστο) έγιναν παρουσία δικαστικού κλητήρα 505 εξώσεις. Επίσης η κρατιδιακή εταιρεία «Μπερλινόβο» έκανε τα τελευταία 5 χρόνια 647 εξώσεις.

Ο μεγαλύτερος αριθμός εξώσεων έγινε λόγω αδυναμίας των ενοικιαστών να πληρώσουν το νοίκι.

Η αδυναμία επιτείνεται από το γεγονός ότι και το κόστος για βασικές υπηρεσίες που συνδέονται με τη στέγαση, όπως νερό, ρεύμα, θέρμανση, έχουν επίσης ακριβύνει. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πάσαουερ Νόιε Πρέσε» ανέβηκαν οι τιμές για ηλεκτρικό και υγραέριο από το 2006 κατά 23,6%. Το 2006 ένα νοικοκυριό πλήρωνε κατά μέσο όρο 93 ευρώ το μήνα για θέρμανση, ενώ το 2011 πλήρωνε 111 ευρώ το μήνα.  902gr
ΠΡΕΖΑ TV
9-1-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια: