Τετάρτη, Μαΐου 20, 2015

ΟΠΑΠ : ΒΓΗΚΑΝ «ΜΑΧΑΙΡΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΟΓΟ

Εμφύλιο μεταξύ… ολιγαρχών για τα μάτια του δημοσίου συμφέροντος πυροδοτεί σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ και του Ιππόδρομου, που είχε ως ωφελημένους τον όμιλο της Emma Delta Holdings των Μελισσανίδη, Κοπελούζου και Σμεκ και διπλά «ζημιωμένο» τον όμιλο Κόκκαλη, ο οποίος όχι μόνο έμεινε εκτός διαγωνισμών, αλλά έχασε και την προνομιακή πρόσβαση στις δουλειές της τεχνολογικής υποστήριξης του Οργανισμού.

Σε μια δημόσια παρέμβαση που προκαλεί ήδη μεγάλη συζήτηση και ερωτήματα για τη στόχευσή της, το μεγάλο αφεντικό της Intralot και πάλαι ποτέ «εθνικός προμηθευτής» Σωκράτης Κόκκαλης τα έβαλε με τη… διαπλοκή και εξαπέλυσε χθες μύδρους κατά του τρόπο που γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, επιτιθέμενος ευθέως στο ΤΑΙΠΕΔ και έμμεσα στην κυβέρνηση Σαμαρά.


Επιχείρησε παράλληλα να χαϊδέψει και τα αυτιά του ΣΥΡΙΖΑ, αποκαλύπτοντας ότι έχει προτείνει επίσημα στην κυβέρνηση να σπάσει το μονοπώλιο του ιδιωτικού πλέον ΟΠΑΠ και να ιδρύσει εξ αρχής μια νέα εταιρεία τζόγου υπό δημόσιο έλεγχο που θα φέρνει εκατοντάδες εκατ. ευρώ κάθε χρόνο στα δημόσια ταμεία.

Υπόνοιες για «στημένα»

Ο επιχειρηματίας, που έχει κατηγορηθεί όσο λίγοι στο παρελθόν για τις προνομιακές οικονομικές σχέσεις με το Δημόσιο, χαρακτήρισε «πρωτοφανή» τον τρόπο με τον οποίο εξαγοράστηκε ο ΟΠΑΠ από την Emma Delta, δηλαδή με ομολογιακά δάνεια (400 εκατ. ευρώ) που είχαν ως ενέχυρο τις μετοχές του ίδιου του Οργανισμού, ενώ άφησε υπόνοιες για «στημένους διαγωνισμούς», λέγοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα γίνονται με έναν και μόνο συμμετέχοντα και χαρακτήρισε «απαράδεκτο φαινόμενο» τη νομική ασυλία των στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ.

Σε ό,τι αφορά τη μάλλον «πονηρή» πρόταση του Σωκράτη Κόκκαλη -που, όπως ο ίδιος είπε χθες στη Γενική Συνέλευση της Intralot, υποβλήθηκε στις 15 Μαΐου με επιστολή του στο υπουργείο Οικονομικών-, αυτή είναι να ιδρυθεί εκ του μηδενός νέα Εθνική Λοταρία στην Ελλάδα με μετόχους το Δημόσιο ή και ασφαλιστικά ταμεία και η διαχείρισή της να ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το τίμημα για δεκαετή παραχώρηση της λειτουργίας του... «αντι-ΟΠΑΠ» θα μπορούσε να φτάσει τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ τα ετήσια έσοδα για το Δημόσιο από την κερδοφορία και τη φορολόγηση της νέας εταιρείας θα μπορούσαν να φτάνουν τα 500-600 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Την πρόταση αυτή ο μεγαλοεπιχειρηματίας δείχνει να την έχει εξετάσει από όλες τις πλευρές, καθώς προχώρησε ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι ο ιδιώτης που θα πάρει το μάνατζμεντ της κρατικής λοταρίας θα πρέπει να αναλάβει και το κόστος της αντιδικίας με τον ΟΠΑΠ, ο οποίος είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσει ρήτρες από το Δημόσιο για την άρση του μονοπωλίου.

«Εχουμε μελετήσει τις ενδεχόμενες διεκδικήσεις και δεν τρομάζουν», είπε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Intralot ή και άλλοι μεγάλοι διεθνείς παίκτες της αγοράς με τους οποίους έχει επαφές προθυμοποιούνται να αναλάβουν το κόστος της σύγκρουσης εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει να προκηρύξει τέτοιο διαγωνισμό.

Διεκδικεί μερίδιο

Είναι προφανές πως ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν κόπτεται ξαφνικά για το δημόσιο συμφέρον και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, αλλά για τα συμφέροντα της εταιρείας του, που έχει αρχίσει πλέον να μετατρέπεται από πάροχο τεχνολογίας σε διεθνή παίκτη διοργάνωσης στοιχημάτων και διεκδικεί μερίδιο από την τεράστια πίτα του διαδικτυακού και «off line» τζόγου στην Ελλάδα.

Δεν είναι τυχαίο πως η πρότασή του για «κρατική Λοταρία» υπό ιδιωτικό μάνατζμεντ έρχεται ακριβώς σε μια περίοδο που η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει με το θεσμικό πλαίσιο του «στοιχήματος» στην Ελλάδα, αλλά και τις δηλώσεις Βαρουφάκη, ο οποίος έχει μιλήσει στη Βουλή για νέες άδειες και απελευθέρωση.

Στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος λειτουργούν σήμερα με μεταβατικές άδειες συνολικά 24 εταιρείες, οι οποίες πρακτικά είναι αδύνατο να ελεγχθούν, ενώ το ενδιαφέρον ισχυρών επιχειρηματιών να εμπλακούν ενεργά στην αγορά του στοιχήματος, τόσο στο διαδίκτυο όσο και με φυσικά καταστήματα, είναι τεράστιο λόγω του τζίρου δισεκατομμυρίων που γίνεται.

Ενδεικτικό είναι πως μόνο για την εκμετάλλευση των 18.500 περιβόητων «κουλοχέρηδων» (τα συστήματα VLT’s), για τους οποίους θα γίνει διαγωνισμός από τον ΟΠΑΠ τον ερχόμενο Ιούλιο, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον μεταξύ άλλων ο όμιλος Κόκκαλη, ο όμιλος Βαρδινογιάννη, ο όμιλος Κοπελούζου, η Infoquest του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα κ.ά. Ο ίδιος ο ΟΠΑΠ, που θα λειτουργήσει αυτόνομα άλλα 16.500 μηχανήματα με «φρουτάκια», εκτιμάται ότι θα αυξήσει τον τζίρο του από τα 5-5,5 δισ. ευρώ σήμερα σε πάνω από 12-13 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.  
Βασίλης Γεώργας
efsyn.gr 

ΠΡΕΖΑ TV
20-5-2015

Δεν υπάρχουν σχόλια: