Δευτέρα, Νοεμβρίου 23, 2015

ΠΡΟΣ ΑΚΥΡΩΣΗ Ο ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΜΕ SIEMENS

Εκθετοι Σαμαράς – Βενιζέλος – Στουρνάρας

Το Δ” Τμήμα του Συμβουλίου της Επικράτειας άφησε ορθάνοιχτο «παράθυρο» για την ακύρωση του εξωδικαστικού συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens της 27ης Αυγούστου 2012, μια από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και με την υπογραφή του τότε υπουργού Οικονομικών και νυν διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Με την 3930/2015 απόφασή του, την οποία φέρνουν στο φως τα «Επίκαιρα», το ζήτημα παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, το οποίο και θα κρίνει αν οι όροι με τους οποίους ο γερμανικός κολοσσός ξέπλυνε τις αμαρτίες του για μίζες περίπου 100 εκατ. ευρώ -και σε πολιτικά πρόσωπα-ήταν ή όχι επαχθείς για το ελληνικό κράτος. Η υπόθεση κρίθηκε ότι πρέπει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια ενόψει και της μείζονος σπουδαιότητας των ζητημάτων που ανακύπτουν όσον αφορά στη συνταγματικότητα των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 324 του Ν. 4072/2012, με τον οποίο κυρώθηκε ο συμβιβασμός από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζουμε ότι με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό υποτίθεται ότι επιλύθηκαν όλες οι εκκρεμότητες που αφορούσαν σε δραστηριότητες διαφθοράς της Siemens, πληρωμές ή υποσχέσεις πληρωμών προς τρίτους ή άλλες παράνομες δραστηριότητες που διερευνήθηκαν από τις Αρχές, κρατικές και μη, στην Ελλάδα, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. Κοινώς, δηλαδή, οι μίζες από τα «μαύρα ταμεία» της, με τις οποίες πέτυχε επωφελείς για την ίδια συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ή και δισεκατομμυρίων ευρώ.


Ανάμεσα σε άλλα, το ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε από κάθε αστική και διοικητική αξίωση -περιλαμβανομένων εκείνων από ξέπλυμα χρήματος και παραβίαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού- και δεσμεύτηκε ότι δεν θα καταθέσει ένδικα βοηθήματα και δεν θα επιβάλει πρόστιμα ή κυρώσεις κατά της γερμανικής εταιρείας. Η συμφωνία, μάλιστα, έλαβε τη μορφή αμετάκλητου χαρακτήρα, χωρίς δυνατότητα προσφυγής στα τακτικά δικαστήρια, με τις όποιες διαφορές να επιλύονται από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο.
Μονομερής εκτελεστή διοικητική πράξη

Το ΣτΕ έκρινε ότι η υπογραφή της συμφωνίας από τον κ. Στουρνάρα αποτελεί μονομερή εκτελεστή διοικητική πράξη αυτοτελώς προσβλητή με αίτηση ακύρωσης, η δε σχετική ανακύπτουσα ακυρωτική διαφορά υπάγεται στη δικαιοδοσία του ανώτατου δικαστηρίου. Απέρριψε, δηλαδή, την άποψη του Δημοσίου ότι η υπογραφή του τότε υπουργού Οικονομικών ήταν βεβαιωτική πράξη και της Siemens πως επρόκειτο απλώς για «υλική ενέργεια», η οποία δεν δημιουργεί καμία εξ αντικειμένου ρύθμιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Δ” Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι από τη στιγμή που δεν έχει εκτελεστεί πλήρως η συμφωνία συμβιβασμού, η προσβαλλόμενη πράξη της υπογραφής της παραμένει σε ισχύ και επομένως δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης της δίκης. Την ίδια ώρα, οι τρεις φορολογούμενοι Έλληνες πολίτες που κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης θεωρήθηκε πως έχουν έννομο συμφέρον, από τη στιγμή που η Ελληνική Δημοκρατία παραιτήθηκε από την επιβολή κυρώσεων σε σχέση με άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και πράξεις φοροδιαφυγής.

Η θεμελίωση του έννομου συμφέροντος των τριών πολιτών ερείδεται επαρκώς στην ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και στο δικαιολογημένο ενδιαφέρον τους, υπό την ιδιότητα αυτή, να αμφισβητήσουν την, κατά τους ισχυρισμούς τους τουλάχιστον, χαριστική και κατά παραβίαση θεμελιωδών αρχών του κράτους δικαίου νομοθετική ρύθμιση από την ελληνική Βουλή ζητημάτων που ανακύπτουν από παράνομες πράξεις μείζονος σημασίας, οι οποίες έχουν σοβαρές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, και στη δημοσιονομική κατάστασή της χώρας.

Πηγή: Γιάννης Συμεωνίδης – «Επίκαιρα»


ΠΡΕΖΑ TV
23-11-2015

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λες τελικα οι "ανεξαρτητοι" δικαστες στην Ελλαδα να μην ειναι τοσο προδοτες, διευθαρμενοι και ξευτιλες οσο οι πολιτικοι? Η μηπως ειναι παλι κανενα "πυροτεχνημα" για να παρουνε καμια αυξηση στα ηδη παχυλα "μισθουλακια" τους, και μολις την παρουνε να παθουνε παλι αμνησια για το γιγαντιαιο σκανδαλο siemens?