Τρίτη, Απριλίου 18, 2017

ΓΙΑΤΡΟΙ, ΤΟ ΚΥΡΙΟ «ΕΞΑΓΩΓΙΜΟ ΠΡΟΪΟΝ» ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Σε 62 χώρες ανά τον πλανήτη εργάζονται Κουβανοί γιατροί, οι οποίοι, σύμφωνα με τις ετήσεις στατιστικές, αποτελούν για το κράτος της Καραϊβικής τη μεγαλύτερη πηγή συναλλάγματος, ξεπερνώντας κατά πολύ τη συνεισφορά του τομέα του τουρισμού.

Σύμφωνα με τις ετήσιες στατιστικές για την υγεία το 2016, Κουβανοί γιατροί εργάζονταν σε 24 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, 27 χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, επτά χώρες της ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού, δύο χώρες της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Αφρικής, καθώς και στη Ρωσία και στην Πορτογαλία.


Τα έσοδα από τη δραστηριότητά τους υπολογίζονται στα 11 δισεκατομμύρια δολάρια και πλέον κατ' έτος από το 2011 ως το 2015, καθώς η κομμουνιστική κυβέρνηση χρεώνει τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι γιατροί από τη νήσο στις 35 από τις 62 χώρες, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Οικονομίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες, τον οποίο επικαλέστηκε ο κρατικός ενημερωτικός ιστότοπος Cubadebate.

Συγκριτικά, ο τουριστικός τομέας συνεισέφερε έσοδα 2,8 δισεκ. δολαρίων το 2016, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η διάθεση στο εξωτερικό επαγγελματικών υπηρεσιών, κυρίως ιατρικών, εξελίχθηκε στη σημαντικότερη πηγή συναλλάγματος για τη νήσο.

Τα στοιχεία, πάντως, δεν διευκρινίζουν πόσοι Κουβανοί επαγγελματίες συμμετέχουν σε αποστολές στο εξωτερικών, αλλά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στα μέσα του 2015 υπήρχαν πάνω από 50.000, οι μισοί και πλέον εκ των οποίων ήσαν γιατροί.

Συνολικά, η Κούβα αριθμούσε στα τέλη του 2016 90.161 γιατρούς. Ο αριθμός συμπεριλαμβάνει εκείνους που εργάζονταν στο εξωτερικό.

Στη νήσο, παρά τη φτώχεια, η υγεία και η παιδεία είναι δημόσια αγαθά που παρέχονται δωρεάν, κάτι για το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται η κομμουνιστική κυβέρνηση, που κατά τα άλλα επικρίνεται από πολλούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Εξάλλου η αποστολή γιατρών σε όλο τον κόσμο αποτελεί παράδοση δεκαετιών στην Κούβα κι έχει τόσο διπλωματικά, όσο και οικονομικά οφέλη για την Αβάνα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  http://www.efsyn.gr/ 


ΠΡΕΖΑ TV
18-4-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: