Τρίτη, Ιουνίου 06, 2017

Νοσοκομειο Υγεια: Μπαλάκι οι γονείς για τα βλαστοκύτταρα

Ασχημο τριήμερο πέρασαν χιλιάδες γονείς σε όλη τη χώρα οι οποίοι στο παρελθόν εμπιστεύτηκαν την τράπεζα φύλαξης βλαστοκυττάρων Stem-Health Hellas αλλά και τον όμιλο “Υγεία” (έως το 2013 ο όμιλος Υγεία είχε το 75% των μετοχών της SHH) για την τύχη του γενετικού υλικού των παιδιών τους, μετά το «κανόνι» της πρώτης εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα.

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς αφορά περισσότερους από 30.000 γονείς που την τελευταία δεκαετία εναπόθεσαν στις εγκαταστάσεις της Stem-Health στα μαιευτήρια του ομίλου «Υγεία» τη γενετική κληρονομιά των παιδιών τους.


Ενημερώθηκαν με ένα απλό μέιλ που έκανε λόγο για «άμεσο κίνδυνο καταστροφής των βλαστικών κυττάρων των παιδιών σας που φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις του “Υγεία” από την εταιρεία Stem-Health Hellas. Εχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα διάσωσης του υλικού και χωρίς τη δική σας πλέον παρέμβαση προς το “Υγεία”, η καταστροφή των βλαστικών κυττάρων των παιδιών σας είναι πλέον πολύ πιθανή, εάν όχι αναπόφευκτη».

Ο όμιλος «Υγεία» με τη σειρά του και με μια επιθετική ανακοίνωση απάντησε ρίχνοντας όλη την ευθύνη στη διοίκηση της Stem-Health Hellas, σημειώνοντας πως «προσπαθούν να μετακυλήσουν με πρωτοφανή ασυνεπή και ανεύθυνη συμπεριφορά όλες τις ευθύνες που εκ του νόμου υπέχουν στον όμιλο Υγεία με νομικά και λογικά έωλους ισχυρισμούς και απροκάλυπτα ψεύδη».

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση ενημέρωνε για προσφυγή του ομίλου στη Δικαιοσύνη «για την προάσπιση της φήμης του καθώς και την υποβολή αναφορών-καταγγελιών ενώπιον των αρμοδίων αρχών για την εν γένει συμπεριφορά της Stem-Health Hellas και της διοίκησης αυτής».

Αξίζει να τονιστεί, όμως, ένα εύλογο ερώτημα που γεννιέται στον καθένα που διαβάζει αυτή την ανακοίνωση. Ειδικότερα, σε κάποιο σημείο αναφέρει:

«Οι δεξαμενές φύλαξης των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος και ιστού του λώρου δεν παραμένουν σε χώρο ευθύνης του ΔΘΚΑ Υγεία, ως αβασίμως, αναληθώς και ανακριβώς ισχυρίζεται ο κ. Νικόλαος Νικολαΐδης, αλλά σε χώρο που η ως άνω εταιρεία έχει μισθώσει από το ΔΘΚΑ Υγεία Α.Ε. και στον οποίο ουδέν δικαίωμα πρόσβασης έχουμε».

Και αμέσως μετά σημειώνει: «Ο όμιλος Υγεία, καίτοι ουδεμία νομική ή άλλη υποχρέωση υπέχει, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευαισθησίας του και με γνώμονα την προστασία του δημόσιου αγαθού της υγείας ανέλαβε το κόστος και μερίμνησε για τη συμπλήρωση της απαιτούμενης ποσότητας του αζώτου για την ασφαλή συντήρηση των μονάδων ομφαλοπλακουντιακού αίματος και ιστού του λώρου στις δεξαμενές φύλαξης, έως την εξεύρεση λύσεως».

Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής: Πώς ακριβώς ο όμιλος μεριμνά για την ασφαλή συντήρηση των μονάδων, όταν στην ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως οι μονάδες δεν ανήκουν σε χώρο ευθύνης του και δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης σε αυτές; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», χρειάζεται πρόσβαση ειδικού στον χώρο προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι δεξαμενές τροφοδοτούνται κανονικά με άζωτο.

Επιστολή του προέδρου της Stem-Health Ν. Νικολαΐδη στην «Εφ.Συν.»
Με επιστολή του -διά μέσου της πληρεξούσιας δικηγόρου του- στην «Εφ.Συν.», ο πρόεδρος της Stem-Health Νικόλαος Νικολαΐδης επιχειρεί να δώσει τη δική του διάσταση στο θέμα που έχει προκύψει.

Το περιεχόμενο αυτής έχει ενδιαφέρον καθώς κάνει λόγο για offshore εταιρείες, «μαύρα χρήματα», τριγωνικές συναλλαγές στον χώρο της αγοράς βλαστοκυττάρων.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της άμεσης φύλαξης των βλαστοκυττάρων και τη Stem-Health, η άμεση πρόθεσή μας είναι να αναφερθούμε σε κρίσιμες και ουσιαστικές λεπτομέρειες της υπόθεσης, οι οποίες θα ρίξουν άπλετο φως και θα αναδείξουν τους πραγματικούς υπευθύνους της σημερινής τραγικής κατάστασης της εταιρείας. Ωστόσο, είναι πλέον αναγκαιότητα με αφορμή αυτό το γεγονός να συζητήσουμε ανοικτά και θαρραλέα τις αιτίες που εταιρείες σαν τη Stem-Health δεν μπορούν να επιβιώσουν στις υπάρχουσες συνθήκες της ελληνικής αγοράς. Εταιρείες που “τα κάνουν όλα σωστά”, τηρούν όλους τους κώδικες βιοηθικής και δεοντολογίας, αλλά που δεν τα καταφέρνουν να προσαρμοσθούν στην ελληνική πραγματικότητα.

Η αποτυχία της Stem-Health θα μπορούσε απλά και σχηματικά να αποτυπωθεί με ποδοσφαιρικούς όρους ως “Διαφθορά 1 - Ν. Νικολαΐδης 0”. Αλλά το αληθινό πρόβλημα δεν είναι μόνο η διαφθορά καθαυτή: είναι η επικίνδυνη ανοχή όλων μας προς τη διαφθορά. Η αδράνειά μας ως προς το φαινόμενο της διαφθοράς που λαμβάνει χώρα και μάλιστα εξόφθαλμα μπροστά μας είναι η κύρια αιτία για το τοπίο που υπάρχει σήμερα. Με άλλα λόγια, ο φόβος που έχει ο ταβερνιάρης να επιβάλει τον νόμο του μη καπνίσματος στο μαγαζί του γιατί φοβάται ότι δεν θα έρθει η πελατεία είναι το πρόβλημα.

Εταιρείες σαν τη Stem-Health που είναι 100% διαφανείς δεν μπορούν να επιβιώσουν στον βούρκο που κατακλύζει την ελληνική αγορά στην αγορά των τραπεζών βλαστικών κυττάρων. Ο λόγος απλούστατος: Πώς να επιβιώσει η εταιρεία που πληρώνει 24% ΦΠΑ και ο ανταγωνιστής της με “τεχνάσματα” (π.χ. εταιρείες με έδρες σε φορολογικούς παραδείσους, με πρακτικές “τριγωνικής” τιμολόγησης κ.λπ.) δεν το πληρώνει; Πώς να επιβιώσει η όποια Stem-Health όταν ζητά απόδειξη για όλες τις πληρωμές της και ο ανταγωνιστής της πληρώνει με μαύρα; Για τη Stem-Health έχει υπολογιστεί ότι η επιμονή του κ. Νίκου Νικολαΐδη να παραμείνει η εταιρεία καθαρή και σύννομη την “τιμωρεί” με περίπου 30% λιγότερα “αληθινά” έσοδα. Σχεδόν καμία εταιρεία στον κόσμο δεν έχει περιθώριο κερδοφορίας 30% για να το “σπαταλήσει” σε μια ρομαντική θέση εντιμότητας.

Μάταια εταιρείες σαν τη Stem-Health αναζητούν τρόπους να “προστατευθούν” όταν αυτοί που θα μπορούσαν να καταπολεμήσουν τη διαφθορά κάνουν ότι δεν βλέπουν. Και αυτό είναι το πρόβλημα που πρέπει να αναδειχτεί παράλληλα με τους πραγματικά υπαίτιους.

Οταν ξεκίνησε η Stem-Health, ο όμιλος Υγεία είχε υποσχεθεί με κάθε έμφαση ότι θα λάμβανε μέτρα για να καταπολεμήσει τη διαφθορά. Δυστυχώς, δεν το έκανε. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον όμιλο Υγεία ότι δεχόταν ο ίδιος “μαύρα”, αλλά μπορεί και πρέπει να κατηγορηθεί ότι, ενώ ήταν στο χέρι του να επιβάλει στον χώρο του μόνο καθαρές συναλλαγές, δεν το έκανε για τον ίδιο λόγο που ο ταβερνιάρης ανέχεται να καπνίζουν οι πελάτες του. Αυτή είναι και η βασικότερη αιτία κατάρρευσης της Stem-Health, καθώς και όποιου υγιούς επιχειρηματικού εγχειρήματος στην κοινωνία μας.

Υπάρχουν και άλλες, πολύ συγκεκριμένες αιτίες για την κατάρρευση της Stem-Health, στις οποίες θα αναφερθούμε λεπτομερώς με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας και ως προς την προσφυγή μας στην αστική και ποινική δικαιοσύνη».

Νικόλαος Νικολαΐδης

διά της πληρεξούσιας δικηγόρου Αντιγόνης Βαφείδου

«Δωρεάν φύλαξη»

Μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο μας φέρνει μπροστά σε μια ανακοίνωση του «Μητέρα», με ημερομηνία 24 Νοεμβρίου του 2010 και τίτλο: «Μοναδική προσφορά των Μαιευτηρίων ΜΗΤΕΡΑ & ΛΗΤΩ: Δωρεάν φύλαξη βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος».

Στην ανακοίνωση διαβάζει κανείς τα εξής:

«Τα Μαιευτήρια ΜΗΤΕΡΑ και ΛΗΤΩ παρέχουν δωρεάν στους γονείς των παιδιών που γεννιούνται στα δύο Μαιευτήρια τη συλλογή, επεξεργασία και φύλαξη βλαστικών κυττάρων ομφαλοπλακουντιακού αίματος, για οικογενειακή ή για δημόσια χρήση, μέσω της Τράπεζας Βλαστικών Κυττάρων Stem-Health Hellas του ομίλου Υγεία.

»Επιπλέον, τα μοσχεύματα από βλαστικά κύτταρα που φυλάσσονται για δημόσια χρήση θα παρέχονται εντελώς δωρεάν από τη Stem-Health Hellas στους ασθενείς, χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι ή τα ασφαλιστικά τους ταμεία».

Τον Νοέμβριο του 2013, έξι χρόνια μετά την ίδρυση της Stem, ανακοινώνεται η εξαγορά των μετοχών της που είχε στην κατοχή του ο όμιλος Υγεία από την αγγλική εταιρεία CFYF Ltd. στην οποία διευθύνων σύμβουλος είναι επίσης ο κ. Νικολαΐδης και μέλη της εταιρείας τα ίδια άτομα που βρίσκουμε και σε καίριες θέσεις της Stem.

Πρόκειται για τον οικονομικό υπεύθυνο της εταιρείας, Ν. Γιατράκο, και την επιστήμονα-υπεύθυνη εργαστηρίου, Κορίνα Πέστε. Σύμφωνα με τον ιστότοπο companieshouse.gov.uk, η εν λόγω εταιρεία παρουσιάζεται έως σήμερα ενεργή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, στις εκατέρωθεν ανακοινώσεις για την αποχώρηση του ομίλου Υγεία από τη Stem δεν υπάρχει πουθενά καμία αναφορά για το τι θα ίσχυε μελλοντικά με τις συμβάσεις των γονέων που είχαν λάβει χώρα έως εκείνη την περίοδο και καμία αναφορά στην προ τριετίας ανακοίνωση του ομίλου για «δωρεάν φύλαξη».

Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και ίσως θα έπρεπε ήδη να είχε επιληφθεί επ' αυτού η Δικαιοσύνη.

Δημήτρης Τερζής
http://www.efsyn.gr/

ΠΡΕΖΑ TV
6-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: