Τρίτη, Ιουνίου 27, 2017

Συνεχίζονται οι καταθέσεις στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης

Συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, με την κατάθεση της δικηγόρου και δημοτικής συμβούλου (2011 - 2014) Μαρίας Κουβέλη, που είχε αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του δήμου της Αθήνας. Η μάρτυρας κατέθεσε ότι από το 2011 και μετά, λόγω των πολλών κρουσμάτων επιθέσεων ρατσιστικής βίας από ομάδες εφόδου σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας (πλ. Αττικής, Κυψέλη, Αγ. Παντελεήμονας), το Συμβούλιο Ενταξης συμμετείχε ως παρατηρητής στο δίκτυο καταγραφής ρατσιστικής βίας που συστάθηκε με πρωτοβουλία της Υπατης Αρμοστείας και τη Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επισήμανε την ένταση των κρουσμάτων μετά τις εκλογές του 2012, συνδέοντάς την με την είσοδο της ναζιστικής οργάνωσης στη Βουλή.

Τόνισε ότι «επρόκειτο για ρατσιστική βία», καθώς «ήταν απρόκλητη και με αιτία την αλλοδαπότητα ή διαφορετικότητα». Αναφέρθηκε σε καταγεγραμμένες καταγγελίες θυμάτων για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις, «βράδυ από οργανωμένες ομάδες, ανθρώπους με συγκεκριμένη περιβολή, στρατιωτική, με πολύ κοντά μαλλιά, σιδερογροθιές, εποχούμενοι, καμιά φορά και με σκυλιά», τονίζοντας ότι έχουν καταγραφεί αρκετά περιστατικά που είτε έλεγαν ότι είναι από τη Χρυσή Αυγή είτε φορούσαν μπλούζες ή διακριτικά της Χρυσής Αυγής. Η μάρτυρας αναφέρθηκε στον ναζιστικό χαιρετισμό του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις ρατσιστικές δηλώσεις του στελέχους της Χρυσής Αυγής Σκορδέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο, που παρομοίαζε τους μετανάστες με κατσαρίδες, κ.ά.
Κατέθεσε επίσης για τη συμπεριφορά της αστυνομίας σε περιστατικά ρατσιστικής βίας, αναφέροντας σχετική έκθεση και έρευνα για την άρνηση στελεχών και οργάνων της αστυνομίας να παραλάβουν μηνύσεις, αλλά και για την ανοχή τους σε τέτοια περιστατικά, που λειτουργεί, όπως είπε, ενισχυτικά.
Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε η κατάθεση του μάρτυρα Θ. Κούρκουλα, καθηγητή Πληροφορικής, εθελοντή στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών στον Κολωνό, που εξετάστηκε από τους υπερασπιστές των χρυσαυγιτών, επαναλαμβάνοντας μεταξύ άλλων ότι είδε τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο επικεφαλής τάγματος εφόδου έξω από το Παλαιό Εφετείο (2009), όπου είχαν βρει καταφύγιο μετανάστες.
Σημειωτέον, αντιμέτωπη με τα όρια του προπηλακισμού από τους υπερασπιστές των χρυσαυγιτών βρέθηκε γυναίκα από το ακροατήριο, που γνώριζε τον μάρτυρα και επιχείρησε να τον φωτογραφίσει την ώρα της κατάθεσης, χωρίς να προσπαθήσει να κρυφτεί, αγνοώντας - όπως φάνηκε - τη σχετική απαγόρευση. Οι υπερασπιστές συνήγοροι άρχισαν τις κραυγές και ομαδόν κινήθηκαν εναντίον της, ξεχνώντας τις επιδόσεις των χρυσαυγιτών στο «σπορ» της φωτογράφισης στη διάρκεια πολλών συνεδριάσεων και τη δική τους «αφωνία». Τελικά, το περιστατικό έληξε με την παρέμβαση της φρουράς του δικαστηρίου.
http://www.rizospastis.gr

ΠΡΕΖΑ TV
27-6-2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: