Πέμπτη, Ιουνίου 07, 2018

Δεκάδες νέες απολύσεις στις Ελληνικές φαρμακοβιομηχανιες

Με χρονική απόσταση μιας βδομάδας, οι φαρμακευτικές εταιρείες «Sanofi» και «Servier» έστειλαν στην ανεργία 32 και 14 εργαζόμενους στην ιατρική ενημέρωση αντίστοιχα.
Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ). Οπως αναφέρει, για άλλη μια φορά οι απολύσεις βαφτίστηκαν «οικειοθελείς αποχωρήσεις», «αρκετά συνηθισμένος τρόπος στον κλάδο μας, που από τη μια χρυσώνει το χάπι της απόλυσης και από την άλλη επιτρέπει στις εταιρείες να ξεμπερδεύουν γρήγορα με το προσωπικό που θεωρούν περιττό».


Οπως διευκρινίζει η Ομοσπονδία, για να δικαιολογήσουν τις απολύσεις οι εταιρείες ρίχνουν για άλλη μια φορά το φταίξιμο στο «αρνητικό κλίμα» που υπάρχει στον κλάδο, στα «clawback» και τα «rebate», στην «αυξημένη φορολογία», στη «μείωση των τιμών», στη «μειωμένη φαρμακευτική δαπάνη», ενώ κάνουν λόγο για απαραίτητες «αναδιαρθρώσεις» προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους.

Η ΟΕΦΣΕΕ καταγγέλλει ως απαράδεκτες τις απολύσεις των εργαζομένων και καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχτούν να πάρουν μέρος στην «κόντρα» μεταξύ κυβέρνησης και εταιρειών. «Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που με τη δουλειά τους όλα αυτά τα χρόνια έχουν φέρει αμύθητα κέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες και σήμερα καλούνται να πληρώσουν την απώλεια τζίρου σε κάποιες από αυτές. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως για τις εταιρείες δεν είμαστε τίποτα άλλο από ξερά νούμερα (...) Καταρρέουν τα ψεύτικα λόγια περί εταιρειών με "ανθρώπινο πρόσωπο", περί "κοινωνικού εταιρισμού", σκάει σαν φούσκα το παραμύθι για εταιρεία που είναι η "δεύτερή μας οικογένεια"», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμησή της ότι οι απολύσεις, οι «αναδιοργανώσεις» και οι «οικειοθελείς αποχωρήσεις» θα συνεχιστούν πιο βίαια την επόμενη περίοδο, καθώς «σε αυτό το κοινωνικοοικονομικό σύστημα, το μοναδικό κριτήριο που καθορίζει τις αποφάσεις των εταιρειών είναι η κερδοφορία τους. Με βάση αυτό το κριτήριο αναδιαρθρώνονται, απολύουν ή προσλαμβάνουν, επενδύουν ή αποεπενδύουν (...) Με αυτόν τον μπούσουλα δεν έχουν καμία ηθική αναστολή ακόμα και να αποσύρουν φάρμακα απαραίτητα για την υγεία μας, αδιαφορώντας για τις ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας. Τα παραδείγματα απόσυρσης ογκολογικών και αντιδιαβητικών φαρμάκων είναι πρόσφατα».

Η ΟΕΦΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πυκνώσουν τις γραμμές του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας, να δώσουν τη μάχη για τη Σύμβαση, το ωράριο, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, να σπάσουν τη μοιρολατρία, τη δηλητηριώδη άποψη πως τίποτα δεν αλλάζει.    https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: