Πέμπτη, Ιουνίου 07, 2018

Με αποφασιστικό απεργιακό αγώνα απέσπασαν δεσμεύσεις για τα δίκαια αιτήματά τους οι εργαζομενοι στη COSCO στον Πειραιά

Τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, σε ό,τι αφορά τα δίκαια αιτήματα που διεκδικούν με τον σημαντικό απεργιακό αγώνα τους, μετρούν από χτες οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) της «Cosco» στο λιμάνι του Πειραιά.
Με τη μαζική και συγκροτημένη τους συμμετοχή σε αυτόν τον απεργιακό αγώνα, τη συσπείρωσή τους στο Σωματείο τους (ΕΝΕΔΕΠ), την αποφασιστικότητά τους απέναντι στη «βιομηχανία» διώξεων και τρομοκρατίας, και με ασπίδα την αλληλεγγύη που εκδηλώθηκε από πλήθος συνδικαλιστικών οργανώσεων σε όλη τη χώρα, αλλά και από συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών, οι εργαζόμενοι ανάγκασαν χτες την εργοδοσία και την κυβέρνηση να συμφωνήσουν στην ένταξη των λιμενεργατών του ΣΕΜΠΟ στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), καθώς και στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.


Χτες, Τετάρτη, μέρα κατά την οποία οι εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν με επιτυχία από τα ξημερώματα μία ακόμα απεργία, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων της εταιρείας «Dport» (θυγατρική της «Cosco»), της διοίκησης του Σωματείου των Εργαζομένων, του υπουργού Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλή και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη. Η εργοδοσία αποδέχτηκε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, ενώ εργοδοσία και συναρμόδια υπουργεία δεσμεύτηκαν επίσης για την αναγνώριση και ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, στις 12.30 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή της εργοδοσίας, των δύο συναρμόδιων υπουργείων και του Σωματείου των Εργαζομένων.

Μετά από αυτήν τη θετική εξέλιξη, οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν από το Σωματείο τους και αποφάσισαν να επιστρέψουν συντεταγμένα στα πόστα τους, αναστέλλοντας την απεργιακή κινητοποίηση που ήταν σε εξέλιξη, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Αντίστοιχα, αποφασίστηκε η αναβολή της συγκέντρωσης αλληλεγγύης που είχε προγραμματιστεί για χτες το απόγευμα στην πύλη της «Cosco».

Ορθωσαν ανάστημα κόντρα στην επίμονη επιχείρηση χτυπήματος της απεργίας
Οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ, από τις 30 Μάη που ξεκίνησαν τον απεργιακό τους αγώνα, συμμετέχοντας στην πανεργατική απεργία και στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στον Πειραιά, η οποία μεταφέρθηκε μπροστά στις πύλες της «Coscο», έκαναν δική τους υπόθεση την οργάνωση και την περιφρούρησή του. Συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, παρέτειναν την απεργιακή μάχη για άλλα τρία 24ωρα (31/5, 1/6 και 6/6).

Απέκρουσαν μαζικά και οργανωμένα την επιχείρηση απεργοσπαστικού μηχανισμού που έστησαν η εργοδοσία και οι άνθρωποί της από την πρώτη στιγμή. Συνέχισαν τον αγώνα τους, σηκώνοντας ανάστημα απέναντι στη «βιομηχανία» δικαστικών αποφάσεων, που έκριναν τη μία μετά την άλλη τις απεργίες των εργαζομένων «παράνομες», αξιοποιώντας το τεράστιο αντιαπεργιακό νομικό οπλοστάσιο που διαμόρφωσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου και ενίσχυσε ακόμα παραπέρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την προστασία του «φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος».

Χτες, Τετάρτη, από τις 6 το πρωί, οι απεργιακές φρουρές των εργαζομένων ήταν στα πόστα τους. Η απεργία τους είχε ήδη κριθεί «παράνομη» με νέα απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο την Τρίτη, ωστόσο το Εργατικό Κέντρο Πειραιά έσπευσε να στηρίξει τους εργαζόμενους, απαντώντας το ίδιο με κήρυξη απεργίας στις προβλήτες.

Η εργοδοσία από την πλευρά της έσπευσε για μια ακόμα φορά, την ώρα μάλιστα που ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση στο υπουργείο Ναυτιλίας, να καταθέσει αγωγή (μέσω της «DΡort») με την οποία ζήτησε να κριθεί «παράνομη» και η απεργία του ΕΚΠ.

Παράλληλα, όλη την προηγούμενη νύχτα, μετά την έκδοση της προχτεσινής δικαστικής απόφασης, χρυσαυγίτες και άλλα τσιράκια της εργοδοσίας τρομοκρατούσαν εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, έστελναν απειλητικά μηνύματα στα κινητά εργαζομένων ότι «ετοιμάζονται απολύσεις» και άλλα παρόμοια, που τελικά έπεσαν στο κενό.

Αργά το βράδυ της Τρίτης, από το υπουργείο Ναυτιλίας και τους εργοδότες απευθύνθηκε πρόσκληση στη διοίκηση της ΕΝΕΔΕΠ για συνάντηση στο υπουργείο το πρωί της Τετάρτης.

Ωστόσο, λιγότερο από μία ώρα πριν την προγραμματισμένη συνάντηση, η εργοδοσία, συνεχίζοντας να προκαλεί, δήλωσε ότι δεν θα συμμετείχε σε αυτήν. Οι εργαζόμενοι διαμήνυσαν ότι χωρίς την παρουσία της εργοδοσίας «δεν υπάρχει λόγος να πάμε στο υπουργείο». Πέντε λεπτά πριν την ώρα της συνάντησης, η εταιρεία ανακοίνωσε τελικά τη συμμετοχή της...

Με όπλο τη συσπείρωση στο Σωματείο
Επιστρέφοντας από τη συνάντηση και μετά τη θετική έκβασή της, ο πρόεδρος της ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, ανέφερε προς τους απεργούς: «Δώσαμε μία μεγάλη μάχη με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση. Είναι ένα τεράστιο βήμα αυτό που καταφέραμε, τους στριμώξαμε (...) Το καθήκον που μπαίνει εδώ είναι να είμαστε σε επαγρύπνηση. Η μαζικότητα του Σωματείου και η δική σας συσπείρωση έφερε αυτό το αποτέλεσμα. Για να υλοποιηθούν όμως οι δεσμεύσεις θα πρέπει να είμαστε σε αγωνιστική ετοιμότητα ώστε όταν χρειαστεί να δώσουμε συνέχιση στον αγώνα για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, και θα πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες».

Οπως τόνισε, αμέσως μετά τη συνάντηση στις 12 Ιούνη θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου και θα γίνει αμέσως ενημέρωση των εργαζομένων.

«Είναι υποχρέωση όλων μας, τους συναδέλφους που ταλαντεύονται, που έχουν υποστεί τρομοκρατία, να τους υποστηρίξουμε και να τους φέρουμε κοντά μας», πρόσθεσε ο Μ. Μπεκρής.

«Ξέρουμε ότι πέσανε όλοι οι λύκοι πάνω να μας χτυπήσουν», συνέχισε, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο προς κάθε κατεύθυνση ότι το Σωματείο και οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να ανεχθούν καμία απειλή σε οποιονδήποτε συνάδελφό τους: «Δεν αφήνουμε συνάδελφο μόνο του. Ολοι για έναν και ένας για όλους!».

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΠ, Νίκος Ξουράφης, σημείωσε: «Ούτε τα δικαστήρια μας σταματήσανε, ούτε η τρομοκρατία, ούτε τίποτα, γιατί ακριβώς όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα». Αναφέρθηκε στη σημασία της μεγάλης συσπείρωσης των εργαζομένων στο σωματείο τους, αλλά και στη σημασία που έχει «να ανοίξουμε κουβέντα με τους συναδέλφους που ήταν ταλαντευόμενοι (...) ώστε αυτή η επιτυχία που έχει μέχρι στιγμής το Σωματείο να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων. Να τη μεταφέρουμε στους υπόλοιπους για να ξέρουν ότι αν και αυτοί είναι μαζί μας, θα είναι πολύ πιο εύκολος ο δρόμος μετά». Τόνισε, τέλος, ότι «λέμε για αναστολή της απεργίας γιατί δεν έχουμε φτάσει στο τέλος της λύσης των αιτημάτων μας. Είμαστε σε ετοιμότητα, σε επιφυλακή ανά πάσα στιγμή. Στο τέλος θα τα καταφέρουμε».
https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: