Πέμπτη, Ιουνίου 07, 2018

«SALAMIS STORM 2018»: Πρόβα υλοποίησης επικίνδυνων επιχειρήσεων για τα ενεργειακά σχέδια

Πρόβα υλοποίησης επικίνδυνων επιχειρήσεων με άξονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά τους σχέδια αποτέλεσε η πολυεθνική άσκηση «Salamis Storm 2018», που ολοκληρώθηκε χτες στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στη Ν. Πέραμο. Ασκηση που έγινε για πρώτη φορά με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, επιβεβαιώνοντας την πρεμούρα της κυβέρνησης να πρωταγωνιστήσει στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, εν μέσω κλιμακούμενων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Υπό το βλέμμα των Αμερικανών
Στην άσκηση συμμετείχε προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων από Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Σκοπός της άσκησης, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, ήταν «η προαγωγή του επιπέδου της στρατιωτικής συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των συμμετεχουσών μονάδων».

Μια συνεργασία που πατά, βέβαια, πάνω στα αμερικανοΝΑΤΟικά προτάγματα για την περιοχή και τα αντίστοιχα «πρότυπα λειτουργίας». Εξ ου και την τελική φάση της άσκησης χτες προσήλθε να επιβλέψει, με το μανδύα του «παρατηρητή», κλιμάκιο υψηλόβαθμων Αμερικανών στρατιωτικών, με επικεφαλής τον ίδιο τον διοικητή της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NATO Special Operations Headquarters - NSHQ), αντιναύαρχο Colin Kilrain. Στο κλιμάκιο ήταν επίσης ο ταγματάρχης Tyson Weekley, βοηθός ακόλουθος Αμυνας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και άλλοι στρατιωτικοί.

Παρόντες ήταν επίσης οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας, Ρουμανίας και Σερβίας, οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, οι αρχηγοί ΓΕΣ Ελλάδας και Σερβίας, η πρέσβειρα του Ισραήλ, κ.ά.

Σενάρια που μυρίζουν «μπαρούτι»
Το ίδιο το σενάριο της άσκησης είναι χαρακτηριστικό των επικίνδυνων σχεδιασμών αλλά και του πώς οι «πρόβες πολέμου» ακουμπάνε ακριβώς πάνω στις αντιπαραθέσεις των ιμπεριαλιστών για τις ενεργειακές και άλλες πηγές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σενάριο «μια πολυεθνική δύναμη αναλαμβάνει δράση μετά από εντολή του ΟΗΕ για την υποστήριξη της ειρήνης σε μια περιοχή» («Ρετρόβια») που... όλως τυχαίως χαρακτηρίζεται «πλούσια σε ενεργειακές πηγές και πρώτες ύλες. Ενα σημαντικό ποσοστό πετρελαίου και φυσικού αερίου που παράγεται διεθνώς, εξορύσσεται στην περιοχή».

«Η Ρετρόβια είναι επαρχία της χώρας Ουτοπία, όπου έχουν εγκατασταθεί μια σειρά πολυεθνικές. Ο εχθρικός γείτονας της Ουτοπίας, η χώρα Νόλαντ, υποστηρίζει μια ομάδα στασιαστών που λέγεται CLON και που εξαπολύει επιθέσεις κατά στελεχών, παρακωλύει τις γραμμές επικοινωνίας και καταστρέφει υποδομές εντός της Ουτοπίας. Ο τελικός σκοπός τους είναι να υπονομεύσουν την οικονομία της Ουτοπίας και να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση. Η ένταση μεταξύ των 2 χωρών είναι υψηλή. Η κυβέρνηση της Ουτοπίας είναι ανίκανη να τηρήσει την τάξη και αναζητά βοήθεια διαμέσου των Ηνωμένων Εθνών».

Υπό την αιγίδα του Οργανισμού και κατόπιν σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, μια «πολυεθνική Διακλαδική Δύναμη αναπτύσσεται με στόχο την αποκατάσταση της τάξης και σταθερότητας στην περιοχή επιχειρήσεων».

Πρόσχημα, η «επίθεση στασιαστών της CLON» σε αεροδρόμιο της «Ρετρόβια» όπου παίρνουν ομήρους παρατηρητές του ΟΗΕ και ξένους υπηκόους. Στο μεταξύ, «Μέσα Επιτήρησης και Αναγνώρισης» (σαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ανέπτυξαν οι ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Λάρισας) έχουν εντοπίσει τους ομήρους σε μία από τις βάσεις της «CLON»...

Σε ρόλο χωροφύλακα για την Ενέργεια
Αλλά και πέρα από το σενάριο, σε επίπεδο λόγων και δηλώσεων, περίσσεψαν οι διαβεβαιώσεις από πλευράς κυβέρνησης ότι θα βάλει πλάτη σε όλη αυτήν την «προβολή» ευρωατλαντικής «σταθερότητας» στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, όπως βαφτίζονται τα ευρωατλαντικά σχέδια που αποτελούν πηγή μεγάλων κινδύνων για τους λαούς.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, απευθύνοντας χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους έκανε σαφές ότι για την κυβέρνηση είναι προτεραιότητα, προς εμπέδωση της περιλάλητης ΝΑΤΟικής «σταθερότητας», με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών, η ένταξη όλων των χωρών της περιοχής στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, εφόσον το επιθυμούν, όπως είπε, και εκπληρώνουν τα αναγκαία κριτήρια.

Λίγο αργότερα σε δήλωσή του στα ΜΜΕ μιλούσε για δημιουργία «ενός ισχυρότατου άξονα σταθερότητας από την περιοχή των Βαλκανίων», «μια περιοχή που πλέον στον ευρύτερο χώρο της Ευρώπης και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί έναν άξονα σταθερότητας», μια υπό σύσταση - μέσω της τέτοιας στρατιωτικής συνεργασίας - «γεωπολιτική δύναμη».

Στέλνοντας εξάλλου ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ΗΠΑ ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αναλάβουν ακόμα πιο επικίνδυνους ρόλους και αποστολές, τόνισε ότι η άσκηση είναι πολύ σημαντική «και ως πολιτικό μήνυμα πλέον και προς τους συμμάχους μας, αλλά και σε όσους σκεφτούν να δημιουργήσουν το οποιοδήποτε πρόβλημα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων».

Μια ασφάλεια - μόνο τέτοια δεν είναι για τους λαούς - που αφορά την απρόσκοπτη δραστηριότητα του κεφαλαίου πάνω στα χρυσοφόρα πεδία της Ενέργειας, με τις Ενοπλες Δυνάμεις σε ρόλο χωροφύλακα, στις υπηρεσίες των πολυεθνικών ομίλων.

Είπε χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος: «Η συνεργασία αυτή βεβαίως ξεκινά ως στρατιωτική, αλλά είναι μια συνεργασία που θα επεκταθεί και στον τομέα της Ενέργειας. Οι επενδύσεις στην Ενέργεια αντιλαμβάνεστε ότι προϋποθέτουν την ασφάλεια που μπορεί να παρέχουν οι συνεργαζόμενες Ενοπλες Δυνάμεις»...  https://www.rizospastis.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: