Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2018

Φωτια στην Ανατολικη Αττικη: Σενάρια και υποψίες ανάμεσα στις στάχτες

Πρώιμο χαρακτήριζαν χθες αξιωματικοί της Πυροσβεστικής το στάδιο των ερευνών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν τις μεγάλες πυρκαγιές σε Κινέτα και Καλλιτεχνούπολη, με συνέπεια από την τελευταία να θρηνούμε τον θάνατο 88 ανθρώπων.

Παρ' όλο που διέρρεαν διάφορα σενάρια μέχρι αργά το απόγευμα, δεν είχε διευκρινιστεί ποια από αυτά ίσχυαν με αποτέλεσμα το θέμα να μένει ανοιχτό, δίνοντας έτσι «τροφή» να αναπτύσσονται διάφορες φήμες τις οποίες οι επίσημες πηγές ενημέρωσης έσπευδαν στη συνέχεια να διαψεύσουν.


Η πλέον χαρακτηριστική εκδοχή μιλά για την περίπτωση ενός 65χρονου ο οποίος, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, είναι ο δράστης που από εγκληματική αμέλεια προκάλεσε την πυρκαγιά στην περιοχή Νταού Πεντέλης με τα γνωστά, πλέον, τραγικά αποτελέσματα για την Ανατολική Αττική. Σύμφωνα με όσα «κυκλοφορούν», σε βάρος του υπάρχουν οι μαρτυρίες εννέα ατόμων τα οποία βεβαιώνουν ότι τον είδαν να καίει κλαδιά, με συνέπεια να ξεκινήσει από εκεί η θανατηφόρα φωτιά.

Πληροφορίες επίσης ήθελαν τον ίδιο να έχει επιχειρήσει να καλύψει στη συνέχεια τα ίχνη του σκεπάζοντας με χώμα, χαλίκια και νερό το σημείο έναρξης της φωτιάς, όταν συνειδητοποίησε την τραγωδία που προκάλεσε. Φήμες, δε, ανέφεραν ότι έχει συλληφθεί και ότι αναζητεί την υπερασπιστική του γραμμή.

Ούτε σύλληψη, ούτε κράτηση
Επίσημες όμως πηγές όχι μόνο διέψευδαν τη σύλληψη, αλλά αρνούνταν ακόμη και αυτή την κράτησή του. Αντιθέτως, αξιωματούχος επαναλάμβανε ότι εξετάζεται ακόμη η ύπαρξη εμπρηστικού μηχανισμού.

Αρνητική επίσης στάση κρατούσαν οι επίσημες πηγές απέναντι και στις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν και ανέφεραν ότι οι δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το βράδυ της ίδια ημέρας σε αγροτικό δρόμο στη Νέα Μάκρη και δεν πήραν διαστάσεις οφείλονται σε εμπρησμό από πρόθεση, αφού και σε αυτή την περίπτωση φαίνεται να υπάρχουν μάρτυρες που καταγγέλλουν ότι είδαν κάποιον να βάζει φωτιά σε δύο διαφορετικά σημεία στο πλάι του δρόμου, με 300 μέτρα απόσταση μεταξύ τους.

Οσον αφορά τη μεγάλη φωτιά στην περιοχή της Κινέτας, πληροφορίες επέμεναν ότι τα στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού δεν είχαν εντοπίσει ώς χθες ίχνη εμπρηστικών μηχανισμών στις εστίες της φωτιάς. Ολα δε αυτά συνέβαιναν ενώ στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης ειπώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη ότι υπήρχαν στοιχεία που έδειχναν ότι οι πυρκαγιές σε Κινέτα και Νταού Πεντέλης ήταν αποτέλεσμα εγκληματικών ενεργειών και, προκειμένου να ενισχυθεί αυτή η εκδοχή, παρουσιάστηκαν δορυφορικές φωτογραφίες από τα Γεράνεια Ορη από τις οποίες προέκυπτε ότι εντός ενός μισάωρου είχαν εκδηλωθεί σχεδόν ταυτόχρονα δεκατρείς εστίες φωτιάς σε απόσταση κατά μέσον όρο 1.100 μέτρων και παράλληλα με την Εθνική Αθηνών-Κορίνθου.  Μάνος Τσαλδάρης
http://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: