Δευτέρα, Νοεμβρίου 12, 2018

Πόρισμα εξεταστικής για τις αρθροσκοπήσεις Σαλμά: Ζημία του Δημοσίου - Περαιτέρω διερεύνηση από τη δικαιοσύνη

Βαρύτατες πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς της Ν.Δ. Μάκη Βορίδη και Μάριο Σαλμά για το σκάνδαλο των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, το οποίο είχε αναδείξει η δημοσιογραφική έρευνα της «Εφ.Συν.» («Η Ν.Δ., ο Σαλμάς και το... σκανδαλάκι», 1.10.2016), προκύπτουν από το πολυσέλιδο πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα μας.

Και για τους δύο βουλευτές της Ν.Δ. αναμένεται να ζητηθεί η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ενώ το πόρισμα κάνει λόγο για σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας με ζημία του Δημοσίου συνολικού ποσού 825.000 ευρώ, το οποίο ποσό υπέστη rebate (καθαρή ζημιά 220.919 ευρώ).



Η πραγματική ζημιά, όμως, του Δημοσίου είναι ακόμα μεγαλύτερη αν συνυπολογιστεί πως μειώθηκαν οι αποζημιώσεις για άλλες εξετάσεις καθώς δεσμεύτηκε ένα τμήμα του συνολικού προϋπολογισμού μεγαλύτερο από αυτό που θα αντιστοιχούσε εάν η τιμολόγηση ήταν ορθή και η συνταγογράφηση ενδεδειγμένη. Στο κάδρο των ευθυνών το πόρισμα της επιτροπής τοποθετεί (σε μικρότερο βαθμό) τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λ. Γρηγοράκο, τον νεοδημοκράτη πρώην πρόεδρο του ΚΕΣΥ Π. Σκανδαλάκη, τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γ. Πατούλη, τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δ. Κοντό αλλά και την πρώην διοικήτρια του νοσοκομείου Αττικόν Ε. Γιαννακάκου.

Ειδικά ο βουλευτής της Ν.Δ. και ορθοπεδικός γιατρός Μ. Σαλμάς εμπλέκεται «με τη μεθόδευση προσπορισμού οικονομικού οφέλους από τη διενέργεια “διαγνωστικής αρθροσκόπησης” με υπερκοστολόγησή της, σε συστεγαζόμενο με το ιδιωτικό του ιατρείο διαγνωστικό κέντρο με την επωνυμία “Αρθροσκόπηση - Υπερηχοτομογραφία Ε.Ε.”. Το ιδιωτικό διαγνωστικό εργαστήριο είχε μετόχους συγγενικά πρόσωπα του κ. Σαλμά, την σύζυγό του κ. Ειρήνη Καρούνη και τον γαμπρό του κ. Αθανάσιο Αρβάλη».

(«Ο Σαλμάς, ο γαμπρός του και η παρέα της Αμφιλοχίας», «Εφ.Συν.», 4.10.2016). Κατηγορείται επιπλέον για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, για αδιαφορία για το γεγονός ότι εκμεταλλεύθηκε με σκοπό το οικονομικό όφελος μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση, ενώ το πόρισμα κάνει λόγο για «βάσιμες υποψίες ενεργού εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κομματική του ιδιότητα».
1.500 ευρώ η μία

Ο δε πρώην υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης βαρύνεται για το ότι δεν επισήμανε αυτά τα σφάλματα του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας ως προς τις εξωφρενικές υπερτιμολογήσεις των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων (1.500 ευρώ σε σχέση με 300 ευρώ που είναι σήμερα), ότι δεν επέμενε στη διόρθωσή τους, ότι αγνόησε όλες τις γραπτές επιφυλάξεις δύο διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας, ενώ «αγνόησε ή υποβάθμισε κρίσιμα θέματα, όπως της διαφοράς ιατρικών πράξεων από τα ΚΕΝ». Ας πάρουμε την υπόθεση από την αρχή.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2014, έναν μήνα πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, με διαφαινόμενη τότε την ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο τότε υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Λεωνίδας Γρηγοράκος υπογράφουν την... περίφημη υπουργική απόφαση, η οποία δεν δημοσιεύτηκε –όπως επιβάλλεται– σε ΦΕΚ, και, παρά την αντίθετη άποψη αρμόδιων υπηρεσιακών, εγκρίνουν μια μέθοδο (που σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά την επεμβατική αρθροσκόπηση) ορίζοντας ως τιμή αποζημίωσης αυτήν του κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου.

Στην πράξη ο υπουργός υιοθέτησε άκριτα τη γνωμοδοτικού χαρακτήρα απόφαση του ΚΕΣΥ (με πρόεδρο τότε τον Π. Σκανδαλάκη) κοστολογώντας με το υψηλό αυτό ποσό μια ιατρική πράξη η οποία ασκείται σε ιατρείο, διαρκεί 20 λεπτά και δεν απαιτεί νοσηλεία, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για την ίδια εξέταση που πραγματοποιείται στις κλινικές νοσοκομείων. Η απόφαση του ΚΕΣΥ προκλήθηκε ύστερα από σχετικό ερώτημα της πρώην διοικήτριας του ΠΓΝ «Αττικόν», Ε. Γιαννακάκου. Μετά την υπουργική απόφαση ακολούθησε ένα πραγματικό πάρτι υπερσυνταγογραφήσεων.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ, που είχε δημοσιεύσει η «Εφ.Συν.» («Τώρα “μιλούν” τα έγγραφα», 5.10.2016), όχι ένας και δύο, αλλά συνολικά 551 ασθενείς μέσα σε έναν χρόνο (από το καλοκαίρι του 2015 έως τα τέλη Αυγούστου 2016) πήραν παραπεμπτικό από τον ίδιο γιατρό με το ίδιο ΑΦΜ για την ίδια ιατρική πράξη. Στις πιο πολλές περιπτώσεις, ο παραπέμπων γιατρός δεν ήταν άλλος από τον Μάριο Σαλμά.

Τα παραπεμπτικά

Από την εξέταση των παραπεμπτικών που απεστάλησαν στη Βουλή προκύπτουν οι ακόλουθες παρατηρήσεις:

1. 137 παραπεμπτικά δεν έχουν υπογραφή εκτελούντος ιατρού.

2. Σε 65 παραπεμπτικά ο ίδιος ο κ. Σαλμάς υπογράφει και ως εκτελών ιατρός (εκτός από παραγγέλλων).

3. 413 παραπεμπτικά δεν έχουν υπογραφή ελεγκτή ιατρού.

4. 233 παραπεμπτικά δεν έχουν υπογραφή ασφαλισμένου.

5. Υπάρχουν 81 ασθενείς οι οποίοι εμφανίζονται τουλάχιστον δύο φορές (165 εγγραφές, ποσοστό 39%).

6. 155 παραπεμπτικά (ποσοστό 36%) αφορούν ασθενείς με τόπο διαμονής τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, τόπο καταγωγής και εκλογική περιφέρεια του κ. Σαλμά.

7. Στο διάστημα των έξι πρώτων μηνών εξυπηρέτησης της σύμβασης (Ιούνιος 2015 - Νοέμβριος 2015) σε σύνολο 118 παραστατικών τα 101 (ποσοστό 86%) είχαν ως διάγνωση «ρήξη μηνίσκου» και κανένα «αρθροπάθεια μη καθορισμένη». Αντίθετα στο διάστημα Μάρτιος 2016 - Ιούνιος 2016 σε σύνολο 105 παραστατικών τα 95 (ποσοστό 90%) είχαν ως διάγνωση «αρθροπάθεια μη καθορισμένη» και μόνον 6 «ρήξη μηνίσκου».

Οπως εξηγεί το πόρισμα, «μια σοβαρή παρατυπία, όπως προκύπτει από την εξέταση των παραπεμπτικών, συνίσταται στο ότι για ένα σημαντικό αριθμό αυτών (65) ο κ. Σαλμάς εμφανίζεται τόσο ως ο παραγγέλλων (όπως σε όλα σχεδόν τα παραπεμπτικά) όσο και ως ο εκτελών ιατρός». Η παρατυπία εδώ έγκειται στο ότι αυτό δεν επιτρέπεται από τη στιγμή που ο ιατρός δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, όπως εξήγησε αναλυτικά στην επιτροπή και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Γεωργακόπουλος.

Πλέον η εξεταστική επιτροπή εισηγείται να ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί και να αναζητηθεί η κίνηση κεφαλαίων, από 12/2/2015, από τις εταιρείες «ΙΑΤΡΟΚΟΣΜΟΣ» και «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ - ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Ε.Ε.» η οποία μετονομάστηκε σε «ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΪΑΤΡΕΙΟ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ-ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΙΑ Ε.Ε.», προς τρίτα φυσικά πρόσωπα. Σε κάθε περίπτωση, τα ποσά που εκταμιεύθηκαν προς εφαρμογή αυτής της μη νόμιμης απόφασης πρέπει να επιστραφούν στο ακέραιο, ακόμα και διά της δικαστικής οδού.

Αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Σκανδαλάκη, η εξέταση της υπόθεσης «δημιουργεί ισχυρότατη εντύπωση ενός κρίσιμου ρόλου του, όχι μόνο στη διαμόρφωση ενός σαθρού και σκόπιμα ασαφούς σκεπτικού που δημιούργησε μια επιστημονικά ανυπόστατη σύγχυση μεταξύ διαγνωστικής και επεμβατικής αρθροσκόπησης και, δι’ αυτού, στην κατάφωρη υπερκοστολόγηση της πράξης, αλλά και στη διατήρηση αυτών των στρεβλώσεων ώς τη λήξη της θητείας του».

Αναφορικά με τον πρώην πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό, ελέγχεται πρωτίστως για τη σύναψη σύμβασης με ένα ιατρείο («Αρθροσκόπηση-Υπερηχοτομογραφία») το οποίο δεν ενέπιπτε στις νόμιμες προδιαγραφές των «ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων», αγνοώντας επιπροσθέτως όχι μόνο τις αντιρρήσεις του ίδιου του Οργανισμού στον οποίο προΐστατο, αλλά και την εν γένει αλληλογραφία των υπηρεσιών που ήδη έθετε εν αμφιβόλω την αποζημίωση μιας ιατρικής πράξης βάσει ΚΕΝ.

Οσο για τον Γ. Πατούλη, όπως φαίνεται από το πόρισμα, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) άσκησε πλημμελή έλεγχο μετατρέποντας ένα ιατρείο σε διαγνωστικό εργαστήριο. Εξάλλου, στις 5 Μαρτίου 2015 η διεύθυνση Παροχών του ΕΟΠΥΥ με επιστολή της προς τον ΙΣΑ και το υπουργείο Υγείας ζητούσε διευκρινίσεις σχετικά με τη βεβαίωση λειτουργίας, που έδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος, του συγκεκριμένου ιδιωτικού κέντρου, επισημαίνοντας πως δεν εντάσσεται στον ορισμό των ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων. «Αποτελεί σταθερή θέση του προέδρου του ΙΣΑ ότι στα ζητήματα της υγείας δεν υπάρχουν κομματικές ταυτότητες αλλά άνθρωποι», ανέφερε ανακοίνωση του Γ. Πατούλη. Πράγματι, στη συγκεκριμένη υπόθεση επιβάρυνσης του δημόσιου συμφέροντος ακόμα και τον καιρό της οικονομικής επιτήρησης υπήρχαν άνθρωποι, κατά διαβολική σύμπτωση όλοι συνδεόμενοι με τη Ν.Δ.


Κώστας Ζαφειρόπουλος - efsyn.gr

.................................

Πόρισμα εξεταστικής για τις αρθροσκοπήσεις Σαλμά: Ζημία του Δημοσίου - Περαιτέρω διερεύνηση από τη δικαιοσύνη

Την πλήρη περιγραφή του σκανδάλου των υπερκοστολογημένων αρθροσκοπήσεων με πρωταγωνιστή τον πρώην υφυπουργό Υγείας της ΝΔ, Μάριο Σαλμά, περιλαμβάνει το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, περιγράφονται ο ρόλος των ιθυνόντων του ΕΟΠΥΥ, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, όπως επίσης και του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, εξηγώντας παράλληλα τις νομικές και θεσμικές ακροβασίες από πλευράς του τότε υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη.

Ο ΕΟΠΥΥ επί προεδρίας Δ. Κοντού προχώρησε σε σύναψη σύμβασης με το τύποις διαγνωστικό κέντρο συγγενών του Μ. Σαλμά, το οποίο συστεγάζεται στο ίδιο κτίριο με το ιατρείο του πρώην υφυπουργού. Η θετική γνωμοδότηση των ιθυνόντων του ΕΟΠΥΥ επήλθε παρά τις ενστάσεις υπαλλήλων από δύο διευθύνσεις του Οργανισμού και με τον Μ. Σαλμά παρόντα στη συνεδρίαση κλειστού τύπου των αρμόδιων οργάνων του Οργανισμού, πράγμα πρωτοφανές.

Στο πόρισμα περιλαμβάνεται, επίσης, ότι η απόφαση του ΙΣΑ για την αδειοδότηση του εν λόγω διαγνωστικού κέντρου είναι παράνομη. Ειδικότερα, ως ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια είναι μόνο τα διαγνωστικά εργαστήρια βιολογικών υλικών, τα εργαστήρια απεικονίσεων και τα εργαστήρια πυρηνικής φυσικής, προϋποθέσεις που δεν πληρούσε το «διαγνωστικό κέντρο» της συζύγου και του γαμπρού του κ. Σαλμά.

Πάρα ταύτα, το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) γνωμοδότησε υπέρ του συμψηφισμού του κόστους της συγκεκριμένης αρθροσκόπησης (1.500 ευρώ) που διαρκούσε 20 λεπτά με κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) του ΕΟΠΥΥ που κάλυπτε μέχρι και δυο ημέρες νοσηλείας για τον ασθενή.

Ο τότε υπουργός Υγείας, παραβλέποντας τις ενστάσεις των διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, ενέκρινε τον συμψηφισμό αυτό με υπουργική του απόφαση.

Συμπεράσματα

Στα τελικά συμπεράσματα του πορίσματος σημειώνεται ότι από τα παραπάνω δημιουργούνται «σοβαρές υπόνοιες μεθόδευσης και συμπαιγνίας», καθώς «σε κάθε περίπτωση, ζημιωμένο βρέθηκε το Δημόσιο».

Αναφορικά με τις τυχόν ευθύνες του κ. Βορίδη αναγράφεται στο πόρισμα: «Οι παραλείψεις, παρατυπίες και αυθαιρεσίες αυτές έχουν ήδη περιγραφεί. Ο κ. Βορίδης ελέγχεται πρωτίστως για τον πλημμελή έως ανύπαρκτο έλεγχο της απόφασης του ΚΕΣΥ, την παράκαμψη και αγνόηση των αντιρρήσεων που του εξέφρασαν οι Διευθύνσεις του Υπουργείου Υγείας, την εν γένει έλλειψη διάθεσης περαιτέρω διερεύνησης του θέματος ώστε να προστατευθούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τα δημόσια οικονομικά, καθώς και η άγνοια ή υποβάθμιση κρίσιμων θεμάτων, όπως της διαφοράς των ιατρικών πράξεων από τα ΚΕΝ».

Για τον κ. Σαλμά τονίζεται πως ότι εκμεταλλεύθηκε την αδιαφορία των αρμοδων «με σκοπό το οικονομικό όφελος. «Μια καταφανώς υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη, κάνοντας μάλιστα κατάχρηση στην εφαρμογή της, αλλά γεννά και βάσιμες υποψίες ενεργούς εμπλοκής του στην όλη διαδικασία κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροσκόπησης, εκμεταλλευόμενος κυρίως την κοινή κομματική ιδιότητα με τους επικεφαλής των γνωμοδοτικών φορέων (ΚΕΣΥ,ΙΣΑ κλπ) , τη πολύχρονη βουλευτική του ιδιότητα, αλλά και την προγενέστερη παρουσία του ως Αναπληρωτής Υπουργός στο Υπουργείο Υγείας» συμπληρώνεται.

Σχετικά με τον πρώην Πρόεδρο του ΚΕΣΥ κ. Σκανδαλάκη: «Η εξέταση της υπόθεσης δημιουργεί ισχυρότατη εντύπωση ενός κρίσιμου ρόλου του όχι μόνο στη διαμόρφωση ενός σαθρού και σκόπιμα ασαφούς σκεπτικού που δημιούργησε μια επιστημονικά ανυπόστατη σύγχυση μεταξύ διαγνωστικής και επεμβατικής αρθροσκόπησης και, δι’ αυτού, στην κατάφωρη υπερκοστολόγηση της πράξης, αλλά και στην διατήρηση αυτών των στρεβλώσεων ως τη λήξη της θητείας του».

Αναφορικά με τον πρώην Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό: «Ελέγχεται πρωτίστως για τη σύναψη σύμβασης με ένα ιατρείο («Αρθροσκόπηση-Υπερηχοτομογραφία») το οποίο δεν ενέπιπτε στις νόμιμες προδιαγραφές των «ιδιωτικών διαγνωστικών εργαστηρίων», αγνοώντας επιπροσθέτως όχι μόνο τις αντιρρήσεις του ίδιου του Οργανισμού στον οποίο προΐστατο, αλλά και την εν γένει αλληλογραφία των υπηρεσιών που ήδη έθετε εν αμφιβόλω της αποζημίωση μιας ιατρικής πράξης βάσει ΚΕΝ».

Να επιστραφούν τα ποσά

Σύμφωνα με το πόρισμα, η Εξεταστική Επιτροπή καταλήγει ότι «χρήζει περαιτέρω έρευνας ο τρόπος κοστολόγησης της διαγνωστικής αρθροπάθειας» αλλά και «η κίνηση κεφαλαίων, ενώ -κατά το πόρισμα- τα ποσά που εκταμιεύθηκαν προς εφαρμογή αυτής της μη νόμιμης απόφασης πρέπει να επιστραφούν στο ακέραιο, ακόμα και δια της δικαστικής οδού.

«Εν κατακλείδι και προεχόντως σημειώνεται η τεράστια ηθική απαξία της συμπεριφοράς του τέως υπουργού κ. Μάριου Σαλμά και σημειώνεται ότι με παρόμοιες πράξεις και παραλείψεις που σκοπό έχουν την προσπόριση αθέμιτου ή, πάντως, μη δικαιολογημένου οικονομικού οφέλους υποβαθμίζεται έως καταρρακώσεως το κύρος που οφείλει να διαθέτει ένα μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου» σημειώνεται στο πόρισμα.   Άγγελος Προβολισιάνος - https://www.documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: