Παλιά ιστορία, σχεδόν τόσο όσο και η ιστορία των ταχυδρομείων, είναι η αποστολή βομβών σε πακέτα ή σε επιστολές, και οι ψυχολόγοι εκτιμούν ότι αυτοί που στέλνουν τέτοιες βόμβες έχουν την επιθυμία δημόσιου εξευτελισμού του στόχου τους.
Από τις πρώτες επιστολές-βόμβες που έχουν αναφερθεί είναι αυτή που εστάλη στον συνταγματάρχη Πάουλσεν, στη Δανία. Την πληροφορία παίρνουμε από σημείωση στο ημερολόγιο τού Δανού ιστορικού Μπολ Βίλουμ Λούξντορφ, με ημερομηνία 19 Ιανουαρίου 1764. Ηταν ένα πακέτο με μπαρούτι που πήρε φωτιά από έναν στοιχειώδη πυροκροτητή και ο συνταγματάρχης υπέστη εγκαύματα. Δεν είναι γνωστό ποιος έστειλε εκείνη τη βόμβα. Αργότερα, το 1889 ο Εντουαρντ Γουάιτ, καλλιτέχνης που εργαζόταν στο Μουσείο Μαντάμ Τισό φέρεται να έστειλε ένα πακέτο-βόμβα στον Θεόδωρο Τισό, επειδή ο τελευταίος τον είχε απολύσει. Το 1904, ένας Σουηδός, ο Μάρτιν Εκενμπεργκ, έστειλε μέσω ταχυδρομείου στον επιχειρηματία Καρλ Φρέντρικ Λούντιν ένα κουτί γεμάτο σφαίρες και εκρηκτικά. Το 1915 έγινε απόπειρα δολοφονίας του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τόμας Μάρσαλ με επιστολή-βόμβα.
Η χρήση των παγιδευμένων πακέτων ή επιστολών γενικεύτηκε αργότερα. Η Μοσάντ έστειλε επιστολή-βόμβα στον Αυστριακό ναζί εγκληματία Πολέμου Αλόις Μπρούνερ, ο οποίος τραυματίστηκε βαριά. Τις δεκαετίες του '60 και του '70, ακόμη και στις αρχές του '80 πολλές οργανώσεις στην Αργεντινή, όπως οι Μοντονέρος και ERP, χρησιμοποίησαν επιστολές-βόμβες για επιθέσεις τους.
Ιδια μέθοδο χρησιμοποίησε και ο γνωστός στον κόσμο Unabomber, ο Θίοντορ Κατσίνσκι, στις ΗΠΑ. Εστελνε βόμβες από τη δεκαετία του '70 ώς τις αρχές της δεκαετίας του '90, με απολογισμό 3 νεκρούς και 23 τραυματίες. Το 1985 αναφέρεται η δολοφονία μιας γυναίκας στη Νέα Ζηλανδία, της Μισέλ Στίκοβιτς, από επιστολή που της έστειλε ο άνδρας της Ντέιβιντ.
Στην Αμερική, ο Ουόλτερ Λιρόι Μούντι σκότωσε με δύο επιστολές-βόμβες έναν δικαστή και έναν εισαγγελέα. Τη δεκαετία του '90 ο Αυστριακός Φραντζ Φουκς έστειλε 15 επιστολές-βόμβες και ο απολογισμός ήταν 4 νεκροί και 15 τραυματίες.
Τον Φεβρουάριο του 2007 εστάλησαν πολλές επιστολές-βόμβες στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά μόνο τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά. Στις ΗΠΑ, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2007 ένας βομβιστής με το ψευδώνυμο «Ο επίσκοπος» έστειλε πολλές επιστολές-βόμβες σε χρηματοοικονομικούς οίκους, αλλά δεν τις είχε συνδέσει. Συνελήφθη τον Απρίλιο της ίδιας χρονιάς.
Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ
ΠΡΕΖΑ TV
26-6-2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου