Σάββατο, Ιουνίου 26, 2010

ΠΡΕΖΑ:ΑΠΟ ΤΟ 1953 ΣΤΙΣ ΗΠΑ, ΑΠΟ ΤΟ 1987 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Οι Ναρκομανείς Ανώνυμοι ξεκίνησαν στις ΗΠΑ το 1953. Ξεπήδησαν από το κίνημα των Αλκοολικών Ανώνυμων των οποίων υιοθέτησαν το πρόγραμμα.
Είναι μια μη κερδοσκοπική αδελφότητα ή κοινωνία ανδρών και γυναικών για τους οποίους τα ναρκωτικά είχαν γίνει κύριο πρόβλημα. Είναι ένα πρόγραμμα πλήρους αποχής από τα ναρκωτικά και το αλκοόλ και λειτουργεί με εθελοντικές ομάδες αλληλοβοήθειας. Δεν υπάρχουν δεσμεύσεις στους Ν.Α. και δεν συνδέονται με κανέναν άλλο οργανισμό ούτε υπάρχουν έξοδα εγγραφής ή συνδρομές.
Αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς αυτού του τύπου παγκοσμίως. Μετά την πρώτη συγκέντρωση Ν.Α. στο Λος Αντζελες, η αδελφότητα μεγάλωνε με αργούς ρυθμούς. Στις αρχές της δεκαετίας του '70 εξαπλώθηκε σε άλλες πόλεις της Β. Αμερικής και της Αυστραλίας.

Από το 1982, όταν εκδόθηκε το βασικό κείμενο των Ναρκομανών Ανωνύμων, η αδελφότητα αναπτύχθηκε ραγδαία. Ομάδες δημιουργήθηκαν σε Βραζιλία, Κολομβία, Γερμανία, Ινδία, Ιρλανδία, Ιαπωνία, Ν. Ζηλανδία, Αγγλία.
Στο τέλος του 1982, είχαν ιδρυθεί 1.200 ομάδες σε 11 χώρες. Τρία χρόνια αργότερα, ο αριθμός των ομάδων Ν.Α. παγκοσμίως είχε τριπλασιαστεί.
Στην Ελλάδα η πρώτη ομάδα Ν.Α. ξεκίνησε το 1987 στην Αθήνα, με δύο συγκεντρώσεις την εβδομάδα. Σήμερα υπάρχουν 27 ομάδες και γίνονται 110 εβδομαδιαίες συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Πειραιά, Μαρκόπουλο, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Ναύπλιο, Λευκάδα, Ηράκλειο Κρήτης.
Επίσης, γίνονται ομάδες παρουσίασης σε εβδομαδιαία βάση σε σωφρονιστικά ιδρύματα και θεραπευτικά κέντρα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη.

Νέες ομάδες Ν.Α. ανοίγουν συνεχώς στη Μ. Ανατολή, στην Αν. Ευρώπη, στην Κεντρική Αμερική, σε χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Πραγματοποιούνται περισσότερες από 43.900 συγκεντρώσεις την εβδομάδα, σε 127 χώρες.
Μόνη προϋπόθεση για να είναι κανείς μέλος στους Ναρκομανείς Ανώνυμους είναι η επιθυμία του να σταματήσει να κάνει χρήση.

Από τα 12 βήματα, με τα οποία δουλεύουν οι ομάδες, ενδεικτικά αναφέρουμε:
- Παραδεχτήκαμε ότι είμαστε ανίσχυροι ως προς τον εθισμό μας και ότι η ζωή μας είχε γίνει ακυβέρνητη.
- Φτάσαμε να πιστεύουμε ότι μια δύναμη μεγαλύτερη από εμάς (ο θεός της κατανόησης του καθενός) θα μπορούσε να μας επαναφέρει στη λογική.
- Κάναμε μια ερευνητική και άφοβη ηθική απογραφή του εαυτού μας. Παραδεχτήκαμε την ακριβή φύση των σφαλμάτων μας. Συνεχίζουμε να κάνουμε προσωπική απογραφή και όταν σφάλλουμε, το παραδεχόμαστε αμέσως.

ΠΡΕΖΑ TV
26-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: