Σάββατο, Ιουνίου 26, 2010

ΒΑΖΟΥΝ ΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ...ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!!!

Δύο νέα επίμαχα πακέτα, της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ, ανοίγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το κείμενο δράσεων, το οποίο την περασμένη Τετάρτη έδωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στους βουλευτές κατά τη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνεται ότι έχουμε επίσπευση ορισμένων δράσεων.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ είναι τα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2011. Εξέλιξη που προϋποθέτει και οριστικοποίηση των μέτρων αυτών μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται ο δεύτερος απολογισμός της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών θα συσταθούν άμεσα αρμόδιες επιτροπές οι οποίες θα παραδώσουν τα πορίσματά τους, ώστε το οικονομικό επιτελείο να είναι σε θέση να προσδιορίσει το εύρος των δράσεων αυτών:
1Η επίσπευση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου προκαλεί ερωτήματα, καθώς στο Μνημόνιο καταγράφονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ το 2011 και 200 εκατ. ευρώ το 2012. Ο Παπακωνσταντίνου έχει διαψεύσει το ενδεχόμενο αύξησής τους. Το βέβαιο είναι ότι στα σχέδια του οικονομικού επιτελείου βρίσκεται η σταδιακή προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Εξέλιξη που θα παρασύρει μια σειρά από υπηρεσίες, προκαλώντας ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσω του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, τα έξοδα δικηγόρου, συμβολαιογράφου και υποθηκοφύλακα, μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιά, φόρο εισοδήματος κ.λπ.
2Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης του ΦΠΑ επίσης πρέπει να έχει λήξει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το Μνημόνιο πάντως προβλέπει έσοδα 300 εκατ. ευρώ για το 2012. Βέβαια, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης αναμένεται να οδηγήσει στον υψηλό συντελεστή 23%, από τον χαμηλό συντελεστή 11%, σειρά προϊόντων και υπηρεσιών, όπως ορισμένες κατηγορίες τροφίμων.
3Η σταδιακή εισαγωγή του πράσινου φόρου στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα είναι ένα από τα μέτρα που πρέπει να έχει ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
4Το αργότερο τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι θα ανοίξει και το ενιαίο μισθολόγιο σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών. Εξέλιξη που προκαλεί ανησυχίες στο οικονομικό επιτελείο, καθώς εκτιμά ότι θα υπάρξουν έντονες κοινωνικές αντιδράσεις. Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου μιλούν για εξορθολογισμό των αμοιβών, που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο.
5Η εκπόνηση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων με στόχο τη συλλογή τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ την τριετία 2011 -2013 πρέπει να έχει ανακοινωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να ξαναγράφουν το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της τριετίας 2010-2012 αποκλείοντας το σχέδιο για τη δημιουργία εταιρείας συμμετοχών. Ξεκινούν με την πώληση των δύο κρατικών εταιρειών ΕΥΔΑΠ - ΕΥΑΘ, ενώ στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης μπαίνει και ο Οργανισμός Ιπποδρομιών. Σύμφωνα με τα σχέδια των επιτελών του υπουργείου Οικονομικών διερευνούν το ενδεχόμενο πρόσληψης συμβούλων, χρηματοοικονομικών και νομικών, που θα τρέξουν τα project καθώς προσβλέπουν σε αύξηση εσόδων, ήτοι 3 δισ. ευρώ. Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται η ανακοίνωση των συμβούλων του ΟΣΕ. Ενώ τα σχέδια αλλάζουν για τη ΔΕΠΑ, καθώς στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να διαχωριστεί από τη θυγατρική της, τη ΔΕΣΦΑ, προκειμένου να πιάσει καλύτερη τιμή.
6Μέχρι τέλος του έτους πρέπει να έχουν αρθεί οι περιορισμοί στην άσκηση επαγγέλματος του δικηγόρου, φαρμακοποιού, συμβολαιογράφου, αρχιτέκτονα, μηχανικού και ορκωτού λογιστή. Η αρχή γίνεται με τα φορτηγά, η απελευθέρωση των οποίων προωθείται άμεσα.

ΠΡΕΖΑ TV
26-6-2010


Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: