Σάββατο, Ιουνίου 26, 2010

ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ Η ΔΟΥ ΠΑΛΛΗΝΗΣ...ΝΑ ΤΟΥΣ ΧΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟΥΣ ΜΑΛΑΚΕΣ ΣΑΣ...

Πολιτική εκφοβισμού των ιδιοκτητών ακινήτων που έχουν κλείσει τους ημιυπαίθριους εφαρμόζουν ορισμένες εφορίες της Αττικής, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Η εντολή που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί προφορικά στους εφόρους από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είναι να «παγώσουν» οι φορολογικοί έλεγχοι για τους ημιυπαίθριους, προκειμένου να μην ανατραπεί το ενδιαφέρον των ιδιοκτητών για ένταξη στη ρύθμιση. Εντολή την οποία φαίνεται να παραβλέπουν κάποιες εφορίες, οι οποίες έχουν βγει «παγανιά» διενεργώντας ελέγχους και επιβάλλοντας τα ανάλογα πρόστιμα!
Το θέμα είχε αποκαλύψει η «Ε» με δημοσίευμά της στις 29 Μαΐου. Η απάντηση που δόθηκε τότε από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και τώρα δεδομένου ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι από διάφορες εφορίες, είναι πως τέτοιου είδους έλεγχοι «δεν είναι σύννομοι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος». Μπορεί στους εφόρους να μην αρκεί η προφορική εντολή, ή ν' αγνοούν πως υπάρχει η ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, εκτός κι αν κρίνουν πως «εκφοβίζοντας» τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα τους στείλουν πιο γρήγορα στα Πολεοδομικά Γραφεία για την κατάθεση των σχετικών αιτήσεων.

Το μόνο που καταφέρνουν, βέβαια, είναι να αποτρέπουν τους ιδιοκτήτες από τη ρύθμιση και να τους ταλαιπωρούν. Ο ιδιοκτήτης ακινήτου που θα βρεθεί αντιμέτωπος με το πρόστιμο της Εφορίας πρέπει να γνωρίζει δύο βασικά πράγματα:
1Εχει περιθώριο 60 ημερών από την κοινοποίηση του φύλλου ελέγχου για να προσφύγει στο Διοικητικό Δικαστήριο.
2Με την κατάθεση της αίτησης για ρύθμιση του ημιυπαίθριου λαμβάνει το σχετικό αποδεικτικό στοιχείο, το οποίο μπορεί να παρουσιάσει στην Εφορία, ζητώντας τη «διαγραφή» του βεβαιωμένου προστίμου, όπως άλλωστε προβλέπει η παράγραφος 6 του άρθρου 6 του νόμου 3843/2010 που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 28 του περασμένου Απριλίου, βάσει της οποίας δεν οφείλονται «άλλες επιβαρύνσεις για την αλλαγή χρήσης που έχει συντελεστεί».
Αρκετοί είναι οι ιδιοκτήτες επί συνόλου άνω του 1 εκατ. που έχουν κλείσει τους ημιυπαίθριους που χτίστηκαν την τελευταία 15ετία και οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση, την εν μέρει «νομιμοποίηση» για διάστημα 40 ετών. Αλλωστε, το Μνημόνιο προβλέπει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ στην τριετία 2011-2013 από το τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων.

Τα πρόστιμα που επιβάλλουν οι εφορίες σε περίπτωση τέτοιων ελέγχων είναι ανάλογα του προστίμου της ρύθμισης. Ουσιαστικά πρόκειται για διπλό πρόστιμο (διατήρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και αλλαγής χρήσης του Οικονομικών), το οποίο κάποιος ιδιοκτήτης μπορεί να την πατήσει και να το πληρώσει.
Η άλλη πλευρά των ημιυπαίθριων είναι η επιβολή προστίμων κατά την παραγραφή από τον χρόνο αγοράς του ακινήτου. Το θέμα που έθεσε η «Ε» επίσης με το δημοσίευμα της 29ης Μαΐου αφορούσε την Εφορία Παλλήνης που διενεργούσε τέτοιου είδους ελέγχους. Η απάντηση που έλαβε στις 10 Ιουνίου ο έφορος της Παλλήνης έπειτα από σχετικό ερώτημά του από τη διεύθυνση της Φορολογίας Κεφαλαίου του υπουργείου είναι η εξής: «Με την ανωτέρω γνωμοδότηση (622/2004) του ΝΣΚ έγινε δεκτό ότι κρίσιμος χρόνος για τη διαπίστωση διαμόρφωσης ημιυπαίθριου ή βοηθητικού χώρου σε χώρο κύριας χρήσης είναι ο χρόνος φορολογίας, δηλαδή ο χρόνος σύνταξης του μεταβιβαστικού συμβολαίου. Κατά συνέπεια, δεν είναι σύννομη η επιβολή φόρου σε περίπτωση διαμόρφωσης ημιυπαίθριου ή βοηθητικού χώρου σε κλειστό χώρο ή χώρο κύριας χρήσης σε χρόνο μεταγενέστερο του χρόνου φορολογίας» και με την επισήμανση ότι «το βάρος απόδειξης φέρει η φορολογούσα αρχή και δεν υποχρεούται ο φορολογούμενος σε απόδειξη αρνητικού γεγονότος».

Εν τούτοις, προ δεκαημέρου, στις 18 Ιουνίου 2010, η Εφορία Παλλήνης επέδωσε «Φύλλο Ελέγχου Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου» που αφορά την επιβολή προστίμου για ημιυπαίθριο χώρο!!!
Σύμφωνα με την έκθεση, για έλεγχο που διενεργήθηκε προ δεκαμήνου, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2009 και επιδόθηκε τώρα (!) ο ελεγκτής αποφαίνεται ότι «κατά τον χρόνο φορολογίας του ακινήτου δεν έχει δηλωθεί αξία ούτε υπάρχει φύλλο υπολογισμού φορολογητέας αξίας για κύριο χώρο εμβαδού 12 τ.μ. (ημιυπαίθριος χώρος)...».
Το πώς απέδειξε ο ελεγκτής πέντε χρόνια μετά (οπότε έγινε ο έλεγχος το 2009) την αγορά του ακινήτου ότι στο κτίσμα είχε κλειστεί ο ημιυπαίθριος από το 2004 αποτελεί ένα ερώτημα...
Ετσι, το μπαράζ κρυφών εκφοβιστικών ελέγχων κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τη ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΠΡΕΖΑ TV
26-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: