Σάββατο, Ιουνίου 26, 2010

G20:«ΛΙΤΟΤΗΤΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ» Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΟΥ ΤΟΡΟΝΤΟ

Οι ΗΠΑ θέλουν να πάψουν να είναι ο «υπερκαταναλωτής» του πλανήτη που... ξελασπώνει τις οικονομίες των άλλων, ενώ η Ε.Ε. επιμένει πάνω απ' όλα σε δημοσιονομική πειθαρχία και λιτότητα για να έλθει... ανάκαμψη. Οι ηγέτες του G20 βρίσκονται από σήμερα στο Τορόντο του Καναδά επιχειρώντας να λύσουν τον γρίφο «λιτότητα ή ανάπτυξη», βαθιά διχασμένοι. Σε αντιδιαστολή μάλιστα με τις περσινές συνόδους όπου αποφάσιζαν, σαν μιά...γροθιά, να δώσουν περί τα 5 τρισ. δολάρια υπό τη μορφή οικονομικών ενισχύσεων, δανείων και τραπεζικών εγγυήσεων για να σώσουν το σύστημα, οι χώρες του G20 δείχνουν ο ένας τον άλλο για το ποιος πρέπει να σηκώσει το βάρος της ανάκαμψης.
Επιχειρώντας να συμβιβάσει τις διαφορετικές απόψεις των κρατών-μελών, ο Καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ -η χώρα του φιλοξενεί τη σύνοδο κορυφής του G20- κάλεσε χθες τις χώρες να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους στόχους για μείωση των ελλειμμάτων ως μέσο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, η οποία έχει πληγεί από την ελληνική κρίση χρέους. «Ενα μέγεθος δεν ταιριάζει σε όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καναδός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις διαφωνίες των ηγετών.
Κάνοντας την πρώτη του εμφάνιση σε διεθνές φόρουμ μετά την πρόσφατη εκλογή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις διαφορές προσέγγισης στην αντιμετώπιση της κρίσης μεταξύ Ε.Ε. και ΗΠΑ. «Η σύνοδος του Σαββατοκύριακου δεν αφορά μια διαμάχη για τη δημοσιονομική πολιτική. Ολοι συμφωνούμε για την ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας. Η σύνοδος αφορά το πώς θα ξαναμπεί η παγκόσμια οικονομία σε μη αναστρέψιμο δρόμο προς την ανάκαμψη», δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός καθ' οδόν προς την καναδική πρωτεύουσα.

Πίσω όμως από τις προσπάθειες να φανούν οι ηγέτες του κόσμου ενωμένοι, κρύβεται η έντονη διαφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας, με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να προτρέπει προ ημερών την καγκελάριο Μέρκελ να εγκαταλείψει την πολιτική περιστολής των δαπανών. Παρουσία του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, ο Ομπάμα επανέλαβε χθες ότι «δεν πρόκεται να αντιμετωπίσουν (σ.σ. την κρίση) όλες οι χώρες με τον ίδιο τρόπο, αλλά όλοι μας έχουμε ευθύνη να διευθετήσουμε της ανισορροπίες με τρόπο που θα επιτρέπει, μακροπρόθεσμα, τη διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη».
«Η επιτυχία των γερμανικών εξαγωγών αντικατοπτρίζει την υψηλή ανταγωνιστικότητα και την καινοτομική ισχύ των επιχειρήσεών μας. Η με τεχνητό τρόπο μείωση της γερμανικής ανταγωνιστικότητας δεν θα ωφελήσει κανέναν», απαντά μέσω συνέντευξή της στη «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να δανείζεται και να καταναλώνει και πρέπει να βάλει τάξη στους προϋπολογισμούς της ώστε να επανέλθει η εμπιστοσύνη και η ανάπτυξη, συμπληρώνει στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο. «Δεν θα υπάρξει αλλαγή σε μία μέρα, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα ελλείμματα», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου στο Τορόντο.

ΠΡΕΖΑ TV
26-6-2010


Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: