Τρίτη, Ιουνίου 15, 2010

ΣΑΝ ΑΡΛΕΚΙΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ SIEMENS...ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΚΟΙΝΟ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗ...

Την παράταση των εργασιών της κατά περίπου τρεισήμισι μήνες αποφάσισε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Οι βουλευτές όλων των πλευρών αποδέχθηκαν να επιμηκύνουν τις έρευνές τους σε πρόσωπα πολιτικά και μη που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.
Από την πλευρά του, το τριμελές κλιμάκιο (Βασιλική Τσόνογλου- ΠΑΣΟΚ, Πάνος Καμμένος- Ν.Δ. και Θανάσης Παφίλης- ΚΚΕ) που θα μεταβεί τις προσεχείς ημέρες στο Μόναχο για να πάρει καταθέσεις από τους πρώην διαχειριστές των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρείας Ρ. Σίκατσεκ και Μ. Κούτσενροϊτερ, επιχειρεί να μην ανεβάσει τον πήχυ των αποκαλύψεων. Αντίθετα, ευελπιστεί στις ευνοϊκές διατάξεις του πρόσφατου νόμου του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη για να πεισθεί ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens Ηellas Μιχάλης Χριστοφοράκος να «δώσει ονόματα πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων που έλαβαν μίζες από τη γερμανική εταιρεία, ώστε να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στην περίπτωση που ο ίδιος επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα».
Κι αυτό επειδή- όπως έλεγαν μέλη της Εξεταστικής- ο συγκεκριμένος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα από το Εθνικό Κοινοβούλιο προβλέπει ελαφρύτερη ποινική μεταχείριση ενός κατηγορουμένου εάν επιθυμεί να βοηθήσει τις διωκτικές αρχές για παραγεγραμμένα αδικήματα, αλλά ακόμη και την πλήρη απαλλαγή του από κατηγορίες που τον βαρύνουν όταν αναφερθεί σε κατηγορίες εις βάρος πολιτικών προσώπων οι οποίες δεν έχουν παραγραφεί.

«Επιδίωξή μας είναι να μιλήσει πάση θυσία ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και να εκμεταλλευτούμε τις ευνοϊκές διατάξεις γι΄ αυτές τις περιπτώσεις που παρέχει ο νόμος Καστανίδη» είπαν οι βουλευτές της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι τα μέλη του κλιμακίου αναμένεται να τον συναντήσουν στο ελληνικό προξενείο του Μονάχου παρουσία- όπως και στις άλλες δύο περιπτώσεις των πρώην στελεχών της μητρικής Siemens- έλληνα ειδικού εφέτη ανακριτή.

Πάντως και ο πρόεδρος της Εξεταστικής προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά τις προσδοκίες, καθώς στη συνάντησή του με δημοσιογράφους είπε με νόημα «κάνουμε μια διαπραγμάτευση με διαφανή και ειλικρινή κριτήρια» και «μην καλλιεργείτε μεγάλες προσδοκίες». Επιπλέον, είπε ότι η Εξεταστική θα διακόψει τις συνεδριάσεις της κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Μόναχο και πως οι έλληνες βουλευτές θα επιδιώξουν να έλθουν σε επαφή με την Εισαγγελία της βαυαρικής πρωτεύουσας, τη Διεύθυνση της μητρικής Siemens, καθώς και με εκπροσώπους της αμερικανικής Debevoise, η οποία είναι η πρώτη εταιρεία που διενήργησε έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της Siemens στη Γερμανία.
«Η Εξεταστική Επιτροπή δεν ψάχνει για μίζες αλλά ερευνά πράγματα και στοιχεία που προκύπτουν για ενδεχόμενη εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση και αναζητεί ενδείξεις... Αν αυτό ολοκληρωθεί, τότε τελείωσε το έργο της» είπε χαρακτηριστικά ο Σήφης Βαλυράκης και τόνισε πως εάν υπάρξουν στοιχεία θα κληθούν στην Επιτροπή και πρώην πρωθυπουργοί.

Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Ηellas Παναγιώτης Ξυνής έδειξε να ανταποκρίνεται θετικά στην επιστολή του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, με την οποία καλείται η γερμανική εταιρεία να συνδράμει το έργο των ελληνικών αρχών. Ο κ. Ξυνής σε επιστολή του σημειώνει μεταξύ άλλων ότι θα επικοινωνήσει με την εταιρεία στη Γερμανία ώστε «να εξετάσουμε πρόσθετους τρόπους και δυνατότητες με τις οποίες θα συνδράμουμε το έργο που επιτελεί η Εξεταστική, επιπλέον των ενεργειών στις οποίες έχει ήδη προβεί» και πως γι΄ αυτόν τον σκοπό «θα επανέλθει το συντομότερο δυνατόν».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των απολυμένων εργαζομένων του ΟΣΕ στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά κ. Τσιμπίδης, σύμφωνα με βουλευτές, κατέθεσε ότι από συμβάσεις ανάμεσα στον Οργανισμό και τη Siemens οκτώ ηλεκτράμαξες αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ, που νοικιάστηκαν από τη γερμανική εταιρεία έναντι 850.000 ευρώ τον μήνα με επιπλέον 250.000 ευρώ για τη συντήρησή τους, αντί τελικά να αγοραστούν δόθηκαν πίσω στη Siemens μετά τη λήξη της σύμβασης και αυτή με τη σειρά της πούλησε τις ίδιες ηλεκτράμαξες στην Ουγγαρία έναντι 10 εκατομμυρίων ευρώ. «ΣΚΙΑ» της πάλαι ποτέ έμπιστης γραμματέως του Μιχάλη Χριστοφοράκου Αικατερίνης Τσακάλου θα γίνουν οι αστυνομικοί που αναλαμβάνουν την προσωπική της φρούρηση σε 24ωρη βάση, ύστερα από τις καταγγελίες της για απειλές που έχει δεχθεί συνδέοντάς τις ευθέως με τη στάση που έχει τηρήσει στην υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens.
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από αίτημα της ιδίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η κ. Τσακάλου, η οποία υπηρετεί πλέον στο Τμήμα Διαφάνειας της Siemens, ετοιμάζει πάντως τις αποσκευές της με προορισμό το Μόναχο όπουκατά πληροφορίες- την Παρασκευή πρόκειται να συναντήσει στελέχη της μητρικής εταιρείας. Στο ταξίδι της θα τη συνοδεύει ο πληρεξούσιος δικηγόρος της κ. Αλέξης Κούγιας, ο οποίος για τον λόγο αυτό ζήτησε χθες διακοπή μίας ημέρας της δίκης για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, στην οποία υπερασπίζεται τον βασικό κατηγορούμενο ειδικό φρουρό Επαμεινώντα Κορκονέα.

Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το ραντεβού τής κ. Τσακάλου στο Μόναχο και για τα πρόσωπα με τα οποία θα έχει συναντήσεις. Πιθανολογείται ότι η αναγκαιότητα του ταξιδιού προέκυψε μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των καταθέσεων της κ. Τσακάλου σε διαφορετικές αρχές (Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, εισαγγελείς και ΣΔΟΕ) στη χώρα μας που ερευνούν τις διαδρομές του μαύρου χρήματος από τα ταμεία της γερμανικής εταιρείας.
Καταθέτοντας μάλιστα στη Βουλή η μάρτυρας είχε καταγγείλει- μεταξύ άλλων- ότι δέχθηκε απειλές από τον διάδοχο του Μιχ. Χριστοφοράκου κ. Ρ. Φίσερ λέγοντας χαρακτηριστικά, όπως προκύπτει από τα πρακτικά, ότι: «Ο χρόνος που υπήρξα αναφερόμενη στον κ. Φίσερ και στη γραμματέα του είναι από τους χειρότερους στη ζωή μου. Υπέστην φοβερό ψυχρό, ψυχολογικό πόλεμο. Οταν σηκώθηκα και πήγα στη Γερμανία να παραπονεθώ, επιστρέφοντας ο κ. Φίσερ μου είπε ότι αν συνεχίσω και πάω άλλη φορά στα κεντρικά, αυτό θα το πληρώσω με τη ζωή μου».

ΠΡΕΖΑ TV
15-6-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: