Τετάρτη, Αυγούστου 25, 2010

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: «ΜΕΧΡΙ 27 ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟ ΠΟΛΥ ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΑΞΗ» ...ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ;;;ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΣΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗ ΚΑΘΕ ΑΙΘΟΥΣΑ;;;

Μέχρι 27 μαθητές το πολύ θα έχει κάθε τμήμα που θα συγκροτηθεί στα σχολεία το ερχόμενο έτος και σε καμία περίπτωση δεν θα στοιβαχτούν τα παιδιά σε μεγάλα τμήματα όπως φοβούνται ορισμένοι εκπαιδευτικοί, δήλωσε κατηγορηματικά χθες η υπουργός Παιδείας.
Η Αννα Διαμαντοπούλου απαντώντας στις κατηγορίες εκπαιδευτικών ότι επίκειται συνωστισμός μαθητών στις τάξεις εξαιτίας των χιλιάδων κενών που αναμένονται λόγω της πληθώρας συνταξιοδοτήσεων και των μειωμένων προσλήψεων εκπαιδευτικών, ξεκαθάρισε χθες ότι τα όποια κενά δημιουργηθούν θα αντιμετωπιστούν με προσλήψεις αναπληρωτών και σε καμία περίπτωση δεν θα στοιβαχτούν τα παιδιά στις τάξεις.
«Σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους, οι τάξεις μπορούν να έχουν σήμερα έως 25 παιδιά και 10% επιπλέον σε ειδικές περιπτώσεις, δηλαδή το πολύ έως 27 παιδιά. Την ίδια στιγμή, στο ευρωπαϊκό σχολείο προβλέπεται να φοιτούν έως 30 μαθητές ανά αίθουσα», ξεκαθάρισε (σε συνέντευξή της από την τηλεόραση του Σκάι). Συμπλήρωσε μάλιστα ότι παρά τα αναμενόμενα κενά, τα δημόσια σχολεία είναι έτοιμα να απορροφήσουν χωρίς πρόβλημα και όσους πρόσθετους μαθητές προέλθουν από ιδιωτικά σχολεία, καθώς δεν είναι λίγες οι οικογένειες που τα εγκαταλείπουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Η υπουργός Παιδείας επέμεινε ότι τα όποια κενά προκύψουν- από ενδεχόμενες κυήσεις, μη αποδοχές διορισμών, άδειες εκπαιδευτικών, συνταξιοδοτήσεις κ.λπ.- θα αντιμετωπίζονται αμέσως με αναπληρωτές και υπενθύμισε ότι πέρυσι, ακόμα και τον Νοέμβριο υπήρχαν περίπου 5.000 κενά.
Για το ζήτημα των προσλήψεων και τα 800 Ολοήμερα Σχολεία που πρόκειται να λειτουργήσουν με αναμορφωμένο πρόγραμμα και διευρυμένο ωράριο, για τα οποία οι δάσκαλοι κάνουν λόγο για ελλιπή προετοιμασία, ενώ ορισμένοι εκπαιδευτικοί και γονείς δηλώνουν ότι δεν επιθυμούν τη λειτουργία τους, η υπουργός Παιδείας συναντάται σήμερα με την ηγεσία της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας. Η κ. Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για ανάγκη συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς, σημειώνοντας ότι όποιες υπερωρίες χρειαστεί να γίνουν θα είναι φυσικά αμειβόμενες.

Η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου δήλωσε (στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8) ότι οι αναπληρωτές θα προσληφθούν για πραγματικά κενά καθώς «έχουμε 180.000 εκπαιδευτικούς, πάρα πολλούς σε σχέση με τον αριθμό των μαθητών» και πρόσθεσε ότι για τις μετακινήσεις που θα χρειαστεί να γίνουν, θα ληφθούν υπ΄ όψιν τα οικογενειακά δεδομένα κάθε εκπαιδευτικού. «Θα προσπαθήσουμε να μη διχάσουμε, αλλά να ενώσουμε οικογένειες με τις αποσπάσεις και μετακινήσεις. Θα ληφθούν βεβαίως υπ΄ όψιν στις μετακινήσεις και τα κοινωνικά κριτήρια. Ωστόσο, η φράση “πρώτα ο μαθητής και πρώτα η μαθήτρια” σημαίνει ότι οι ανάγκες του σχολείου είναι πρώτες και μετά έρχονται οι ανάγκες που έχουμε οι συντελεστές της εκπαίδευσης, δηλαδή οι εκπαιδευτικοί», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Παιδείας της Ν.Δ. Ελίζα Βόζεμπεργκ κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας για επικοινωνιακά τεχνάσματα και ζήτησε να καλυφθούν αμέσως τα κενά.

ΠΡΕΖΑ TV
25-8-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: