Τετάρτη, Νοεμβρίου 17, 2010

ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΜΜΕ: «ΕΙΝΑΙ Η ΙΡΛΑΝΔΙΑ ΜΟΝΟ Η ΑΡΧΗ;»

«Θα απλώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση χείρα βοηθείας στην Ιρλανδία; Μήπως αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου;», είναι μερικά από τα ερωτήματα που ταλανίζουν τον ευρωπαϊκό Τύπο με την αφορμή της επιδείνωσης των δημοσιονομικών συνθηκών στην Ιρλανδία.

«Το νησί [της Ιρλανδίας] δεν μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τις αποφάσεις που πρόκειται να ληφθούν, παραδέχεται η αυστριακή εφημερίδα Der Standard, η οποία αντιλαμβάνεται τον «σκεπτικισμό του Δουβλίνου απέναντι στο ενδεχόμενο να θυσιάσει μέρος της οικονομικής του αυτονομίας». «Η ιρλανδική οικονομία, όπως και η ελληνική, είναι πολύ μικρές για να παρασύρουν στον γκρεμό την ευρωζώνη», συμπληρώνει.

Ωστόσο, όπως η Ελλάδα, έτσι και η Ιρλανδία, χρωστά μαζί με τις τράπεζές της πολλά χρήματα σε τράπεζες της ευρωζώνης και της Βρετανίας μόνο στις γερμανικές τράπεζες οφείλουν 138 δισ. ευρώ», επισημαίνει η εφημερίδα, η οποία προειδοποιεί για πιθανό φαινόμενο ντόμινο το οποίο θα χτυπήσει την τέταρτη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, την Ισπανία.

«Η Ισπανία θα είναι η επόμενη;», διερωτάται η εφημερίδα El Mundo. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της, η Ισπανία, η οποία «ισορροπεί στο χείλος της κατάρρευσης δέχθηκε προειδοποίηση από την ΕΕ». Η Κομισιόν φοβάται ότι «η κατάσταση στην Ιρλανδία θα επηρεάσει την Ισπανία εάν δεν αποδείξει την αξιοπιστία της στις αγορές», επισημαίνει η ισπανική εφημερίδα. Η κυβέρνηση «δεν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες εξήγγειλε τον Μάιο και ο χρόνος τελειώνει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Μεταξύ άλλων, η Μαδρίτη πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και το πλαίσιο συγχώνευσης των αποταμιευτικών τραπεζών, το οποίο συνιστά μεγάλο πρόβλημα για την ισπανική οικονομία και η άμεση διευθέτησή του είναι «άκρως επιβεβλημένη», σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της χώρας.

Στη γείτονα χώρα, η πορτογαλική εφημερίδα Diário de Notícias σημειώνει ότι «η κυβέρνηση αρνείται να ζητήσει βοήθεια, παρότι οι Ιρλανδοί τη ζητούν». Στις Βρυξέλλες, όμως, «υπάρχουν αρκετοί που ομολογούν ότι η παροχή πακέτου συλλογικής βοήθειας και στις δύο χώρες είναι αναπόφευκτη», επισημαίνει η επίσης πορτογαλική Público.

Στο ερώτημα «πως φτάσαμε ως εδώ;», η γαλλική εφημερίδα Les Echos απαντά ότι η Ευρώπη πληρώνει το τίμημα για τον τρόπο που χειρίστηκε την ελληνική κρίση την άνοιξη, όταν «απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους για οποιοδήποτε κράτος μέλος» και «εκπόνησε ένα πρόγραμμα για να κερδίσει χρόνο και να καθησυχάσει τις αγορές». Όπως τονίζει, ωστόσο, η γαλλική εφημερίδα «οι χρηματοοικονομικές αγορές καθησυχάστηκαν μόνο για λίγους μήνες και οι χώρες της περιφέρειας Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία- θα διαπιστώσουν σύντομα ότι τα χρονικά περιθώρια για αναχρηματοδότηση του χρέους τους με αποδεκτούς όρους έχουν εξαντληθεί».

Στα μάτια της Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Ιρλανδία είναι το μεγαλύτερο ποντάρισμα σε μια «παρτίδα πόκερ» που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, το Βερολίνο είναι διχασμένο ανάμεσα στις αγορές και τους φορολογούμενους, μετά το σχέδιο που παρουσίασε η Ανγκέλα Μέρκελ, σύμφωνα με το οποίο το υφιστάμενο καθεστώς διάσωσης θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα και θα εμπλακούν σε αυτό ιδιώτες πιστωτές -ιδίως τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια- προκειμένου να επωμιστούν ένα μέρος από το βάρος των διασώσεων κρατών.

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να σώζει τις τράπεζες με τα χρήματα των φορολογουμένων χωρίς να επωμίζονται και οι τράπεζες μέρος της ευθύνης για τις δικές τους άστοχες επενδύσεις», υπογραμμίζει η FAZ

ΠΡΕΖΑ TV
17-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: