Τετάρτη, Νοεμβρίου 17, 2010

ΚΟΜΙΣΙΟΝ: ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΟΣΗΣ

Η τρίτη δόση του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα είναι προγραμματισμένη να δοθεί τον Ιανουάριο και η απόφαση θα ληφθεί το Δεκέμβριο, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, ξεκαθαρίζει η Κομισιόν δια του εκπροσώπου της για οικονομικά θέματα Αμαντέου Αλταφάζ με δήλωσή του στον απεσταλμένο της Ναυτεμπορικής στις Βρυξέλλες Νίκο Μπέλλο.

Ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

«Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από τις χώρες της Ευρωζώνης, η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση θα ληφθεί από το Συμβούλιο Ecofin εντός του Δεκεμβρίου, στη βάση της αξιολόγησης της πορείας του Προγράμματος, η οποία ολοκληρώνεται την επόμενη εβδομάδα. Δεδομένης της δομής των ταυτόχρονων πληρωμών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, η διαδικασία απαιτεί τουλάχιστον δέκα εργάσιμες ημέρες και για τον λόγο αυτό η εκταμίευση θα ολοκληρωθεί στις αρχές Ιανουαρίου. Αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και καιρό και δε δημιουργεί απολύτως κανένα ταμιακό πρόβλημα στη χώρα μας.

Όσον αφορά στην πληρωμή του μέρους της τρίτης δόσης του δανείου που προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο η απόφαση θα παρθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του εντός του Δεκεμβρίου και η εκταμίευση θα γίνει επίσης εντός του Δεκεμβρίου.

Συνεπώς δεν συντρέχει καμία απολύτως ανησυχία ως προς τον χρόνο εκταμίευσης των 9 δισ. ευρώ του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει συνάψει η χώρα μας με τις χώρες της Ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γιόζεφ Προλ δήλωσε ότι η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου μετατίθεται για τον Ιανουάριο, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει αν η καθυστέρηση αυτή αφορά στη συμβολή της Αυστρίας (190 εκατ. ευρώ) ή σε ολόκληρη τη δόση.

Αναφερόμενος στις χθεσινές συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο κ. Προλ δήλωσε: «Συζητήσαμε επίσης πολύ σύντομα για το θέμα της Ελλάδας και η τρίτη δόση του δανείου θα καθυστερήσει μέχρι τον Ιανουάριο, δεν θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο».

«Περιμένουμε τα στοιχεία της Ελλάδας, αλλά τα μεγέθη φαίνονται σημαντικά βελτιωμένα» πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Προλ προειδοποίησε χθες ότι η Αθήνα δεν έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το μνημόνιο και γι' αυτό η αυστριακή κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει το μερίδιο που της αναλογεί (190 εκατ. ευρώ) για την τρίτη δόση του δανείου.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ανασκεύασε διά στόματος του εκπροσώπου του, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν και ότι η Αυστρία δεν έχει πρόθεση να μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

ΠΡΕΖΑ TV
17-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: