Τετάρτη, Νοεμβρίου 17, 2010

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΠΟΤΑ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ

Η συχνή κατανάλωση ενεργειακών ποτών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εξάρτησης από το αλκοόλ, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, που αποδίδει τον κίνδυνο στην καφεΐνη, που συνήθως περιέχουν αυτά τα ροφήματα, για να τονώσουν τον οργανισμό, ιδίως όσων αθλούνται έντονα.

Στην έρευνα, υπό την δρα Αμέλια Αρία της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, που δημοσιεύθηκε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Alcoholism: Clinical and Experimental Research» συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 νέοι, κυρίως φοιτητές, οι οποίοι κατανάλωναν τουλάχιστον ένα ενεργειακό ρόφημα την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νέοι αυτοί ήταν πιθανότερο να αναπτύξουν σταδιακά εξάρτηση από το αλκοόλ, καθώς συχνά συνδυάζουν τα συνδυάζουν με αλκοολούχα ποτά.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει τους κινδύνους από το ανακάτεμα ενεργειακών ποτών με αλκοολούχα ποτά. Η καφεΐνη «καμουφλάρει» την επίδραση του αλκοόλ, ώσπου ο οργανισμός να εθιστεί πιθανώς σε αυτό, επειδή ο χρήστης νιώθει λιγότερο μεθυσμένος από ό,τι θα ένιωθε αν δεν είχε πιει το ενεργειακό ποτό.

Μια άλλη συναφής έρευνα, από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, υπό τον Τζον Χίγκινς, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της γνωστής Κλινικής Mayo, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι κάνουν τζόκινγκ, θέτουν σε κίνδυνο την υγεία τους, όταν μετά την άσκηση προσπαθούν να «φρεσκάρουν» τον οργανισμό τους με κάποιο ενεργειακό ρόφημα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτά τα ποτά περιέχουν αρκετή ζάχαρη και περισσότερη καφεΐνη από ένα μέσο φλιτζάνι καφέ και μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρή αφυδάτωση. Επίσης οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι όσοι ανακατεύουν τα ενεργειακά ροφήματα με αλκοόλ (π.χ. βότκα), εμφανίζουν αυξημένους καρδιακούς παλμούς, μεγαλύτερη πίεση αίματος και αυξημένο κίνδυνο για νοητικές διαταραχές.

Η μελέτη ενισχύει τα συμπεράσματα προηγούμενων ερευνών ότι τα ενεργειακά ποτά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή έμφραγμα και, σε μερικές ακραίες περιπτώσεις, να οδηγήσουν σε θάνατο.

ΠΡΕΖΑ TV
17-11-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: