Σάββατο, Ιανουαρίου 22, 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ …Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ…

Ένα πλήρως αποσαρθρωμένο σύστημα που μόνο σωφρονισμό δεν μπορεί να παρέχει, αντιθέτως λειτουργεί προς όφελος όσων μπορούν με παντοίους τρόπους "να κινήσουν τα νήματα", κρύβεται πίσω από τις πόρτες των φυλακών. Αυτό ουσιαστικά περιέγραψαν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που κάθισαν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Τις υπογραφές τους στις επιστολές με τις οποίες ο βαρυποινίτης Ζαχαρίας Λαγουδάκης παρουσιάστηκε στο δικαστικό συμβούλιο και πέτυχε την αποφυλάκισή του λίγο πριν διαπράξει το πιο στυγερό και αναίτιο έγκλημα που έχει συγκλονίσει την Κρήτη... Τη δολοφονία του άτυχου φοιτητή Μανόλη Χορευτάκη.
Ο πρώην αρχιφύλακας και ένας ακόμη σωφρονιστικός υπάλληλος καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ενός έτους με τριετή αναστολή. Κρίθηκαν ένοχοι για παράβαση καθήκοντος, όπως πρότεινε η εισαγγελέας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς πως δε γνώριζαν ότι αυτό ήταν παράνομο.
Η καταδίκη και όσα ακούστηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με τους γονείς του άτυχου φοιτητή, την ύπαρξη κυκλωμάτων που δρουν εντός και εκτός φυλακής δίνοντας την ευκαιρία σε δολοφόνους, όπως εκείνον που σκότωσε το παιδί τους, να κυκλοφορούν ελεύθεροι.
Το Μάιο του 2008 ο τότε 22χρονος φοιτητής βρισκόταν με φίλους του σε ψητοπωλείο στο λιμάνι του Ρεθύμνου, όπου όμως βρέθηκαν ο Λαγουδάκης και η παρέα του. Ένα σουβλάκι έπεσε στα πόδια τους. Μέσα σε δευτερόλεπτα ο Μανόλης Χορευτάκης έπεφτε νεκρός έχοντας δεχτεί αναίτια αλλεπάλληλες μαχαιριές.
Τέσσερις μήνες νωρίτερα ο Λαγουδάκης, που είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία, έχοντας στα χέρια του επιστολές από τον αρχιφύλακα και έναν ακόμη σωφρονιστικό υπάλληλο της φυλακής της Νέας Αλικαρνασσού, προσέφυγε στο δικαστικό συμβούλιο, όπου κατάφερε να ανατρέψει πειθαρχική ποινή που του είχε επιβληθεί για συμμετοχή σε εξέγερση των κρατουμένων.
Οι κατηγορούμενοι επέμειναν στον ισχυρισμό ότι ο Λαγουδάκης τούς είχε βοηθήσει με πληροφορίες να αντιμετωπίσουν την εξέγερση. Σύμφωνα με τον άγραφο νόμο της φυλακής, ήταν υποχρεωμένοι να στηρίξουν τον ισχυρισμό του ότι δεν είχε σχέση με τα επεισόδια, αλλιώς δε θα μπορούσαν να "σταθούν" πλέον μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα.
Ο πρώην αρχιφύλακας, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί και στις ηχογραφημένες από την ΕΥΠ συνομιλίες του Παναγιώτη Βλαστού στο πλαίσιο της έρευνας για το νέο συνδικάτο του εγκλήματος, είχε συντάξει χειρόγραφες επιστολές υπογράφοντας στη μια με το όνομά του και στην άλλη ως αρχιφύλακας. «Ιδιαίτερα έχεις βοηθήσει κατά τη διάρκεια των στάσεων στο κατάστημά μας εμποδίζοντας κατά το δυνατόν συγκρατουμένους σου να προβούν σε βανδαλισμούς. Σε ό,τι αφορά την τελευταία εξέγερση προσπάθησες να παίξεις ρόλο διαμεσολαβητή για να επέλθει ηρεμία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Μ.Κ. Στο πλαίσιο πάντως της εσωτερικής έρευνας που διενεργήθηκε μετά τις αποκαλύψεις, για την περίπτωση του αρχιφύλακα το πόρισμα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο Λαγουδάκης τον ξεγέλασε με παρελκυστικές πληροφορίες για να αποσπάσει τις επιστολές. Μάλιστα ο συντάκτης του είχε προτείνει να κριθεί με επιείκεια καθώς, όπως ανέφερε, δεν προέκυψε καμία υπόνοια δοσοληψίας για τον ελεγχόμενο πρώην αρχιφύλακα.

«ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕ»
Αστείος ο ισχυρισμός

Δε διαπιστώνει ωστόσο το ίδιο για το δεύτερο σωφρονιστικό υπάλληλο χαρακτηρίζοντας ως αστείο τον ισχυρισμό πως δεν γνώριζε ότι η πράξη του ήταν παράνομη. Η επιστολή του απευθυνόταν στο ίδιο το δικαστικό συμβούλιο. Αναλογιζόμενος, όπως φαίνεται, τη δύσκολή θέση του, ο κατηγορούμενος στην απολογία του είπε ουσιαστικά ότι συνέταξε την επιστολή καθ' υπόδειξη του αποθανόντος πρώην διευθυντή των φυλακών της Νέας Αλικαρνασσού.
Με αξιέπαινη ψυχραιμία και αξιοπρέπεια οι γονείς του αδικοχαμένου παλικαριού, Αντώνης και Ειρήνη Χορευτάκη, παρακολούθησαν κάθε στιγμή της δίκης, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συμβάλουν στην αποκάλυψη κάθε πτυχής της υπόθεσης. «Η απόφαση συμβάλλει στην προσπάθεια να σπάσει αυτό το απόστημα. Όσο ψάχνουμε να βρούμε την αλήθεια διαπιστώνουμε πάντα μια ισχυρή προστασία γύρω από το Λαγουδάκη. Εξακολουθούμε να ψάχνουμε ποιοι είναι αυτοί που εξασφαλίζουν όλη αυτή την προστασία και τότε και τώρα», είπαν.
Για τη δικαίωση της μνήμης του παιδιού τους απομένουν ακόμη πολλά βήματα, καθώς έχουν προσφύγει και στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλοντας τις συνθήκες αποφυλάκισης του Ζαχαρία Λαγουδάκη.

neakriti.gr

ΠΡΕΖΑ TV
22-1-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: