Τετάρτη, Απριλίου 06, 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΑΡΟΖΟ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Επιτόπου αξιολόγηση της ενταξιακής πορείας τους στην Ευρώπη, έχει προγραμματίσει, από αύριο μέχρι το Σάββατο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, συνοδευόμενος από τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο Στέφαν Φούλε, με επίσκεψή του σε Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ.
Στόχος της επίσκεψης είναι η ενθάρρυνση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στις τέσσερις προς ένταξη χώρες οι οποίες καθυστερούν λόγω εσωτερικών προβλημάτων.



Κοινωνικά προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης που έχουν οδηγήσει σε μπαράζ αντικυβερνητικών εκδηλώσεων, πλήττουν την Κροατία σε βαθμό που θέτουν εν αμφιβόλω την ολοκλήρωση, έως τον Ιούνιο, των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Προβλήματα αντιμετωπίζει και η Βοσνία, που πέντε μήνες μετά τις εκλογές αδυνατεί να σχηματίσει κυβέρνηση λόγω διενέξεων μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Μάλιστα, οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε εξουσιοδότησαν πρόσφατα την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον να επιβάλλει κυρώσεις στους εθνικιστές αξιωματούχους της Βοσνίας που παρεμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις και την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

Αγκάθι στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ παραμένει η επίλυση του θέματος ονομασίας με την Ελλάδα.

Μακρύς είναι ακόμα ο δρόμος για το Μαυροβούνιο, για την ένταξη του οποίου η Ε.Ε εγείρει επιφυλάξεις λόγω της λογοκρισίας στα ΜΜΕ, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

ΠΡΕΖΑ TV
6-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: