Δευτέρα, Μαΐου 16, 2011

«ΑΝΑΠΗΡΟΣ» Ο ΧΥΤΑ ΑΡΓΑΛΑΣΤΗΣ

Χωρίς βασικές υποδομές λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Αργαλαστής. Ο βιολογικός καθαρισμός δεν έχει κατάληξη και τα στραγγίδια «ανακυκλώνονται» μέσω αγωγών με κίνδυνο να υπερχειλίσουν οι δεξαμενές στις βροχές και να «φύγουν» στο έδαφος τοξικά απόβλητα, ενώ από το έργο απουσιάζει και το δίκτυο συλλογής βιοαερίου καθώς και το σύστημα πυρσού καύσης.
Ενα έργο «κίνδυνος» είναι ο ΧΥΤΑ Αργαλαστής, ο οποίος με τον τρόπο που λειτουργεί μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει πρόβλημα στο περιβάλλον. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στην πρώτη περίπτωση καταρρακτωδών βροχών μπορεί να προκληθεί διαρροή στο βιολογικό καθαρισμό και η γύρω περιοχή να μολυνθεί με τα τοξικά απόβλητα του ΧΥΤΑ.



Πιο συγκεκριμένα ο ΧΥΤΑ εδώ και 1.5 χρόνο λειτουργεί με βιολογικό καθαρισμό ο οποίος ωστόσο δεν έχει κατάληξη. Υπάρχουν αγωγοί με τους οποίους τα στραγγίδια των σκουπιδιών μεταφέρονται στο ΧΥΤΑ, από εκεί μέσω των ίδιων αγωγών μεταφέρονται πίσω στο χώρο που θάβονται τα σκουπίδια και ουσιαστικά γίνεται μια «ανακύκλωση» των επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων των σκουπιδιών.

Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι τόσο απλά. Στην πρώτη δυνατή ή με μεγάλη διάρκεια βροχή υπάρχει κίνδυνος να υπερχειλίσει ο βιολογικός καθαρισμός και η περιοχή να γεμίσει τοξικά! «Υπάρχει πρόβλημα με το βιολογικό και αυτό είναι ότι δεν έχει κατάληξη», εξηγεί ο πρόεδρος του ΣΥΔΙΣΑ Λεωνίδας Αναστασίου και προσθέτει πως «το θέμα είναι ότι το πρόβλημα μπορεί να δημιουργηθεί από τις βροχές καθώς πολλαπλασιάζονται τα στραγγίδια, το υγρό δηλαδή που φτάνει στον βιολογικό καθαρισμό και υπερχειλίζει»!

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου αντιμετωπίζεται με «μεσοβέζικη» λύση καθώς όταν πέφτουν βροχές και μεγαλώνει ο όγκος των στραγγιδίων τότε ποσότητά τους μεταφέρεται με βυτιοφόρα στο ΧΥΤΑ του Βόλου.

Αμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον
Ο ΧΥΤΑ Αργαλαστής έτσι όπως λειτουργεί σήμερα αποτελεί άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον αλλά και για τη δημόσια υγεία, καθώς αν υπερχειλίσει ο βιολογικός είναι πολύ εύκολο τοξικά απόβλητα να φτάσουν σε ρέματα από τα οποίαπίνουν ζώα, αντλούν νερό οι πομώνες των χωριών, ποτίζουν τα χωράφια τους οι αγρότες και ό,τι περισσεύει φτάνει στη θάλασσα, εκεί που κάνει μπάνιο το παιδί σου, εκεί που ψαρεύει ο ψαράς.

Εν τω μεταξύ και από τη φωτογραφία φαίνεται πως ο όγκος των στραγγιδίων που μπορεί να δεχτεί ο βιολογικός καθαρισμός είναι μικρός και σε μια βροχή ακόμα και μέτριας έντασης – όχι όπως στο Πήλιο που συνήθως βρέχει για μέρες ασταμάτητα – υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να υπερχειλίσει.

Σύμφωνα με τον κ. Αναστασίου πρέπει να γίνουν εργασίες για να λειτουργήσει σωστά ο βιολογικός, ωστόσο για να γίνει το έργο χρειάζονται χρήματα που αυτή τη χρονική στιγμή είναι δύσκολο να βρεθούν.

Λείπουν βασικές υποδομές!
Την ίδια στιγμή εκτός από τον βιολογικό καθαρισμό που λειτουργεί με μεσοβέζικες λύσεις επειδή έχει κατασκευαστεί χωρίς κατάληξη, ο ΧΥΤΑ Αργαλαστής λειτουργεί και χωρίς δίκτυο συλλογής βιοαερίου(μεθάνιο) αλλά και σύστημα πυρσού καύσης.

Συγκεκριμένα πριν παραληφτεί το έργο το 2010 ο τότε πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Γιάννης Κουρτίνας είχε διαπιστώσει πως υπήρχαν οι συγκεκριμένες κατασκευαστικές ελλείψεις στο έργο, γεγονός που φρέναρε τη διαδικασία της παραλαβής. Οι ελλείψεις είχαν γίνει αντιληπτές στη διάρκεια των τελικών δοκιμών που γίνονταν στο έργο ώστε να τεθεί σε πλήρη λειτουργία το σύστημα βιολογικού καθαρισμού των στραγγιδίων των απορριφθέντων απορριμμάτων.

Το πρόβλημα που προκύπτει από την έλλειψη των συγκεκριμένων υποδομών είναι ότι ανά πάσα στιγμή μετά από τα δύο χρόνια λειτουργίας του ΧΥΤΑ – οπότε και ουσιαστικά αρχίζει η εκπομπή του μεθανίου από τα σκουπίδια -γιατί τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να γίνει η ζύμωσή τους και να γίνει η εκπομπή του αερίου – υπάρχει κίνδυνος έκρηξης καθώς το μεθάνιο είναι εύφλεκτο υλικό.

Μάλιστα η ΝΑΜ τότε το Μάιο του 2010 είχε βάλει μπλόκο στην έκδοση των περιβαλλοντικών όρων εξαιτίας της απουσίας των συγκεκριμένων έργων από το ΧΥΤΑ Αργαλαστής.

Δεν ήταν απαραίτητες …
Ερωτηθείς ο κ. Αναστασίου πώς λειτουργεί ο ΧΥΤΑ από τη στιγμή που απουσιάζουν οι παραπάνω υποδομές απάντησε πως πρόκειται για έργα τα οποία δεν ήταν απαραίτητο να γίνουν υποδομές εξαρχής και γίνονται μεταγενέστερα.

«Πρέπει να περάσει μια διετία περίπου για να γίνουν οι γεωτρήσεις κάτω από τα σκουπίδια και να μπουν οι αγωγοί για την συλλογή του αερίου. Η αλήθεια είναι ότι τα 2 χρόνια λειτουργίας του ΧΥΤΑ πλησιάζουν και πρέπει να εξετάσουμε τι θα γίνει με το συγκεκριμένο ζήτημα», αναφέρει ο κ. Αναστασίου.

Πολλά ερωτήματα!
Από τα παραπάνω στοιχεία λοιπόν προκύπτουν πολλά ερωτήματα. Αρχικά πώς και γιατί κατασκευάστηκε με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ο βιολογικός καθαρισμός.

Ερωτηθείς ο πρώην Δήμαρχος Αργαλαστής Μιλτιάδης Γαϊτανάς για το έργο, καθώς επί των ημερών του έγινε και παραλήφθηκε, απάντησε πως δεν ξέρει γιατί ο βιολογικός έγινε έτσι, αφού δεν είναι εκείνος ο κατασκευαστής.

Την ίδια στιγμή προκύπτει και ένα δεύτερο σημαντικό ερώτημα: πώς παραδόθηκε το έργο έχοντας όλες τις άδειες; Από τη στιγμή που η πρώην ΝΑΜ ένα χρόνο πριν το μπλόκαρε αρνούμενη να εκδώσει περιβαλλοντικούς όρους επειδή δεν υπήρχε το δίκτυο συλλογής βιοαερίου και ο πυρσός καύσης πώς τελικά εγκρίθηκαν αυτοί οι όροι από τη στιγμή που τα δύο αυτά έργα ακόμα απουσιάζουν από το ΧΥΤΑ;

Ερωτηθείσα η αρμόδια τότε αντινομάρχης Νατάσσα Οικονόμου δεν μπορούσε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, καθώς δεν είχε τα στοιχεία του έργου εκείνη τη στιγμή και δεσμεύτηκε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις από αύριο Δευτέρα.
taxydromos.gr

ΠΡΕΖΑ TV
16-5-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: