Παρασκευή, Απριλίου 27, 2012

ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ


Με μορφές ευέλικτης εργασίας οι μισές νέες προσλήψεις. Στο 35% το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων. Κάθετη η πτώση στους μισθούς, με μέσο όρο μείωσης 22%
Οι μισές νέες προσλήψεις γίνονται πλέον με ευέλικτες μορφές απασχόλησης, όπως είναι η μερική και η προσωρινή εργασία.
Την ίδια στιγμή το ποσοστό των ανασφάλιστων εργαζομένων εκτοξεύτηκε στο 35%, ενώ σε? ελεύθερη πτώση βρίσκονται οι μισθοί.
Αρκεί να αναφερθεί πως από τις 14 Φεβρουαρίου που ψηφίστηκε ο νέος νόμος υπάρχει μια μείωση των μισθών με επιχειρησιακές ή ατομικές συμβάσεις κατά μέσο όρο 22%. Συγκεκριμένα:
Εχουν υπογραφεί 171 επιχειρησιακές συμβάσεις, που καλύπτουν 4.533 άτομα. Οι μειώσεις μισθών φτάνουν έως και το 35%.

Εχουν υπογραφεί 33.133 ατομικές συμβάσεις με μειώσεις από 17,5% έως και 28%.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας. Αρκεί να αναφερθεί πως το πρώτο τρίμηνο του έτους προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 11,04% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2011 (η μείωση στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης είναι 20,93%).
Ενδεικτικά αναφέρεται πως από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο μετατράπηκαν 23.101 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας. Ο αριθμός αυτός είναι κατά 41,00% αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκαν κατά 47,86% οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης. Η αύξηση φτάνει το 4,21% για την εκ περιτροπής απασχόληση κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και το 156,62% για την εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Οσον αφορά στην ανασφάλιστη εργασία, με βάση τα επίσημα στοιχεία μέσα σε έναν χρόνο πήγε από το 28% στο 35%. Τα υψηλότερα ποσοστό μαύρης εργασίας καταγράφονται στον κλάδο του επισιτισμού, στα πρατήρια βενζίνης, στον κλάδο της καθαριότητας, στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Επί ποδός εργαζόμενοι στον τουρισμό
Σε τροχιά κινητοποιήσεων βρίσκονται οι 250.000 εργαζόμενοι στον τουρισμό και τον επισιτισμό με βασικό αίτημα την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Η ομοσπονδία των εργαζομένων έχει ήδη αποφασίσει σειρά κινητοποιήσεων. Βασικό αίτημα είναι η υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης χωρίς να υπάρξουν μειώσεις μισθών και χωρίς να ανατραπεί το θεσμικό πλαίσιο. Στη χθεσινή συνεδρίαση της ομοσπονδίας των εργαζομένων αποφασίστηκαν:
Η πραγματοποίηση τετράωρης παναττικής στάσης εργασίας (12 με 4 το μεσημέρι) τη Δευτέρα
Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιάς
Η προκήρυξη νέας 24ωρης απεργίας στις 15 Ιουνίου και
Η πραγματοποίηση 48ωρης απεργίας στις 10 και 11 Ιουλίου.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
εθνοσ
ΠΡΕΖΑ TV
27-4-2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: