Τετάρτη, Ιανουαρίου 16, 2013

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΤΑ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ


Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΑΛΑΤΖΗ
Σε δικαστικές περιπέτειες στην Κύπρο εμπλέκουν τον εκτελεστικό πρόεδρο της MIG, Αντρέα Βγενόπουλο, οι κάτοχοι αξιογράφων.
Πρόκειται για χιλιάδες πολίτες που είχαν πειστεί να επενδύσουν στο συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν, την περίοδο που ο κ. Βγενόπουλος ήταν το «μεγάλο αφεντικό» της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου. Λόγω της εμφανούς απροθυμίας των κυπριακών αρχών να διερευνήσουν την ύπαρξη τυχόν ποινικών ευθυνών στην υπόθεση των αξιογράφων, οι επενδυτές αποφάσισαν να καταχωρίσουν ιδιωτικές ποινικές αγωγές, κατηγορώντας ενώπιον δικαστηρίου τόσο τον Αντρέα Βγενόπουλο όσο και άλλα στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας της Κύπρου για εξαπάτησή τους. Κατηγορούμενος στις δύο πρώτες υποθέσεις, που βρίσκονται ενώπιον των δικαστηρίων Πάφου και Λεμεσού, είναι και ο τέως διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Αθανάσιος Ορφανίδης.


Κατά την πρώτη δικάσιμο, αναφέρθηκε στο δικαστήριο ότι δεν κατέστη δυνατή η επίδοση του κατηγορητηρίου στον κ. Βγενόπουλο καθώς δεν βρίσκεται στην Κύπρο και για αυτό το λόγο θα γίνει επίδοση στην Αθήνα, με τη διαδικασία δικαστικής συνδρομής, που θα ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές μέσω του κυπριακού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οι δύο υποθέσεις έχουν οριστεί για ακρόαση εντός του Φεβρουαρίου και αν δεν υπάρξει οποιαδήποτε διαδικαστική επιπλοκή. Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ άλλοι κατηγορούμενοι ζήτησαν χρόνο για να τοποθετηθούν.

Συνωμοσία

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται τρεις κατηγορίες: συνωμοσία προς καταδολίευση, απάτη, ανακριβής δήλωση.

Οι παραπονούμενοι πελάτες της Λαϊκής Τράπεζας ισχυρίζονται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι μαζί, ή ο καθένας ξεχωριστά, ή σε συνεργασία μεταξύ τους, τον Απρίλιο του 2010, σχεδίασαν στη Λευκωσία και εφάρμοσαν σε ολόκληρη την Κύπρο συνωμοσία με σκοπό την απάτη. Υποστηρίζεται πως με δόλιο τρόπο ή με ειδικό σχεδιασμό απόκρυψης και παραπλάνησης και ανήκουστες πρακτικές διάδοσης και με δόλια τεχνάσματα, προώθησαν τη διάθεση αξιογράφων κεφαλαίου, ή παρόμοιας ή άλλης φύσεως εγγράφων αξίας, που πωλούνταν δημόσια, για να καταδολιεύσουν το κοινό γενικά και τους παραπονούμενους ειδικά, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν σε ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Στο κατηγορητήριο υποστηρίζεται ακόμα ότι οι κατηγορούμενοι με δόλιες μεθόδους και τεχνάσματα υποκίνησαν και έπεισαν τους παραπονούμενους να επενδύσουν τα χρήματά τους, με την υπόσχεση ότι θα πληρώνονταν πολύ μεγαλύτερης αξίας απόδοση από τους τόκους. Το αποτέλεσμα ήταν να απολέσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων τους.

Διαψεύδει

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος με ανακοίνωσή του χθες διέψευσε ότι υπάρχει ένταλμα σύλληψής του από την Interpol, σημειώνοντας ότι εναντίον του έγιναν ιδιωτικές ποινικές αγωγές και δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη από τις εισαγγελικές αρχές.

Για την ουσία της υπόθεσης, ο κ. Βγενόπουλος υποστηρίζει ότι το κατηγορητήριο είναι εντελώς ανυπόστατο, αφού για την πώληση οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος βάσει ενημερωτικού δελτίου που έχει εγκριθεί από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, είναι αδύνατον να έχει οποιαδήποτε ευθύνη ο μη εκτελεστικός πρόεδρος μιας τράπεζας επειδή ψήφισε υπέρ της έκδοσης του προϊόντος στη σχετική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: