Τετάρτη, Ιανουαρίου 16, 2013

ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΥΓΟΔΙΚΙΑ ΓΙΑ PROTON BANK


Της ΑΝΤΩΝΙΑΣ ΞΥΝΟΥ
Τη δεύτερη φυγοδικία της μετρά πλέον η υπόθεση της Proton Bank, καθώς μετά τον επιχειρηματία Πέτρο Κυριακίδη εκδόθηκε χθες και δεύτερο ένταλμα σύλληψης, αυτή τη φορά σε βάρος της Ελένης Σκούρα, η οποία έχει διατελέσει, κατά την υπό διερεύνηση περίοδο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας.Η κατηγορούμενη για σωρεία κακουργηματικών πράξεων είχε κλητευθεί, προκειμένου να απολογηθεί ενώπιον της 2ης ειδικής ανακρίτριας, Ιωάννας Χατζάκη, όμως δεν εμφανίστηκε στο «ραντεβού».


Το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει στο εξωτερικό οδήγησε τη δικαστική λειτουργό που χειρίζεται την υπόθεση, να εκδώσει χθες ένταλμα σύλληψης σε βάρος της για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της απιστίας.

«Εξάτμηση»

Πάντως, η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης έχει προχωρήσει ως προς τις ημέρες και τα έργα του Λ. Λαυρεντιάδη, με αποτέλεσμα να ελέγχεται η «εξάτμιση» κεφαλαίων ύψους 790 εκατ. ευρώ, και όχι 700 εκατ. ευρώ, όπως αναγραφόταν στο αρχικό πόρισμα της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Η δικηγόρος Ελένη Σκούρα διετέλεσε -κατά την έρευνα- μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας Proton το χρονικό διάστημα 19.03.2010 έως 31.1.2011 και χαρακτηρίζεται ως «πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Λ. Λαυρεντιάδη, πλήρως ελεγχόμενο από αυτόν, που τελούσε υπό τις εντολές του». Πληροφορίες θέλουν να είναι το πρόσωπο που έφτιαχνε τον ιστό των εταιρειών, από όπου «έφευγαν» τα χρήματα.

Κατά το κατηγορητήριο, δε, του προσωρινά κρατούμενου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, η κατηγορούμενη, ενεργώντας από κοινού με 32 άλλα πρόσωπα, το χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2009 - Δεκέμβριος 2011, συγκρότησε και εντάχθηκε ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, επιδιώκοντας τη διάπραξη κακουργημάτων όπως υπεξαίρεση, απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις περί καταχραστών του Δημοσίου και άλλα.

Ηξερε για Alapis

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η φυγόδικη δικηγόρος «γνώριζε ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης είχε την ιδιότητα του βασικού μετόχου της ανώνυμης εταιρείας "Alapis" και των συνδεδεμένων με αυτήν εταιρειών, που αποτελούσαν τον όμιλο εταιρειών Alapis - Λαυρεντιάδη», καθώς και ότι «ο όμιλος και κατά βάση η Alapis είχε οφειλή προς τις τράπεζες ύψους 444.000.000 ευρώ, με αποτέλεσμα η συνολική οφειλή να ανέρχεται την 31.12.2010 στο ποσό του 1,084 δισ. ευρώ».

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η Ελένη Σκούρα, από κοινού με συγκατηγορούμενούς της, μεταξύ άλλων αποδυνάμωσε την Εγκριτική Επιτροπή και τα Συστήματα Εσωτερικού Ελέγχου (ΣΕΕ) και καταστρατήγησε τις βασικές αρχές πιστοδοτήσεων και διασφαλίσεων, μεθοδεύοντας έτσι «την άντληση κεφαλαίων από την Proton Bank με τη συνέργεια τρίτων, φαινομενικά άσχετων με τον όμιλο επιχειρηματιών και εταιρειών τους, που ενεργούσαν κατόπιν οδηγιών του Λ. Λαυρεντιάδη αποκλειστικά προς εξυπηρέτηση των ατομικών και εταιρικών συμφερόντων του και όχι προς ευόδωση των επικαλούμενω επιχειρηματικών σχεδίων».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ΠΡΕΖΑ TV
16-1-2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: