Δευτέρα, Ιουλίου 06, 2009

ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΘΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΡΩΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ...

Νέο γύρο αντιπαράθεσης στα πανεπιστήμια αναμένεται να προκαλέσει η αναγνώριση των πτυχίων των ιδιωτικών κολεγίων
Τρίτωσαν οι ευρωκαταδίκες της χώρας μας για τα κολέγια. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την περασμένη Παρασκευή, για τρίτη φορά το τελευταίο οκτάμηνο και μάλιστα με διαδικασία- εξπρές, την Ελλάδα σχετικά με την υπόθεση των κολεγίων.

Η χώρα μας απειλείται πλέον με υψηλά πρόστιμα για κάθε ημέρα που καθυστερεί να ενσωματώσει στο εθνικό δίκαιο την απόφαση αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων κολεγίων. Το υπουργείο Παιδείας, προετοιμάζει ήδη το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που θα αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους περίπου 40 ελληνικών κολεγίων που συνεργάζονται με διάφορα πανεπιστήμια (κυρίως βρετανικά και γαλλικά) και αναμένεται να το δημοσιοποιήσει εντός του Ιουλίου. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα θα λειτουργούν ευρωπαϊκά «ιδιωτικά πανεπιστήμια», παρά τη γνωστή συνταγματική απαγόρευση, η οποία για το ευρωδικαστήριο δεν εμποδίζει τη λειτουργία των κολεγίων, επειδή δεν θεωρούνται ελληνικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις αλλά ιδρύματα που εντάσσονται στο εκπαιδευτικό σύστημα των κρατών όπου εδρεύουν τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια. Επίσης, αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να ελέγχει επί της ουσίας την ποιότητα των σπουδών στις επιχειρήσεις του είδους, αφού αρμόδια είναι και πάλι τα ξένα πανεπιστήμια...

Όπως είναι επόμενο, η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει νέες αντιδράσεις στα πανεπιστήμια, τα οποία τάσσονται εναντίον της αναγνώρισης των κολεγίων, αλλά και νέες πολιτικές διαμάχες για τον δημόσιο χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Ήδη η συνδικαλιστική ηγεσία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) και ο Συνασπισμός με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν αντίθεση στην αδειοδότηση των κολεγίων, οι διαδικασίες για την οποία ξεκίνησαν ήδη.

Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφασή του (C-465/08) καταδίκασε την Ελλάδα επειδή ακόμα δεν έχει ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο την προηγούμενη απόφασή του. Είναι αξιοσημείωτο ότι η παραπομπή της χώρας μας είχε γίνει μόλις πριν από 8 μήνες. Η ταχύτητα της διαδικασίας από την παραπομπή μέχρι την καταδίκη, καταδεικνύει και το ενδιαφέρον της Κομισιόν για το ζήτημα. Είναι μάλιστα η τρίτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα κολέγια. Η πρώτη εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και έκρινε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της βάσει της οδηγίας 89/48/ΕΟΚ, αρνούμενη να αναγνωρίσει τα διπλώματα διαφόρων ειδικοτήτων και ειδικότερα των μηχανικών, τα οποία χορηγήθηκαν από τις αρμόδιες αρχές άλλου κράτους- μέλους στο πλαίσιο συμφωνίας δικαιόχρησης (φραντσάιζ) που έχουν διάφορα ξένα πανεπιστήμια με ελληνικά κολέγια. Η δεύτερη εκδόθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο και έκρινε ότι πρέπει να τα αναγνωρίσουμε ακόμα και αν δεν τα θεωρούμε εκπαιδευτήρια, αλλά επιχειρήσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΕΔΩ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΤΟΥΣ,ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΜΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΠΟΙΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ,ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΟΤΙ Η ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.
ΤΟ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΟΙ ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ,ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΟΥΝ;;;

ΠΡΕΖΑ TV
6-7-2009

1 σχόλιο:

Miltiadis είπε...

Αφού έτσι και αλλιώς οι νέοι δέν έχουν κάποιον να τους εκπροσωπήσει επαρκώς στην Βουλή.
Παρεπιπτόντως η εκπαίδευση είναι μπουρδέλο στην ελλάδα άν και υψηλού επιπέδου.Επίσης και στα κολλέγια που είναι λιγότερο μπουρδέλα δυστηχώς δέν παρέχουν ικανοποιητική μόρφωση.
Επίσης δέν μπορείς να χαρακτηρίσεις ένα άτομο απο το πανεπιστήμιο-Κολλέγιο που τελείωσε αλλά απο την προσωπική του προσπάθει και την προσωπικότητα του.