Δευτέρα, Ιουλίου 20, 2009

ΤΡΑΓΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΑ,ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΑΞΙΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ...

Πάγια και σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του μέτρου της παράλληλης στήριξης μαθητών με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στη σχολική τάξη του γενικού σχολείου, διαπίστωσε ο Συνήγορος του Πολίτη, στο πλαίσιο της αποστολής του ως Συνηγόρου του Παιδιού.

Όπως σημειώνεται, ο Συνήγορος παρατηρεί συστηματική αδυναμία να επιτευχθεί λύση σε ατομικές υποθέσεις παιδιών που εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία μαθητών, συνέταξε δε πόρισμα στο οποίο διατυπώνει τις σχετικές διαπιστώσεις και προτάσεις του και που απέστειλε στον υπουργό Παιδείας. Η ανεξάρτητη αρχή διαπιστώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις το υπουργείο Παιδείας δηλώνει αδυναμία υλοποίησης του μέτρου της παράλληλης στήριξης, παρά την ύπαρξη γνωματεύσεων από τους αρμόδιους δημόσιους διαγνωστικούς φορείς για την αναγκαιότητά του, αποδίδοντας το πρόβλημα σε ανεπάρκεια κονδυλίων ή εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με το Συνήγορο, το υπουργείο αντιμετωπίζει ως καταχρηστικές ή δεν λαμβάνει υπόψη του γνωματεύσεις των αρμοδίων διαγνωστικών κέντρων του, των ΚΕΔΔΥ, υποβαθμίζοντας στην πράξη το επιστημονικό τους έργο και αντιμετωπίζει το θεσμό της παράλληλης στήριξης ως αντίστοιχο της φοίτησης ενός μαθητή σε τμήμα ένταξης, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές ανάγκες που καθένας από τους θεσμούς αυτούς δημιουργήθηκε για να καλύψει ή τη φύση των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών του κάθε μαθητή.

Η ανεξάρτητη αρχή αναφέρει επίσης, ότι υπάρχει και το μέτρο της παράλληλης στήριξης μαθητών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, από πρόσωπο επιλογής της οικογένειας κατά τη διάταξη του άρθρου 7 παρ. 4 του ν. 3699/08. Μολονότι, όπως τονίζεται στο πόρισμα, το μέτρο αυτό μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να καλύπτει ιδιαίτερες ανάγκες προς όφελος των ενδιαφερόμενων μαθητών, υπάρχει ο κίνδυνος μετακύλισης της ευθύνης για την παροχή παράλληλης στήριξης, που έχει η Πολιτεία, στην οικογένεια.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Συνήγορος του Πολίτη προτείνει τις ακόλουθες έξι προτάσεις:

1. Εφόσον το υπουργείο Παιδείας διαπιστώνει συστηματικά ανεπάρκεια πιστώσεων για την κάλυψη των αναγκών, να επανεξεταστεί από τη Γενική Διεύθυνση Προσωπικού του υπουργείου Παιδείας η κατανομή των πιστώσεων στην Ειδική Αγωγή, ώστε να τηρείται η αρχή της ισότητας των ευκαιριών.

2. Επιπλέον, εφόσον διαπιστώνεται συστηματικά ανεπάρκεια εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής για την κάλυψη των αναγκών, το υπουργείο πρέπει να μεριμνήσει για την αύξηση των θέσεων των εισακτέων στις αντίστοιχες σχολές, προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των διαθέσιμων εκπαιδευτικών.

3. Να αποσαφηνιστούν οι προϋποθέσεις παροχής του μέτρου της παράλληλης στήριξης, ώστε αφενός να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των μαθητών που τη χρειάζονται και αφετέρου να μη δημιουργούνται στους πολίτες λανθασμένες εντυπώσεις ή προσδοκίες.

4. Το υπουργείο να μεριμνήσει ώστε η παράλληλη στήριξη να διασφαλίζεται από την αρχή του σχολικού έτους και όπου αυτό είναι εφικτό, να επιδιώκεται η συνέχισή της το επόμενο έτος από τον ίδιο εκπαιδευτικό, ώστε να αποφεύγεται η εναλλαγή προσώπων με όλα τα συνακόλουθα προβλήματα προσαρμογής των ενδιαφερόμενων μαθητών.

5. Όσον αφορά το μέτρο της παράλληλης στήριξης μαθητών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος από πρόσωπο επιλογής της οικογένειας, η εφαρμογή του θα πρέπει να διασφαλίζει ότι δεν μεταφέρεται στις οικογένειες η ευθύνη της Πολιτείας για παροχή ατομικής υποστήριξης στους μαθητές που την χρειάζονται προκειμένου να φοιτήσουν στο γενικό σχολείο. Ειδικότερα, προτείνεται η εισαγωγή νομοθετικής ρύθμισης που να προβλέπει την καταβολή της δαπάνης του συνοδού στις οικογένειες των μαθητών στις περιπτώσεις που, ενώ έχει υποβληθεί αίτημα για παράλληλη στήριξη στο υπουργείο Παιδείας και μολονότι οι νόμιμες προϋποθέσεις πληρούνται αυτή δεν υλοποιείται.

6. Τέλος, η αρχή σημειώνει ότι όσον αφορά την παρατεταμένη καθυστέρηση στην εξέταση και υλοποίηση των αιτημάτων παροχής παράλληλης στήριξης, επισημαίνεται η υποχρέωση του υπουργείου για διεκπεραίωσή τους ή για έγγραφη αιτιολογημένη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων σε περίπτωση απόρριψης ή καθυστέρησης υλοποίησής τους εντός των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας προθεσμιών.

ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ...ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΝ ΕΤΕΙ 2009...ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ!!!
ΠΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΟΣ ΚΑΒΑΛΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΩΣ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ;;;;;;
ΠΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟΙ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ,ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΕΡΙΔΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ;;;;
ΠΟΣΗ ΣΚΑΤΟΨΥΧΙΑ ΧΩΡΑΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΜΙΑ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ;;;;

ΠΡΕΖΑ TV
20-7-2009

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

EΛΛHNIKH OIKONOMIA:

Ο Κατήφορος τέλος δεν έχει...

Σημερινά δημοσιεύματα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας περιγράφουν με τα πιο μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Ιδού οι αριθμοί που δίνει η ΕΣΥΕ.

-Παραγωγή βιομηχανίας πτώση έως 54%

-Ιδιωτική κατανάλωση πτώση έως 30%.


Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους και διαψεύδουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που παρά το ότι οι αριθμοί βγάζουν μάτι, οι ίδιοι είναι αισιόδοξοι και αμετακίνητοι στην πολιτική τους.

Δεν χρειάστηκαν παρά λίγες βδομάδες για να καταρρίψουν το προηγούμενο ρεκόρ. Με τον προϋπολογισμό του 2009 και τις μετέπειτα προσαρμογές τους έφεραν την οικονομία στο χείλος της ύφεσης. Τώρα με τα νέα φορολογικά-"αναπτυξιακά" μέτρα τους επιβεβαίωσαν την εσώτατη πρόθεσή τους να διαλύσουν την χώρα. Η αντίδραση της αγοράς στα τελευταία μέτρα τους αλλά και στις καθημερινές τους εξαγγελίας ήλθε και έπεσε σαν τσεκούρι στα κεφάλια τους. Αλλά που να καταλάβουν τι τους γίνεται...

Αντί οι κυβερνώντες να αλλάξουν πορεία και να παραιτηθούν από την καταδικαστική για την πραγματική οικονομία πολιτική τους, συνεχίζουν "αταλάντευτοι" :

-Το πλήρες ξεπούλημα της ελληνικής οικονομίας σε 5 μεγαλοκαρχαρίες (Τράπεζες, Υγεία, Τηλεπικοινωνίες, Καύσιμα, Βασικά είδη διατροφής). Παρέχοντας κάθε προνόμιο και προστασία στους μεγάλους νταβατζήδες της ελληνικής οικονομίας (Αισχροκέρδεια, Κατάργηση φορολογίας, Κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, Παραχώρηση χώρων εκμετάλλευσης-Πολυκαταστήματα). Αποτέλεσμα ;; Η εξαφάνιση των άλλων κλάδων, ο εξανδραποδισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα φορτώνουν τους απολυόμενους στον κρατικό προϋπολογισμό, ξεγελώντας τους και τάζοντάς τους τον παράδεισο της εργασιακής ασφάλειας..

-Το διαρκές κυνηγητό του κράτους προς τους μικρομεσαίους (έφοδοι και τρομοκρατία μέσω των φορολογικών ελέγχων, φυλακίσεις για οφειλές στο δημόσιο και τον ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ).

-Την γενναία επιδότηση με κάθε τρόπο και μέσο των νταβατζήδων (δημόσια έργα, προμήθειες, κ.λπ.).

-Τη σπατάλη εις όφελος των ολίγων και εκλεκτών της (Golden Boys, Δικαστικοί, κ.α.)

ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΣΑΦΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΤΑΠΕΙΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΙΔΟΥΣ.

Τότε γιατί τη συνεχίζουν ;;

ΜΗΠΩΣ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΛΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΑΣ ;;;