Κυριακή, Ιουλίου 12, 2009

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΝΕΑ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ...OLA BOURDELO!!!!

Στον αέρα μπορεί να τιναχθούν οι ρυθμίσεις για τη λειτουργία των κολεγίων από τη γνωμοδότηση της Κομισιόν για το εάν, τελικώς, ο νόμος Στυλιανίδη αλλά και η πρόσφατη υπουργική απόφαση του Α. Σπηλιωτόπουλου παραβιάζουν ή όχι το ευρωπαϊκό δίκαιο. Γνωμοδότηση, που εκτιμάται ότι θα εκδοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι (τρεις) κοινοτικοί υπάλληλοι που βρέθηκαν προσφάτως στην Αθήνα, συμβούλευσαν το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει και επισήμαναν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει άλλο περιθώριο. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, άλλωστε, οφείλει να αντικρούσει τις καταγγελίες που έχουν κάνει οι ιδιοκτήτες των κολεγίων προ οκταμήνου: «Κλείστε, επιτέλους, την υπόθεση (των κολεγίων)» ήταν μία από τις φράσεις που ακούστηκαν.

Η αποφασιστικότητά τους ήταν, ίσως, και ένας από τους λόγους που, πρώτη φορά, η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν άμεση: στην προ ημερών υπουργική απόφαση ενσωματώθηκαν δύο από τις βασικότερες απαιτήσεις των κολεγίων (και της Κομισιόν).
Ετσι, κανένα πλέον ελληνικό διοικητικό όργανο δεν θα μπορεί να ελέγξει τα κριτήρια επιλογής του διδακτικού προσωπικού των κολεγίων και τον κύκλο σπουδών του, όταν είναι ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται στα μητρικά ευρωπαϊκά ΑΕΙ.

Το κλιμάκιο των Βρυξελλών περιμένει, όμως, από την κυβέρνηση να τεκμηριώσει εγγράφως και τους λόγους για τους οποίους:

1 Περιόρισε το δικαίωμα εγκατάστασης στην Ελλάδα ΑΕΙ άλλων κρατών-μελών, θεσμοθέτησε μόνο δύο μορφές συνεργασίας για εκπαίδευση (συμφωνίες πιστοποίησης και δικαιόχρησης).
Η Ελλάδα επικαλείται τη συνταγματική απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά «η αρχή της ελεύθερης εγκατάστασης, που αναφέρεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες, άλλα επιβάλλει», όπως τόνιζαν ευρωπαίοι γνώστες της υπόθεσης. Προϊδεάζοντας έτσι για το τι θα περιλαμβάνει η επικείμενη γνωμοδότηση της Κομισιόν.
Θα είναι, μάλιστα, η πρώτη φορά που κοινοτικό όργανο θα αποφανθεί για το κατά πόσο το Σύνταγμα υπερισχύει του ευρωπαϊκού δικαίου.

2 Οριοθέτησε στο ύψος των 500.000 ευρώ την εγγυητική επιστολή για τη λειτουργία ενός κολεγίου.
Οι ιδιοκτήτες στην προσφυγή τους αναφέρουν ότι το ποσό αυτό δεν εξασφαλίζει «οποιονδήποτε επιτακτικό λόγο δημοσίου συμφέροντος», ούτε μπορεί κανείς να επικαλεστεί τη «διασφάλιση των φοιτητών», καθώς το ποσό δεν προσαρμόζεται ανάλογα με τον αριθμό των φοιτητών και των διδασκόντων.

3 Θεσμοθέτησε το «ποινολόγιο», όπως ονομάζουν πλέον οι ιδιοκτήτες των κολεγίων τις κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος
(πρόστιμα έως 100.000 ευρώ).

Οι υπηρεσίες της Κομισιόν, όμως, αναμένεται να αγγίξουν και ένα άλλο λεπτό και ευαίσθητο θέμα που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις: Το εάν πρόκειται για «αθέμιτο ανταγωνισμό», όταν επιτρέπεται σε ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ να προσφέρουν μεταπτυχιακές σπουδές σε συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια (με δίδακτρα), ενώ απαγορεύεται το ίδιο πανεπιστήμιο να συμπράξει με κάποιο κολέγιο.

Τέλος, θέμα νομιμότητας της σύνθεσης της επιτροπής του υπουργείου, που θα ελέγξει και θα χορηγήσει άδειες λειτουργίας στα κολέγια, θέτουν με προσφυγή τους στο ΣτΕ οι ιδιοκτήτες τους.

Η προσφυγή κατατέθηκε τη Δευτέρα και, αναφέρει ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν «πρόσωπα τα οποία λόγω ιδιότητας θέτουν εν αμφιβόλω την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα των αποφάσεων του οργάνου».
Εννοούν, τα δύο μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας (ΑΕΙ και ΤΕΙ), τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) - ο οποίος τυγχάνει και «γενικός διευθυντής και ιδρυτικό στέλεχος» ιδιωτικού Κέντρου Ελευθέρων Σπουδών-Κολεγίου- και το μέλος του δ.σ. του ΔΟΑΤΑΠ.

Για να τεκμηριώσουν τον ισχυρισμό τους οι προσφεύγοντες καταθέτουν μία σειρά από ανακοινώσεις των συλλογικών-συνδικαλιστικών οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας (ανακοινώσεις της ΠΟΣΔΕΠ, αποφάσεις της συνόδου των πρυτάνεων κ.λπ.) από τις οποίες καταδεικνύεται η αντίθεσή τους στην ίδρυση και λειτουργία των κολεγίων.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ,ΤΙ ΣΚΑΤΑ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΛΕΓΙΑ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΠΤΥΧΙΑ ΙΣΟΤΙΜΑ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ...

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.


ΠΡΕΖΑ TV
12-7-2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: